DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Bolat ÜNSAL
Bolat ÜNSAL
Giriş Tarihi : 21-12-2022 02:00

Nartugan (Nardugan): Türklerin Yeni Yılı

Türklerin 21 Aralık’ta yeniden doğuş bayramı olarak kutladıkları NARTUGAN (NARDUGAN) aslında yeni yıl kutlamasından başka hiçbir şey değildir. Hıristiyanlık ve diğer dinlerden çok daha uzun yüzyıllar önce Orta Asya ve Türk Dünyası tarafından 21 Aralık’ta yeni yıl kutlanmaktadır. Türklerin yeni yıl kutlamaları 21 Aralık’ta başlar, 21 Mart’ta Nevruz ile son bulur. Yani yeni yıl kutlamaları 3 ay sürmektedir. 21 Aralık’ta, gecelerin kısalıp, gündüzlerin uzamaya başlayan yeniden doğuş süreci, 21 Mart’ta, dönencenin gece ve gündüzün eşitlenmesi ile son bulur. Nevruz (Yeni gün) bazı kaynaklara göre, Türk dünyasının bahar bayramı olarak da geçer. Zaten 21 Aralık’ta başlayan yeni yıl süreci kutlamalarının, 21 Mart’a Nevruz Finali ile son bulmasının diğer anlamı; gündüz ve gece eşitlenmiş, gündüzlerin süresi artmaya başlamış, yazın başlangıcına adım atılmış anlamındadır. Dolaysı ile Nevruzun günümüze bahar bayramı olarak ulaşmasının çok değişim göstermiş olması söylenemez. Çok daha eski çağlardaki yaz ve kış olarak iki mevsim kavramına sahip olunmasına, daha sonraki dönemlerde bahar kavramı eklendi ki, Nevruz Bahar bayramına dönüştü Türklerde.

 

Güneş ışınlarının ekvatora dik düşmesi sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an, gündüz ile gece eşit olur. Bu doğa olayı 21 Mart ve 23 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Bu nedenle Türkler mevsimi Yaz ve Kış olarak 2 kabul etmişlerdir. Mevsim dönümleri de 21 Mart ve 23 Eylül dür. 21 Mart ile 23 Eylül arası yaz, 23 Eylül ile 21 Mart arası kış tır.

 

Bizim AYAZ ATA ve KAR KIZIMIZ, Hıristiyanların Noel Babasından çok daha eski yüzyıllar öncesine dayanır. Ayaz ata, Türk mitolojilerine göre, kışın soğukta ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım eden bir kahramandır. Ayaz Ata; Altay, Kazak, Kırgız, Türkmen gibi bazı orta Asya mitolojilerinde, farklı isimler ile Soğuk Hanı olarak da görülmektedir. Ama karakteristik özelliği aynıdır. Türk mitolojilerinde, Yunan mitolojilerinin aksine çok tanrı yok tek tanrı vardır. Tek Tanrının kut verdiği olağan üstü güce ve yeteneklere sahip kahramanlar vardır. Mitolojilerimiz bile semavi dinlerden önce, Türklerin tek Tanrı inancında ne kadar bilgili ve bilinçli olduğunun ortaya koymaktadır.

 

Tek tanrılı 4 semavi dinden çok öncelerdeki Türlerin GÖK TENGRİ (Gök Tanrı) inancında: Yeryüzünün tam ortasında bir Akçam Ağacı bulunmaktadır. Bu Akçam Ağacına da Hayat Ağacı denmektedir.

Nar: Güneş, Tugan/dugan: Doğan anlamını taşır. Nartugan/Nardugan: Doğan Güneş anlamına gelmektedir.

 

Türkler, kış aylarından sonra, Tanrı Güneşi bize geri verdi diye, tanrıya dualar ederken, ağaç veya çam ağacının dallarına bant şeklinde bezler, çaputlar bağlayıp yeni yıldan dileklerini dilerlermiş. Ağacın altına veya dallarına Tanrıya ulaşması için şükran belirtisi olarak, hediyelerde konurmuş. (Kurban geleneğinin farklı bir yöntemi sanıyorum) insanlar evlerini temizler, en yeni elbiselerini giyer, ağacın etrafında dans edip türküler söylerlermiş.

Yeni yılı karşılarken çam ağacı süslemek geleneği Türk motifidir. Hıristiyanlar, İsa’nın doğumundan 325 yıl sonra çam ağacı süsleme geleneğini Anadolu da yaptıkları evrensel Hıristiyanlar konseyi toplantısında, Türklerden almışlar ve Avrupa ya taşımışlardır. Tarihi gerçekler son yıllarda bir bir gün yüzüne çıkıyor. Biz Anadolu ya 1071 de gelmedik. Biz zaten Anadolu’daydık. Bunu Ön Türk tarihi araştırmacıları, damgalar ve kazılardan çıkan buluntulara göre daha net yorumluyorlar.

 

Gök Tengri inancında güneşin önemi büyüktür. (Bugün olduğu gibi) Güneşin, 21 Aralık’ta gece ile giriştiği savaş 21 Mart’ta Güneşin zaferi ile sonuçlanıyor. Türkler güneşin zaferini Yeniden doğuş olarak adlandırıyorlar ve bu 3 aylık yeniden doğuş yani Yeni Yıl kutlamaları yapılıyor. Bu kutlamaların günümüze ulaşan tek kısmı kanımca 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Kutlamalarıdır. Gerçi Nevruz Ergenekon dan çıkış ile de sembolleşmiştir ama, yeni yıl, yeni bahar, yeni mevsim gibi anlamlarda yüklenmiştir tarihin akışı içeresinde. Düşüncem odur ki; 21 Mart Yeniden Doğuş sürecinin son günü etkinliği ile başlamış, yeni kimlikler edinerek günümüzdeki şekline gelmiş olabilir.

 

Hazreti İsa’nın doğumu; Jülyen takvimine göre 6 Ocak, Gregoryen yani miladi takvime göre 24 Aralık gecesidir. Daha doğrusu Hıristiyan âlemince böyle kabul edilmiştir. Hıristiyanların kutladığı Noel gecesi; İsa’nın doğumunu kutladıkları, bir anlamda kutlu doğum gecesidir. Yani Hıristiyanlar Hazreti İsa’nın doğumunu kutlarlar.

Türlerin kutladıkları 21 Aralık yeniden doğuş bayramı, herhangi kutsal bir şahsın değil, doğanın yeniden doğuşunun bayramıdır. Bu iki ayrı kavramı ve inancı birbirine karıştırmamak çok önemlidir.

 

Günümüzde miladi takvime göre 31 Aralık gecesi yılın son günü, yeni yılında ilk günüdür. Yeni yıl gelişinin bütün uluslarca bu gece kabul edilmesi ve kutlanması, az önce bahsettiğimiz her iki ayrı inanç kaynağı ile hiçbir alakası yoktur. Yılbaşı kutlamak günahtır gibi deyimler ve söylemler sanıyorum eksik bilgi ye dayanıyor.

 

Bugün 21Aralık. Yani Yeniden Doğuş Bayramı (Doğanın) Nartugan / Nardugan. Sonuç olarak biz kültürümüze ve ulusal kimliğimize sahip çıkmadığımız sürece, birileri çıkıp bizim değerlerimizi sahipleneceklerdir. Sokağa bıraktığınız bir eşyanızın başkaları tarafından sahiplenilmesi gibi. Farkında lığı artırmalıyız. Özümüze sahip çıkıp değerlerimizi ve kültürümüzü korumalıyız. Zaten birileri bizim kimliğimizi yok etmek için yeterince uğraşıyor. İçi boş, gerçeğe dayanmayan çeşitli söylemlerle hareket edip onların işini kolaylaştırmayalım. Tespitlerimde eksiklerim olabilir. Hatta kaynaklardan yanlış bilgi de edinmiş olabilirim. Sizlerde araştırın lütfen. El ele doğruya ve gerçeğe ulaşalım.

 

BÜTÜN TÜRK DÜNYASININ NARTUGAN / NARDUGAN BAYRAMI KUTLU OLSUN!

NELER SÖYLENDİ?
@
Bolat ÜNSAL

Bolat ÜNSAL

DİĞER YAZILARI
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Advert
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
gazete
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
itep kursu