KÜLTÜR-SANAT
Giriş Tarihi : 10-11-2023 22:56

Türkiye’nin ilk ve tek Turizm ve Seyahat Kütüphanesi Side’de açıldı

Side’de bulunan ve ‘Yağhane’ olarak adlandırılan yapı Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye’nin ilk ve tek Turizm ve Seyahat Kütüphanesi olarak hizmete açıldı.

Türkiye’nin ilk ve tek Turizm ve Seyahat Kütüphanesi Side’de açıldı

Side Antik Kenti’nde ziyaretçilerin en yoğun şekilde kullandıkları yürüyüş akslarından birinin üzerinde yer alan ve Side Müzesi’ne yakın bir alanda konumlanan Turizm ve Seyahat Kütüphanesi, 1308 adedi yabancı dillerde, 1557 adedi Türkçe olmak üzere 62 ayrı dilde yazılmış toplam 2865 kitap barındırmakta. Aynı zamanda kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılmış olan bazı antik yapı elemanlarının da sergilendiği yapıya ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gösteriyor. Kütüphaneyle ilgili açıklamada bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu; “Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un açılışını gerçekleştirdiği Turizm ve Seyahat Kütüphanesi Türkiye’nin ilk Turizm ve Seyahat Kütüphanesi olarak hayata geçti. Side Antik Kenti’nde bulunan Turizm ve Seyahat Kütüphanesi eski Yağhane binasının restore edilerek kütüphane binasına dönüştürülmesiyle Side’nin kültür ve turizm hayatına kazandırılmış oldu. İçerisinde 2865 adet kitap bulunan kütüphanedeki koleksiyon, özellikle yabancı dilde ve Türkiye’nin kültürel mirasını ve sanatını anlatan kitaplardan seçilmiş oldu. Burada amacımız hem turizm ve seyahate ilişkin bir arşiv oluşturmak hem de Side ve çevresindeki otellerde konaklayan misafirlerin antik kent aksında bulunan kütüphanede keyifli bir zaman geçirmesini sağlamak.” dedi.

KÜTÜPHANENİN YANINA KİTAP KAFE AÇILACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu şunları söyledi: “Kütüphanenin hemen yanında bir de kitap kafe konseptli bir kafeyi de hayata geçiyoruz. Böylelikle Antalya’ya ve özellikle Side bölgesine gelen turistlere burada bir kütüphane deneyimi yaşatmak istiyoruz. Side dışındaki kültürel miras alanlarını tanımalarını istiyoruz. Bununla birlikte bölgedeki öğrencilerimizin de bu kütüphaneden faydalanmasını istiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliğiyle zaman zaman etkinlikler, sergiler, söyleşiler de yapacağız. Kütüphanemizin Side ve Antalya turizmine ve kültürel hayatına hayırlı olmasını diliyorum.”

CUMHURİYET DÖNEMİNDE ZEYTİNYAĞI İŞLİĞİ OLARAK KULLANILIYORDU

Side’de bulunan antik dönem villa yapısı, Cumhuriyet Dönemi’nde zeytinyağı işliği olarak kullanılmış olması nedeniyle Yağhane Yapısı olarak adlandırılırken; Türkiye’nin ilk Turizm ve Seyahat Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından restore edildi. 2023 yılında öncelikle Side Kazı Başkanlığı tarafından başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları ile yapının özgün mimari elemanları ortaya çıkarılmış; ardından yapıya sonradan eklenen tüm muhdes eklentiler yapıdan uzaklaştırılmıştır. Yapıda onarım ve konservasyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan mühendislik ve teşhir-tanzim projeleri doğrultusunda yapının kütüphane olarak kullanılmasına yönelik işlemlerin tamamlanmasıyla kütüphane hizmete sunuldu. (Bülten)

AdminAdmin