GÜNDEM
Giriş Tarihi : 14-02-2023 01:17

Kemer depremzedeler için tek yürek

Kemer Kaymakamlığı tarafından yardım toplama merkezi olarak kullanılan Bahri Tanrıkulu Kapalı Spor Salonu’nda oluşturulan Afet Kriz Merkezi’nde kamu görevlileri ile STK’ların yanı sıra aralarında ilçede yaşayan Rus ve Ukraynalı vatandaşların da bulunduğu 7’den 70’e gönüllü, deprem bölgesinden ilçeye gelen vatandaşlar için adete seferber oldu. Kemer şuana kadar Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay başta olmak üzere 10 binin üzerinde depremzedeyi ağırlarken, afet merkezinde ihtiyaçları karşılanan depremzedeler, konaklayacakları otellere yerleştiriliyor. İlçeye gece gündüz deprem bölgesinden gelenler olduğunu ve kayıtların devam ettiğini belirten Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, toplu gelenleri ise başka bölgelere yönlendirildiğini söyledi.

Kemer depremzedeler için tek yürek

Ahmet Duran YENİGÜN-Şüheda PARTAL

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ilde yıkım ve can kaybına neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bir yandan da depremzedelere yardımlar sürüyor. Kemer Kaymakamlığı tarafından yardım toplama merkezi olarak kullanılan Bahri Tanrıkulu Kapalı Spor Salonu’nda oluşturulan Afet Kriz Merkezi’nde deprem bölgesinden gelen depremzedeler kayıt altına alınıp otellere yerleştirilirken, ihtiyaçları da karşılanıyor. Yardımların toplandığı merkeze ihtiyaçlarını karşılamak için gelen depremzede vatandaşlar kamu ve gönüllüler tarafından ilgi ile karşılanarak, yemek, çay ve su ikramı yapılıyor. Bu sırada depremzedelerin ihtiyaçları temin ediliyor. Kamu görevlilerinin yanı sıra aralarında ilçede yaşayan Rus ve Ukraynalı vatandaşların da bulunduğu 7’den 70’e gönüllüler 24 saat devam eden çalışmalara destek veriyor.

‘BÜTÜN KEMER DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLMUŞ VAZİYETTE’

Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam da afet merkezinde depremzede vatandaşlarla yakından ilgilenerek, gönüllülere destek veriyor. Genciyle yaşlısıyla bütün Kemer’in afet bölgesinden gelen depremzedeler için 7/24 çalışmaya devam ettiğini ifade eden Kaymakam Çam, “Kemer’den 11 tırın üzerinde malzemeyi deprem bölgelerine gönderdik. Ondan sonraki süreçte ise depremzede vatandaşlar ilçemize gelmeye başladılar ve biz bu kapalı spor salonunda oluşturduğumuz kriz merkezinde 7 gün 24 saat esasına göre çalışarak, gelen vatandaşlarımızın burada öncelikle barınma ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Şuanda deprem bölgesinden özellikle Kahramanmaraş’tan, Adıyaman’dan, Hatay’dan bölgemize ciddi anlamda depremzede vatandaşımız geldi. Oluşturduğumuz kriz merkezinde 24 saat esasına göre arkadaşlarımız çalışıyorlar. Gönüllü sayımız kamu çalışan sayımızdan çok çok daha fazla. Hatta çocuk yaşta diyebileceğimiz 10-12 yaşındaki çocuklarımız gençlerimiz bile burada sabah akşam çalışıyorlar. Bütün toplum burada seferber olmuş vaziyette” dedi.

‘10 BİNİN ÜZERİNDE DEPREMZEDEYİ AĞIRLIYORUZ’

İlçeye gelen şuana kadar 10 binin üzerinde depremzedenin geldiğini ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalara devam edildiğini bildiren Kaymakam Çam, “Şuan itibariyle resmi sayı 10 bini geçtik. Tabi fiili durum bunun çok üzerinde. Özellikle burada bölgeden akrabaları olan vatandaşlarda evlerini açmış vaziyetteler, onla beraber otellerinde gerek personel lojmanlarıyla gerek otellerini açarak belli bir noktada misafir kabul ediyorlar. Hatta bazı oteller çalışanlarının akrabaları o bölgede olduğu için direkt kendi inisiyatifiyle açıyor. Çünkü, bizim bölgemizde hem ikamet eden hem de otellerde daimi çalışanların çok büyük bir kısmı deprem bölgesinden diyebiliriz. Kemer’de en fazla Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep nüfusu var. Bu gelen vatandaşlar bağlamında da zaten bunu gösteriyor. Çünkü her bir depremzede, ilk gideceği yer akrabası, tanıdığı, komşusu neresi ise haklı olarak orayı tercih ediyor” diye konuştu.

‘DOLUM NOKTASINA ULAŞTIK’

İlçeye gece gündüz deprem bölgesinden gelenler olduğunu ve kayıtların devam ettiğini belirten Kaymakam Hüseyin Çam, toplu gelenleri ise başka bölgelere yönlendirildiğini söyledi. 120’nin üzerinde otelin depremzedelere kapılarını açtığını ifade eden Çam, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi üçüncü aşamaya geçeceğiz. Birinci aşama erzak noktasıydı, ikinci aşama ise yerleştirilme noktasıydı ve artık dolum noktasına ulaştık. Bundan sonra belki münferiden gelmeleriyle ilgili imkanımız ölçüsünde yardımcı olacağız ama, toplu gelimlerle ilgili başka yerlere yönlendiriyoruz. Burdur KYK’ya gibi daha uygun yerlere yönlendiriyoruz. 120’nin üzerinde otelde konaklamalar var. Tabi otellerimizin bir kısmının tadilatta olması ve bir kısmının da hala açık olmaması nedeniyle hazır olmayan bir noktaya girilmiş vaziyette. Ama inşallah bu eksiklikleri de el birliği içerisinde en azından asgari münferit ihtiyaçlarını karşılanabilmesi bağlamında gereken çalışmaları el birliği ile yapacağız.”

UKRAYNA VE RUS VATANDAŞLARINDAN BÜYÜK DESTEK

“Gerçekten asrın felaketi, asrın afeti. Rabbim milletimize ve devletimize yardımcı olsun. Devletin bütün birimleriyle beraber bu süreci atlatacağımızı biliyoruz çünkü biz büyük bir devletiz. Bu noktada hem çalışmamızı hem duamızı gerçekleştiriyoruz” diyen Kaymakam Çam, “İlk baştan itibaren toplumumuzun bütün yönetim kesimleriyle beraber hareket etmenin gayreti içerisinde olduk. Bütün herkesin bir şemsiye altında yer almasını istedik. Buradan hem yerel yönetim olarak Kemer Belediye Başkanlığına, KETOB, KETAV, KEMİAD ve ATSO temsilcimize teşekkür ediyorum. Gece gündüz demeden depremzede vatandaşlarımız için seferber olan tüm gönüllü vatandaşlarımıza ve kamu kurum temsilcilerimize de teşekkür ediyorum. Mesela burada kalan Rus vatandaşlar kendi aralarında para toplamışlar ve 5 koli maddi değeri çok yüksek olan powerbank göndermişler. Biz de hemen yapılan yardımı jandarma vasıtasıyla bölgeye gönderdik. Yani bunu burada kalan Rus misafirler gerçekleştirdi. Yine Ukrayna’dan gelen gönüllüler burada çalışmalara destek oluyor. Kaderin cilvesi diyelim. Rusya Ukrayna arasında savaş var ve 2 millet öyle veya böyle bir savaş halinde ancak, aynı iki millet burada gönüllülük esasına göre yardım ediyor. Gönüllü yeleğini giymiş burada çalışıyor. Yani bu çok güzel. Bu noktada insanı duygulandıran manzaralarla da karşı karşıya kalıyoruz. Zaten burada da bu büyük felaketin altından kalkabilmek ancak bu şekilde mümkün olabilir. Diğer türlü mümkün olmaz” şeklinde konuştu.

AdminAdmin