YAŞAM
Giriş Tarihi : 08-02-2024 12:59

Akdağ, “100 yaşında canlı, dinamik ve güçlüyüz”

7 Şubat 1924 tarihinde kurulan Türk Kadınlar Birliği (TKB) 100. Yıl dönümünü dolayısıyla TKB Kemer Şube Başkanı Hacer Akdağ, yönetim kurulu ve üyeler ile yemekte biraraya geldi. Akdağ, Türk Kadınlar Birliği’nin Türkiye’nin her yanında kurulan şubeleriyle Cumhuriyet tarihinin en uzun ömürlü derneği olarak faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, “Yüz yaşında canlı, dinamik ve güçlüyüz” dedi.

Akdağ, “100 yaşında canlı, dinamik ve güçlüyüz”

Şüheda PARTAL

7 Şubat 1924 tarihinde kurulan Türk Kadınlar Birliği (TKB) 100. Yıl dönümünü kutluyor. Türk Kadınlar Birliği Kemer Şube yönetimi, 100. Yıl dönümünü dolayısıyla yemekte biraraya geldi. Yönetim kurulu ve üyelerin katılığı yemeğin ardından açıklamada bulunan TKB Kemer Şube Başkanı Hacer Akdağ, Türk Kadınlar Birliği’nin Türk kadının toplumsal ve düşünsel statüsünün geliştirilmesi, çalışma hayatına katılımının sağlanması gibi amaçları misyon edinerek 7 Şubat 1924’te kurulduğunu belirterek, “Derneğin kurucusu Nezihe Muhiddin’dir. İlk Genel Başkan Nezihe Muhiddin’in aşağıdaki sözleri bu amacı ve mücadeleyi en iyi şekilde özetlemektedir; ‘Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.’ Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu, 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 5 Aralık 1934 tarihinde ise, TBMM’ye girebilme haklarını elde etmelerinde büyük mücadeleler vererek hakların kazanılmasında önemli bir rol üstlenmiştir” dedi.

YURDUMUZUN HER KÖŞESİNDE KADINLARIMIZA DESTEK SAĞLIYORUZ

Türk Kadınlar Birliği’nin 1954 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsünü kazandığını hatırlatan Akdağ, “Bu dönemde derneğimiz, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik, eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda, etkin çalışmalar sergilemiş ve büyük bir atılımla yurdumuzun hemen her köşesinde, kadınlarımızın destek ve katkılarıyla şube sayısını 80’e yakın ile yaymayı başarmıştır. Türkiye’de ilk kez uygulamasını başlattığı ‘Toplum Merkezleri’ ile Türk Kadınlar Birliği, hedef kitle olan kadının sağlığı, eğitimi ve örgütlenmesine, Yerel Yönetimleri ve Devleti de katmayı başarmıştır. Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü ‘Yasalar Önünde Tam Eşitlik’ kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına imza atmış ve kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın yazımında ve hayata geçmesinde yer almıştır” şeklinde konuştu.

YÜZ YAŞINDA CANLI, DİNAMİK VE GÜÇLÜYÜZ

Türk Kadınlar Birliği’nin Türkiye’nin her yanında kurulan şubeleriyle Cumhuriyet tarihinin en uzun ömürlü derneği olarak faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Akdağ, “Türk Kadınlar Birliği daha sonra kadına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli uluslararası güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi (Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) çalışmalarına katılmış ve 2012 yılında, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunmasına Dair yasanın aktif katılımcısı olmuştur. Halen başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaşması için kamuoyu desteğini kazanmaya çalışmaktadır. Türk Kadınlar Birliği halen ‘BM Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kuruluna ev sahipliği yapmakta ve sekretaryasını sürdürmektedir. Türk Kadınlar Birliği ayrıca, Avrupa Kadın lobisi Türkiye Koordinasyonu yürütme kurulundaki görevini de 2 dönemdir sürdürmektedir. Türkiye’nin her yanında kurulan şubeleriyle Cumhuriyet tarihimizin en uzun ömürlü derneği olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 100.Yıl dönümümüz kutlu olsun. Yüz yaşında canlı, dinamik ve güçlüyüz” dedi.

AdminAdmin