GÜNDEM
Giriş Tarihi : 21-03-2024 22:00

Hem doğaya hem yaban keçilerine yazık ettiler!

Gazetemizin “ÇALIŞ TEPESİ RANTA KURBAN MI EDİLİYOR?” başlıklı haberiyle manşetten duyurduğu ve ülke gündeminde de yer edinen çalışma sonrası Kemer’in Çalış Tepesi’nde “Doğaya neden zarar verildi?”, “Tepede bulunan yaban keçilerine ne oldu, kim topladı, neden topladı?”, “Bu işin arkasında kim var?” soruları Kemer’in gündeminde yer etmeye devam ediyor. Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, bu soruları devletin resmi kurumlarına resmi yazıyla sorarken, Club Med girişinde çok sayıda vatandaşın katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, “Birisini eleştirmek istersen elinde resmi belge olması gerekir. İnsanları töhmet altında bırakmamak lazım. Bir hafta önce burada yaşanan ağaç kesimleri ile ilgili konuyu gündeme getiren benim. Basın mensuplarına fotoğrafları gönderen de benim. Bizim aleyhimize açıklama yapanların bu işlerden hiç haberi yoktu. Burada yaşananları görünce basına servis ettik. Basın bunu yazdıktan sonra Türkiye gündemine oturdu. Ancak o zaman haberleri oldu” dedi. Öte yandan çalışma yapılan bölgede incelemelerde bulunan Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Idyros Antik Kenti ile bağlantılı olduğu düşünülen Bizans-Roma Dönemi'ne ait kırsal yerleşim kalıntıları tespit edilmesi üzerine çalışmaların durdurulduğunu ve işlem başlatıldığını bildirdi.

Hem doğaya hem yaban keçilerine yazık ettiler!

Şüheda PARTAL

Kemer’in Çalış Tepesi altındaki orman yolunda son günlerde yapılan çalışmalar tepki toplamaya başlamıştı. Özellikle seçim öncesi başlayan Club Med Yolu olarak da bilinen yolun ormanlık kısmında yapılan çalışmalar ilçenin gündemine oturmuş, ağaç kesimi ile bölgedeki çok sayıda yaban keçisinin toplatılması da kafalarda soru işaretlerine neden olmuştu. Konu ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü çalışmanın izinli olduğunu belirtirken, çalışmanın neden yapıldığına dair sorulara ise cevap vermemişti.

OTELLERİN İLGİ ÇEKEN MİSAFİRLERİ YABAN KEÇİLERİ ARTIK YOK

İlçeye tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin doğa yürüyüşü için yoğun ilgi gösterdiği Çalış Tepesi’nde yaban keçileri de bazı zamanlarda otellere kadar iniyordu. Yaban keçileri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu ve ülke genelindeki en beğenilen 100 otelin ilk sırasında yer aldığı Maxx Royal Kemer Resort’un yanı sıra Club Med’in de vazgeçilmez konukları olurken, tatilcilerin de büyük ilgisini çekiyordu. Turistlerin fotoğraf çekmek için yarıştığı yaban keçilerinin bölgeden toplatılmasıyla keçiler artık fotoğraflarda anı olarak kaldı.

KONU ÜLKE GÜNDEMİNE OTURDU

Gazetemizin “ÇALIŞ TEPESİ RANTA KURBAN MI EDİLİYOR?” başlıklı haberiyle manşetten duyurduğu ve ülke gündeminde de yer edinen çalışma sonrası Kemer’in Çalış Tepesi’nde “Doğaya neden zarar verildi?”, “Tepede bulunan yaban keçilerine ne oldu, kim topladı, neden topladı?”, “Bu işin arkasında kim var?” soruları Kemer’in gündeminde yer etmeye devam ediyor.

KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ÇALIŞ TEPESİ AÇIKLAMASI

Haberimiz sonrası harekete çeken Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de bölgede incelemelerde bulundu ve Bizans-Roma Dönemi'ne ait kırsal yerleşim kalıntıları tespit etti.

Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Bazı basın yayın kuruluşlarında Antalya’nın Kemer ilçesi Çalış Dağı Mevkii ile ilgili çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Antalya'nın Kemer ilçesi, Çalış Dağı mevkii eteklerinde tespiti yapılmış arkeolojik Sit'lerin dışındaki alanda yol çalışmaları yapılırken ortaya kültür varlıkları çıktığı ihbarı üzerine Antalya Müze Müdürlüğünce alanda inceleme yapılmıştır. İdyros Antik Kenti ile bağlantılı olduğu düşünülen Bizans-Roma Dönemi'ne ait kırsal yerleşim kalıntıları tespit edilmiştir. Alandaki çalışmalar durdurularak söz konusu kültür varlıklarının tesciline ilişkin süreç Bakanlığımız birimlerince başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

TOPALOĞLU’NDAN CLUB MED ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da son bir haftadır Türkiye ve Kemer gündeminde yer alan Çalış Tepe’deki ormanlık alanda ağaçların kesilmesi ve dağ keçilerinin toplatılması ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Clup Med Otel önünde yapılan basın açıklamasına, Başkan Topaloğlu’nun yanı sıra CHP Kemer İlçe Başkanı Adem Barış, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, Kemer Belediyesi Meclis Üyeleri Mustafa Bilici, Ferhan Fidan, Mustafa Tıraş, Semih Top, partililer ve vatandaşlar katıldı.

“KONUYU GÜNDEME GETİREN BENİM”

Başkan Topaloğlu, sorumlulukları gereği herkes gibi afaki konuşmadıklarını ve yalan yanlış bilgilerle toplumun karşısına çıkmadıklarını söyledi. 27 yıllık öğretmenlik ve 15 yıllık belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde her zaman doğruları anlatmaya çalıştığını ifade eden Başkan Topaloğlu, “Birisini eleştirmek istersen elinde resmi belge olması gerekir. İnsanları töhmet altında bırakmamak lazım. Bir hafta önce burada yaşanan ağaç kesimleri ile ilgili konuyu gündeme getiren benim. Basın mensuplarına fotoğrafları gönderen de benim. Bizim aleyhimize açıklama yapanların bu işlerden hiç haberi yoktu. Burada yaşananları görünce basına servis ettik. Basın bunu yazdıktan sonra Türkiye gündemine oturdu. Ancak o zaman haberleri oldu” dedi.

“KAMUDA SORUMLULUĞUN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLEN BİRİYİM”

Söz konusu alanın 1969 yılında Kemer’in ilk tahsis edilen yeri olduğuna dikkat çeken Başkan Topaloğlu, “Akdeniz Turistik A.Ş’ye otel yapılmak için tahsis edilmiştir ve ön onayı verilmiştir. 1971 yılında ön onay resmi onaya çevrilmiştir. 1971 yılına kadar orman olan bu yer 1972’de Milli Park olarak ayrılmıştır. Fransız şirket Clup Med burayı 49 yıl çalıştırmış, tahsis bitince Özak Gayrimenkul Yatırım A.Ş’ye 2023 yılında devretmiş. Ve tahsis sınırları 1969’dan 2024’e kadar hiç değişmemiş. Fakat bu devir esnasında orman milli parka demiş ki ‘Sen buradaki çalı çırpı ve bitki örtüsünü temizleyeceksin, kuruyan ve çürüyen odunları buradan alacaksın, geçen sene buraya yıldırım düştü ve çıkan yangın sonrası helikopterle müdahale edildi, bu temizlik sana ait olacak’ demiş. Bu temizlik yapılırken hem milli parktan ormancı görevliler hem de Türkiye Ormancılar Derneği’nden bir şef devamlı burada bulunmuştur. Buradaki otlar temizlenmiş. Bunlar resmi bilgilerdir. Çürüyenler doğaya bırakılmıştır. 100 ster kuruyan odun ise Milli Parklar Şefliği’nin kontrolünde Kuzdere Mahallesi’ndeki orman deposuna teslim edilmiştir. Bunların resmi belgeleri vardır. Bunları Türkiye gündemine biz getirdik. Buraya gelip açıklama yapan arkadaşların bunlardan haberleri yoktu. Biz doğacıyız. 27 yıl öğretmenlik döneminde doğayı koruyalım, yeşili sevelim diye çocuklara öğretmişiz. Bu anlattıklarımı bırakıp odun kesip satacağız öyle mi? Bunlara çocuklar güler. Ben zaten muhalefetteyim. Gelirim buraya Kültür ve Turizm Bakanına veya ona buna verip veriştiririm ama bize yakışmaz. Ben kamuda sorumluluğun ne demek olduğunu bilen biriyim. Konuşacaksan elindeki belgelerle konuşacaksın” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLER BURAYA BU DOĞAYI GÖRMEYE GELİYOR”

Başkan Topaloğlu, konuyla ilgili gerekli yerlere resmi yazıları da yazdıklarına işaret ederek, şunları kaydetti: “İdaremize yönlendirilen suçlamalara istinaden ormanlık alanda izinsiz yapılan ağaç kesimi, yol açılması, makilik alan temizliği, yaban keçilerinin toplatılması işlemleri, izinsiz, kontrolsüz dahilinde olup olmadığı, izniniz var ise kimlerin bu işlemleri yaptığı ayrıca Çalış Tepesi’nde herhangi bir imar planı çalışması yapılıp yapılmadığı hususları hakkında ivedilikle bilgi verilmesi diyor. Buradaki dağ keçilerini toplatan ben değilim. Bunları basınla paylaşan ve eleştiriyi yapan biziz. Resmi belgeleri toplayan biziz ama suçlu yine Necati Hoca. Ne Necati Hocaymış ben de merak ettim. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün onayladığı plan da burada. Bir şeyi eleştirirken elinde resmi belge olması lazım. Kimseyi kandırmanın anlamı yok. Buradaki dağ keçileri buranın doğallığı ve güzelliğidir. Bu keçileri toplatan varsa eğer yetkililerin bunu bulması lazım. Biz bu işin peşindeyiz ve takipçisi olacağız. Buradaki doğa hiçbir yerde yok. Turistler buraya bu doğayı görmeye geliyor. Kemer’de yazın yangın çıktı. 5 gün hiç uyumadık ve evimize gitmedik. Eleştiren arkadaşların hiçbirini ben yangın yerinde görmedim. Her zaman doğruları söyledim ve söylemeye de devam edeceğim.”

BARIŞ: “SORUMLUSU TARIM VE ORMAN BAKANLIĞIDIR”

CHP Kemer İlçe Başkanı Adem Barış ise, “Eğer burada bir usulsüzlük varsa bunun sorumlusu Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Bunun ne belediyenin denetleme yetkilisi var ne de siyasi partinin. Buraya gelip de arkadaşların belediyeyi veya siyasi parti mensuplarını suçlaması uygun değildir yakışmıyor. Partimizi de suçladılar. Alan firma sahibinin parti üyesi olması üzerinden gidilmesi çok ayıp, yakışmayan şeyler ve amacımızın dışında olan konular. İkincisi burada ki keçilerin toplatılması ile ilgili sorumlu kurum milli parklardır ve yaklaşık 2 haftadır bu konu gündemdeyken ne orman idaresinden ne de milli parktan bir açıklama yok. Korkunç bir bilgi kirliliği var Kemer'de. Sanki siyasi parti ya da belediye denetleyecekmiş gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Sayın Kaymakamımız ilgili kurumları toplayarak burada bir basın açıklaması yapılması ve Kemer halkının aydınlatılması gerekir. Bu keçilerin nereye gittiğini, niçin toplatıldığını ve eğer yanlış ağaç kesim yapıldıysa bunun tutanağının tutulup tutulmadığını anlatılması gerekir. Yoksa biz siyasi parti üyesi şurada bir otel kaçak yapı yaptı diye üyesi olduğu partiyi suçlarsak biz bu işin içinden çıkamayız” diye konuştu.

AdminAdmin