GÜNDEM
Giriş Tarihi : 19-12-2022 00:10

Yazıklar olsun!

Yağışların artmasıyla Çıralı ve Olympos’u ikiye ayıran Ulupınar Deresinde tehlike artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl bir arkeoloğun dere taşması sonucu aracıyla mahsur kalıp ölüm tehlikesi yaşadığı, ocak ayında ise bir turistin dereden geçerken akıntıya kapılıp denizde kaybolduğu ve kış aylarında birçok kişinin ölümle yüz yüze kaldığı derede geçiş için çözüm bekleniyor. Turizm sezonunun kış aylarına uzamasıyla her yıl binlerce turistin ve Olympos Antik Kenti kazılarındaki görevlilerin geçiş yaptığı derede köprü yapımı için bölge halkı başta olmak üzere kazı başkanları yetkili makamlara yazılı ve sözlü başvuru ile çağrıda bulunsa da sorun henüz çözülebilmiş değil. Ulupınar Muhtarı Habip Altınkaya, “Bu köprünün yapılması gerekiyor. 20 bine yakın yatağa sahibiz. Yıllık 200-300 bin insan Olympos Antik Kentini gezmek için karşıya geçiyor. İnsanlar suya dalarak geçiyor. Dereden geçmek isterken bir turist kayboldu ve ne ölüsü ne dirisi bulunamadı. Birkaç araba da geçerken sıkıntı yaşadık. İnsanlar zor durumda kalıyor. Bu konuda acilen çözüm bekliyoruz” dedi. Bölge halkı da yaşananlara sitem ederek yıllardır birçok yere başvurduklarını ancak bir sonuca hala ulaşamadıklarını belirterek, “İnsanlar burada ölümle burun buruna geliyor. Artık yeter, yazıklar olsun” diye konuştular.

Yazıklar olsun!

Maksut TEMİZEL

Gazetemizin her yıl gündeme getirdiği ve tehlikenin her geçen gün arttığı Çıralı ve Olympos arasındaki Ulupınar Deresi üzerine yapılması istenen köprü için halen adım atılamadı. Her yıl binlerce turistin geçiş yaptığı ve Olympos Antik Kenti kazıları açısından da önem taşıyan dere yatağında daha önce Kemer Belediyesi bir köprü yapmış, aşırı yağış nedeniyle derenin taşması sonucu köprü yıkılmıştı. Geçtiğimiz yıl bir arkeoloğun dere taşması sonucu aracıyla mahsur kalıp ölüm tehlikesi yaşadığı, ocak ayında ise bir turistin dereden geçerken akıntıya kapılıp denizde kaybolduğu ve kış aylarında birçok kişinin ölümle yüz yüze kaldığı derede geçiş için çözüm bekleniyor. Turizm sezonunun kış aylarına uzamasıyla her yıl binlerce turistin ve Olympos Antik Kenti kazılarındaki görevlilerin geçiş yaptığı derede köprü yapımı için bölge halkı başta olmak üzere kazı başkanları yetkili makamlara yazılı ve sözlü başvuru ile çağrıda bulunsa da sorun henüz çözülebilmiş değil. Dere yatağından geçiş Olympos Antik Kenti’ndeki bulguların Antalya’ya götürülmesi açısından da ayrıca önem taşıyor. Derede temizlik çalışması yapan ve dere yatağından Olympos Antik Kentine geçen yola ise set çekerek kapatan DSİ Bölge Müdürlüğü’nün köprü yapım maliyetinin yüksek çıkmasıyla konuya uzak durduğu iddia edildi.

ALTINKAYA: İNSANLAR SUYA DALARAK GEÇİYOR
Dere yatağına köprü yapılması konusunda sürekli yetkililere çağrı yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten Ulupınar Muhtarı Habip Altınkaya, “Uzun süreden beri uğraşıyoruz. Bütün kurumlara yazıldı. DSİ biz yapamayız diyor, İlçe Belediyesi ile de bir görüş olarak net bir şey alamadık. Ancak bu köprünün bir şekilde yapılması gerekiyor. Karşıda bizim üç tane işletmemiz ve bir kazı evimiz var. Yıllık 200-300 bin insan Olympos Antik Kentini gezmek için karşıya geçiyor. 20 bine yakın yatağa sahibiz ve Çıralı’da sezon Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında bitmiyor, artık 12 ay turizm sezonu var. Kış döneminde ve özellikle Mart Nisan aylarında yürüyüş gruplarının Likya Yolu yürüyüş güzergahı da bu dere üzerinden geçiyor. Yani insanlar suya dalarak geçiyor. Ocak ayında bir turist dereden geçerken akıntıya kapılıp kayboldu ne ölüsü ne dirisi bulunamadı. Dereden araçlar geçerken birçok kez sıkıntı yaşadık. İnsanlar zor durumda kalıyor. Bu güzel turizm beldesine yakışmıyor. Bu konuda acilen çözüm bekliyoruz” dedi.

Bölge halkı da yaşananlara sitem ederek yıllardır birçok yere başvurduklarını ancak bir sonuca hala ulaşamadıklarını belirterek, “İnsanlar burada ölümle burun buruna geliyor. Artık yeter, yazıklar olsun” diye konuştular.

GEÇİŞ YOLUNA SET ÇEKTİLER, OTELE ALAN OLUŞTURDULAR

Temmuz ayında bölgeye giden gazetemiz, yaşanan olaylar sonrası dere yatağına temizlik yapan DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Olympos Antik Kentine geçen yolu kayalarla set çekilerek kapattığını gözlemlemişti. Kazı evinin yeni geçiş yolu ise dere yatağının içenden geçen ve daha da tehlikeli hale gelen bir yerden verilmişti.

24 SAAT AÇIK OLMASI GEREKİYOR

Temmuz ayında da gazetemize açıklamada bulunan Olimpos Kazı Başkanı Dr. Gökçen Kurtuluş Öztaşkın ve önceki dönem kazı başkanı Prof.Dr. Yelda Uçkan, köprü yapımı için defalarca yetkili makamlara yazılı ve sözlü başvuruda bulunduklarını ancak sonuca bir türlü ulaşamadıklarını söylemişti. Dr. Gökçen Kurtuluş Öztaşkın, Olympos Antik Kentinde ciddi bir çalışma yaptıklarını hem kazı ekibinin hem de birtakım bulguların Müze Müdürlüğü’ne götürülmesi için dereden geçiş yolunun 24 saat açık olması gerektiğini ifade etmişti.

‘KURUL KARARI VAR’

Prof. Dr. Uçkan, ayrıca Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun dere yatağında temizlik, ıslah ve altyapı yapılması konusunda kararı olduğuna değinmiş, “Orada insanlar ölümle burun buruna geliyor. Ayrıca burası da SİT Alanı değil. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı var” demişti.

YENİ KÖPRÜNÜN YAPIM MALİYETİ YÜKSEK

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ise, yeni köprünün yapılması için maliyetin çok yüksek çıktığını ve belediye bütçesinden bunu karşılayamayacaklarını söylemişti. Başkan Topaloğlu DSİ’nin destek vermesiyle köprünün kolayca yapılabileceğini ifade ederek, DSİ’nin de yüksek maliyetten dolayı konuya uzak durduğunu, ancak Büyükşehir Belediyesi ya da başka bir kurum desteğiyle yeni bir köprünün yapılabileceğini belirtmişti.

AdminAdmin