GÜNDEM
Giriş Tarihi : 05-04-2023 03:19

BEKLENEN ARITMA NİHAYET YAPILIYOR!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve önümüzdeki yıl haziran ayında bitirilmesi planlanan Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisinin yapımı hızla sürüyor. Kemer merkez ve Çamyuva Mahallesi’nde bulunan mevcut tesislerin ekonomik ömrünü ve mevcut derin deniz deşarjının da kullanım süresini doldurması nedeniyle Kuzdere Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 112 bin metrekare alanda yapılacak tesis Kemer merkez olmak üzere Çamyuva ve Tekirova Mahallelerine hizmet verecek ve günde 90 bin metreküp ileri biyolojik arıtma ünitesine sahip olacak. Koku giderme ünitelerinin de bulunacağı tesis, nüfus artışı göz önüne alınarak ileriki yıllarda kapasite artırımı yapılacak şekilde tasarlandığı bildirildi. Kemer’in en önemli ihtiyaçlarından biri olan arıtma tesisinin yapıldığı yer ise tepkilere yol açtı.

BEKLENEN ARITMA NİHAYET YAPILIYOR!

Ahmet Duran YENİGÜN-Şüheda PARTAL

1994 yılında yapılan Kemer ve Çamyuva Atıksu Arıtma Tesislerinin ekonomik ömrünü ve mevcut derin deniz deşarjının da kullanım süresini doldurmasından mevcut tesislerin yıkılarak yeni bir arıtma tesisinin yapılması için harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi ve Bağlantılı Altyapı Tesislerinin yapımı için ihale gerçekleştirmiş ve şubat ayı itibari ile çalışmalara başlanılmıştı. Bütçesi Bakanlıkça karşılanan tesisin yapımı karşılığında 20 yıl boyunca atık su giderleri Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ödenecek.

KAPASİTESİ ARTTIRILABİLECEK

Kuzdere Mahallesi Kader Buse Acar Caddesi Akçasaz Mevkiinde bulunan arazi üzerinde yapılacak arıtma tesisinin Kemer merkez olmak üzere Çamyuva ve Tekirova Mahallelerine hizmet verecek. Yaklaşık 112 bin metrekare alana yapılacak tesis, günde 90 bin metreküp ileri biyolojik arıtma ünitesine sahip olacak ve ileriki yıllarda nüfus artışı göz önünde bulundurularak, mevcut kapasitesi yetmemesi durumunda kapasite artırımı yapılacak şekilde tasarlandı. Koku giderme ünitelerinin bulunacağı tesisin 2024 yılı turizm sezonu öncesi tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.

YAPILACAĞI YER TEPKİYE NEDEN OLDU

Ağva Köprüsü ile Kemer Sanayi Sitesi arasında kalan alanda tesisin, ana yol ve Çamyuva’ya yakın olması ile birlikte katı atıkları ayrıştırma ve kompost tesisinin hemen yanında olması tepkilere yol açtı. Arıtmanın yapılacağı yerin yanlış olduğunu savunan Kuzdere ve Çamyuva’da yaşayan vatandaşlar arıtmadan koku yayılacağını iddia ederek Kemer turizmine zarar vereceği ve başka bir yere yapılması gerektiğini söyledi.

‘MEVCUT ARITMALAR İPTAL OLACAK’

Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisinin yapını üstlenen yüklenici firma Alkataş İnşaat A.Ş. Proje Müdürü inşaat mühendisi Vedat Ali Okuyucu, Türkiye’nin birçok yerinde arıtma tesisleri yaptıklarını ve bunlardan birinin de Belek’te olduğunu belirterek, “Belek’in içinde arıtmalar var. Orada da aynı sistemi yaptık. Oradaki sistemden burası daha da iyi bir tesis. Daha öncede Kuzdere dışında başka yerlere de yapılması planlanmış ama en uygun yer burası bulunmuş. Mesela size deseler ki yer arayın bulun, bulacağınız yer burası başka bulamazsınız. Yani bir arıtma için hatların gelmesi, çıkışı, borularla buraya taşımak gibi işler önemli. 10 kilometrelik hat geriye alarak Kemer’den uzaklaştırılıyor. Kemer, Çamyuva ve Tekirova terfi hatları buradaki tesise bağlanacak. O terfi hatlarından 2 tanesini tamamen yeniliyoruz ve o terfileri alınca dağınıklık çözülecek. Mevcut arıtmalar da iptal olacak. Yani mevcut arıtmalar çalışmayacak buradaki terfilerimize gelecek” dedi.

‘SON SİSTEM DAHA İYİ BİR ARITMA OLACAK’

Yapılacak tesisin son teknoloji ileri biyolojik arıtma ünitelerine sahip bir tesis olacağını ifade eden Okuyucu, “Terfilerden de buraya kapalı sistem pompayla gelecek, burada arıtılacak ve tekrar geriye denize gidecek. 800 metrelik yeni deşarj hattı çekilecek. Buradan dere kenarından devam ederek Çamyuva tarafından çıkacak. Kemer tarafından çıkmayacak. Tesis ileri biyolojik arıtmalı olduğu için tabi denize temiz su gidecek. İşte değişik kimyasallarla içindeki zararlı maddeler her şey temizlenmiş su olarak denize verilecek. Bu içme suyu olarak kullanılmaz fakat kullanma suyu olarak da kullanılır. Bahçe sulamada da kullanılabilir ama biz kapalı sistem denize verdiğimiz zaman daha yararlı. Kullanım suyu olarak kullanabilmesi için bu sefer bir daha alt yapı yapılması gerekir. Ekler yapılarak bu su işte şuandaki tarımda bile kullanılabilir, aslında daha ileri arıtma yapılırsa içme suyuna kadar gidebiliyor. Yani yeni yapılan sistemdeki arıtmalar hepsi aynıdır. Burada bizim yaptığımız son sistem zaten. Teknolojik sistem daha iyi bir arıtma olacak” diye konuştu.

GÜNLÜK 90 BİN METREKÜP İLERİ BİYOLOJİK ARITMA

Kemer ve Çamyuva hatlarının yeni yapılacak tesise bağlanacağına dikkat çeken Okuyucu, 2 yeni terfi istasyonu ve koku giderici tesis kuracaklarını söyledi. Okuyucu, “Günlük yani pik debiler 235 bin metreküp ama ortalaması 90 bin metreküp. Yani günlük 90 bin metreküp buraya yetecek. Bir yıllık iki yıllık değil geleceğe yetecek kapasitede kuruluyor. Çünkü proje tek aşamalı değil. Şu an ilk aşamasını yapıyoruz. Burası 10 yıllık 20 yıllık planlarla yapılıyor. Yani nüfus durumuna göre. İleride kapasite arttırımı olması gerekirse ek binalar yapılacak, daha büyüyecek, borulaması her şeyi ona uygun yapılacak. 2035 yılında mevcut nüfus artışı ya da hızlı bir gelişim olduğu takdirde hemen ikinci aşamada kapasitesi arttırılabilir. Zaten onların projesi dahi hazır. Arazi ona göre tahsis edildi. Baktılar kapasite yetmiyor hemen ikinci inşaata başlanır. Burası doldu eyvah ne yapacağız diye bir şey yok, bir o kadarda eklenebiliyor. Yani burada arıtma konusunda problem çıkmaz” dedi.

‘KOKU KONUSUNDA BURADA HERHANGİ BİR SORUN OLMAZ’

Koku konusunda tesiste herhangi bir sorun olacağını düşünmediğini belirten Okuyucu, “Gönül isterdi ki dağın tepesine kuralım, kimse görmesin ama öyle bir şey yok. Burada ben bakıyorum Kemer’e kurulabilecek en iyi yer burası. Daha yukarılara götüremezsiniz. Diyelim ki buradan 4 kilometre ileriye bir yere kurdunuz bu tesisi, yeri bulduğunuzu farz edin o zaman ne olacak? Benim yaptığım terfileri çok daha büyük yapmam ve pompaların çok çok büyük pompalar olması lazım. O zaman da orada sorun çıkar. Hem yer olarak hem de çapını büyüttüğün zaman sorun çıkar. Büyüdükçe sorun olur. Kompakt çözümle bu güzel bir çözümdür. Burada arıtılan su, özel 1600’luk boruyla aşağıdan hiç kimsenin görmeyeceği arıtılmış temiz su şekilde denize gidecek. Bütün arıtmalarda posa şuanda belediyenin yeri var oraya gider. Burada tutulmaz. Burada da her gün çıkış yapacak. Burada bir şey bırakılmaz” diye konuştu.

VİCİR: KEMER’İN MARKA DEĞERİNİ DÜŞÜRECEĞİNDEN ENDİŞELENİYORUZ

Çamyuva Mahalle Muhtarı Rıdvan Vicir ise, yapılacak tesisten vatandaşların rahatsız olduğunu belirterek, “Biz Çamyuvalılar olarak bu tesisten rahatsızız çünkü koku yapacağını düşünüyoruz. Üstelik Çamyuva’da bu dört mahallenin ortasında şehir merkezinde kalacağından ileriki yıllarda da bizi rahatsız edebileceğini düşünüyoruz. Kemer’in marka değerini düşüreceğinden endişeleniyoruz. Burada içme suyu havzalarının hemen önünde olması endişelerimizi daha çok arttırıyor. Projeyi de daha henüz görmedik, nasıl bir şey olacağını da bilmiyoruz. Yani kafamızda soru işaretleri var. Bu yüzden de bu projenin durdurulmasını ve başka bir yere yapılmasını istiyoruz” dedi.

AKIN: BAŞKA BİR NOKTADA YAPILMALI

Kemer Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Akın da, Kemer’de yeni bir arıtma tesisine karşı olmadıklarını ancak yer seçiminin yanlış olduğunu ifade ederek, “Biz yatırıma ve bu tesisin yapılmasına karşı değiliz. Burada Kemer’in içme suyu havzaları 16 tane kuyunun olduğunu biliyorum ve herhangi bir sızıntıda bunu tehlikeye sokacağını düşünüyorum. Bu yer seçimini başka bir yerde değerlendirilmesini başka bir noktada yapılması düşüncesindeyim. Çöp fabrikası da burada ve daha önce de sıkıntılar yaşadık. Kiriş’i, Çamyuva’sı, Kuzdere’si, Arslanbucak’ı bunları gördü yaşadı. Burada da aynı olaylarla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Bu nedenle bu projenin başka bir yere taşınmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

AdminAdmin