SİYASET
Giriş Tarihi : 26-04-2023 01:33

‘Utanmadan konuşuyor’

Kapanan Tekirova Belediyesi’nin ilk ve son başkanı olan Yusuf Üras, bir etkinlikte kendi başkanlığı döneminde Tekirova Belediyesi’ne tahsisli 9 bin 489 metrekarelik alan ile ilgili açıklamada bulunmuş, “Bu halkı düşünüyor olsalardı önce Tekirova’daki günübirlik alanını korurlar orayı geliştirirlerdi. Kemer’in siyasi sahipleri nerede. Buraya sahip çıkmalılardı” demişti. Tekirova Belediyesi’ne günübirlik kullanım alanı olarak 20 yıllınağa tahsisli söz konusu alana Üras’ın başkanlığı döneminde sözleşmeye aykırı şekilde tesisler inşa edildiği, izinsiz ve uygunsuz bir şekilde de üçüncü şahıslara kiraya verdiği ortaya çıktı. Süreç içerisinde ilgili kurumların resmi yazışmalarla yaptığı ihtarlara rağmen uyarıları dikkate de almayan Üras’ın irtifak hakkı bedellerini ödemediği için alan tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. Üras’ın ödemediği irtifak hakkı bedelleri ise Kemer Belediyesi’nden istendi. Üras’ın açıklamalarına tepki gösteren Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, “Ayıp diye bir şey vardır. Biz neden Göynük Mahallesi’ndeki günübirlik alanı kaybetmedik? Onun ki de aynıydı. Birde utanmadan ‘sahip çıkmadınız’ diyor. Zamanında bakanlığa verdiğin sözü yerine getirmediğin için tahsisi iptal ettiren sensin zaten. Kendi yerine bile sahip çıkamamışsın. Milli Emlak bile irtifak bedellerini bizden istiyor” dedi.

‘Utanmadan konuşuyor’

Ahmet Duran YENİGÜN

Bütünleşik şehir yasası kapsamında kapanan Tekirova Belediyesi’nin ilk ve son başkanı olan Yusuf Üras, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir etkinlikte kendi başkanlığı döneminde Tekirova Belediyesi’ne tahsisli 9 bin 489 metrekarelik alan ile ilgi açıklamada bulunmuş, “Tekirova’nın bir tane günübirlik alanı vardı. 10 dönüm yer, devletten kiraladık, devlet orayı aldı şimdi otel olarak vermiş. Yani burada ben iyi niyet olmadığını düşünüyorum. Eğer iyi niyet olmuş olsaydı bu halkı düşünüyor olsalardı önce Tekirova’daki günübirlik alanını korurlar orayı geliştirirlerdi. Bunu yapmıyorlar demek ki burada başka şeyler var. Burada bir çok STK’ları, çevre gönüllüleri burada ama Kemer’in siyasi sahipleri nerede? yani Kemer onların değil mi? Ses çıkmıyor kimseden. Bu gibi yerleri başta belediye olmak üzere yine başta iktidarın teşkilatları olmak üzere burada olmalılar ve buraya sahip çıkmalılardı. Eğer buraya sahip çıkmış olsalardı bugün sizler burada olmazdınız ve zahmetlere kimse katlanmazdı. Ben başta belediye olmak üzere Kemer’deki bütün siyasileri bu davaya sahip çıkmalarını istiyorum. Turizm Bakanlığına da buradan şöyle seslenmek istiyorum; bırakın bu bizlere ayak oyunlarını gidin Tekirova’daki günübirlik alanı tekrar geri verin yani orayla ilgili de biz gerekli takipleri yapıyoruz” demişti.

“SAHİP ÇIKAMADILAR” DEDİĞİ YERE KENDİ SAHİP ÇIKAMADI

Üras’ın Tekirova Belediye Başkanlığı döneminde “Sahip çıkamadılar” dediği yere kendi sahip çıkamadığı gibi izinsiz ve uygunsuz bir şekilde de üçüncü şahıslara kiraya verdiği ortaya çıktı.

Kemer’in Tekirova Mahallesi’nde bulunan hazine adına kayıtlı 137 ada 10 parsel (eski 522 parsel) numaralı 9 bin 489 metrekarelik alan kafeterya, açık yüzme havuzu, basketbol sahası gibi günü birlik kullanım amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 06.11.1997 yılında Tekirova Belediye Başkanlığı’na 20 yıllığına tahsis edildi. 21.07.2000 yılında ise Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü ve resmi senet ile Tekirova Belediyesi’ne üst hakkın kullanımı tapuya tescil edildi.

SÖZLEŞMEYE AYKIRI ŞEKİLDE TESİSLER İNŞA ETTİ

20 yıllığına alanın tahsisini alan Yusuf Üras’ın başkanlığındaki Tekirova Belediyesi sözleşme ve resmi senet hükümlerine uymadığı gibi alanda kafeterya, halı saha, park ve parke taşı döşeyerek sözleşmeye aykırı şekilde tesisler inşa etti.

İZİNSİZ OLARAK KİRAYA VERDİ, TAHSİS ÜCRETİNİ ÖDEMEDİ

Sözleşmeye uymamaya devam eden Yusuf Üras’lı Tekirova Belediyesi, sözleşmeye aykırı şekilde inşa edilen tesisleri de izinsiz ve uygunsuz bir şekilde üçüncü şahıslara kiraya verdiği gibi irtifak hakkı bedellerini de ödemedi.

UYARILARI DİKKATE ALMADI, TAHSİS İPTAL EDİLDİ

Yusuf Üras’lı Tekirova Belediyesi, süreç içerisinde ilgili kurumların resmi yazışmalarla yaptığı ihtarlara rağmen uyarıları dikkate almadı. İzinsiz bir şekilde kiraya verilen alan için Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü irtifak hakkının iptal ve tapu terki amacıyla dava açtı. İlerleyen süreçte ise alan 06.11.2019 tarihinde tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek, Kemer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından da tapu terki onaylanmıştı.

İTTİFAK HAKKI BEDELLERİ KEMER BELEDİYESİ’NDEN İSTENDİ

Bütünleşik Şehir Yasası ile Tekirova Belediyesi’nin kapanmasıyla Kemer Belediyesi’ne geçmesi sonrası alanın 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait irtifak hakkı bedelleri ile alan üzerindeki izinsiz kiraya verilen tesislerdeki kiracılara ait hasılat payı bedellerinin ödenmemesinden dolayı Kemer Milli Emlak Müdürlüğü, söz konusu yıllara ait bedelleri ise Kemer Belediyesi’nden istedi.

TOPALOĞLU: AYIP DİYE BİR ŞEY VARDIR

Üras’ın açıklamalarına tepki gösteren Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Göynük Belediye Başkanlığı döneminde tahsis edilen günü birlik alanın halen durduğunu belirterek, “Ayıp diye bir şey vardır. Biz neden Göynük Mahallesi’ndeki günübirlik alanı kaybetmedik? Onun ki de aynıydı. Ama bakanlıktan izin almadan üçüncü şahıslara kiraya verir, irtifak haklarını da ödemezsen bakanlıkta tahsisi iptal eder. Birde utanmadan ‘sahip çıkmadınız’ diyor. Zamanında bakanlığa verdiğin sözü yerine getirmediğin için tahsisi iptal ettiren sensin zaten. Kendi yerine bile sahip çıkamamışsın. Milli Emlak bile irtifak bedellerini bizden istiyor. Onu da geçtim Tekirova’nın imar planları bile benim dönemimde çıkarıldı. Yani biz Kemer Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz. Kendi zamanında sahip çıksaydı şimdi orası da Kemer’in artı bir günübirlik alanı olacaktı” dedi.

AdminAdmin