GÜVENLİK
Giriş Tarihi : 29-12-2023 20:45   Güncelleme : 01-01-2024 18:59

Çukur Çetesi'nden 25 kişi tutuklandı

Kemer merkezli 5 ilçede 'Çukur Çetesi'ne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 43 şüpheli, adliyeye sevk edildi. 43 şüpheliden 25’i tutuklanırken 18’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çetenin, oğlunun borçlarından dolayı intihar etmesi üzerine bir annenin jandarmaya ihbarı ile çökertildiği öğrenildi.

Çukur Çetesi'nden 25 kişi tutuklandı

Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda Antalya İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı'ndan toplam 404 personelin katılımıyla 'Çukur Çetesi'ne yönelik Kemer, Kumluca, Finike, Kaş ve Demre ilçelerinde operasyon düzenlendi. İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan 7 aylık istihbarat çalışmaları neticesinde, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Tefecilik', 'Nitelikli yağma', 'Nitelikli dolandırıcılık' ve 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarını silahlı olarak işlediği belirlenen suç örgütüne yönelik araştırmada, bir vatandaşın baskılara dayanamayarak intihar etmek suretiyle hayatına son verdiğinin tespit edilmesinin ardından operasyona yönelik soruşturmanın genişletilmesi ile benzer suçlardan 25 mağdur vatandaş belirlenirken, 48 şüpheli tespit edildi. 7 aylık takibin ardından gerçekleştirilen operasyonla 43 şüpheli gözaltına alındı.

YÜKSEK FİYATLARA FAİZLİ ARAÇ SATIŞI

Şüphelilerin, mali sıkıntı içinde olan şahıslara faizli bir şekilde para verdikleri, kendilerine faizli para talebi ile gelen mağdurları, birbirlerine yönlendirerek kendi alacaklarını bir başka tefeciye borçlandırarak, şahıslardan aldıkları çek ve senetleri örgüt içerisinde bulunan tahsilatçılara devrederek; baskı, şantaj, tehdit ve darp uygulamak suretiyle zorla tahsilat yaptırdıkları, tefe mağduru şahısların kendileri ve birinci derece yakınları üzerinde bulunan taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına el koymak suretiyle haksız ekonomik çıkar sağladıkları, özellikle galericilik yapan şüphelilerin piyasa değerinden çok daha yüksek fiyatlara faizli araç satışı yaptıkları, satışı yapılan araçları mağdurlara hiç teslim etmedikleri belirlendi.

Şüphelilerin kendi adlarına olmayan ancak kendilerinin yönettiği paravan şirketler kurdukları, bu şirketler üzerinden aldıkları çeklerle taşınır ve taşınmaz mal edindikleri, karşılığında verdikleri çeklerin ödeme günü geldiğinde ise “konkordato” vermek suretiyle hileli iflasa giderek borçlarından kurtulmaya çalıştıkları da tespit edildi.

11 MİLYAR LİRALIK GELİR

Farklı ülkelerden Türkiye’ye ‘Hawala’ yöntemi ile para transfer ederek suçtan elde edilen gelirleri akladıkları da tespit edilen şüphelilerin bugüne kadar örgütlü olarak işlemiş oldukları tefecilik, nitelikli dolandırıcılık ve yağma suçlarından yaklaşık 11 milyar liralık gelir elde ettikleri de belirlendi. Operasyon kapsamında suçtan elde edilen 81'i şirket olmak üzere bungalovların olduğu tatil sitesi, banka hesapları, 208 araç ve 185 taşınmaza da el konuldu. Operasyon sonucunda 3 tabanca, 15 av tüfeği, 85 tapu, 680 senet, 380 çek, 18 bin 500 araç satışı sözleşmesi, 800 vekaletname, 80 banka cüzdanı, 60 kredi kartı, 2 kripto para soğuk cüzdan, 80 para transferi içeren ajanda, 66 cep telefonu, 36 bin dolar ve 80 bin lira, 33 kilo altın da ele geçirildi.

25'İ TUTUKLANDI

'Çukur Çetesi' olarak adlandırılan yapılanmanın, oğlu intihar eden bir annenin jandarmaya ihbarı ile çökertildiği öğrenilirken, şüpheliler jandarmada tamamlanan işlemlerinin ardından Kemer Adliyesi'ne sevk edildi. 43 şüpheliden 25’i tutuklanırken 18’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Arasında siyasilerinde olduğu 4 şüphelinin ise yakalama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Şüheda Partal Şüheda Partal