RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 14-08-2022 14:46

‘2023 Kemer için daha iyi olacak’

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün ile bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yenigün’ün sorularını da yanıtlayan Başkan Topaloğlu, Rusya ile uçak krizi, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Kemer’in çabuk toparlandığını belirterek, önümüzdeki yılın Kemer açısından çok daha iyi bir yıl olacağını söyledi. Kurban Bayramında Kemer’in hareketli günler geçirdiğini ifade eden Başkan Topaloğlu, iç pazara yönelik tanıtımlara ağırlık verdiklerini ve hem yurt içi hem de yurt dışında Kemer’in tanıtımı açısından çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Sky To Sea, AKRA Gran Fondo gibi bisiklet organizasyonlarının Kemer’in tanıtımına ciddi katkı sağladığını ve turizm sezonunu uzatmak adına bu tür spor organizasyonlarının önemli olduğunun altını çizen Topaloğlu, Göynük’te 19 tenis kortunun yapılacağını, buna ek olarak ilçeye olimpik bir kapalı yüzme havuzunu da kazandıracaklarını söyledi. Kemer Belediyesi’nin Kındılçeşme Projesine de değinen Başkan Topaloğlu, “Danıştay’da mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü orası bir yeşil alan. Deniz Kafe, Olbia Park, Schwabach Park ve Atatürk Parkı nasıl yeşil alansa ve bunların tahsisi olmayacaksa orada yeşil alandır. 1/1000 planda onunda tahsisi olmaz. Yeşil alanların Türkiye’de bir tanesinin bile tahsisi olmaz. Bana bir tane örnek göstersinler bende bu işten vazgeçeceğim” dedi.

‘2023 Kemer için daha iyi olacak’

Şüheda PARTAL

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün’ün sorularını yanıtladı. Rusya ile uçak krizi, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Kemer’in çabuk toparlandığını belirten Başkan Topaloğlu, önümüzdeki yılın Kemer açısından çok daha güzel bir yıl olacağını söyledi.

Ahmet Duran Yenigün: Yaklaşık 3 buçuk yıl içerisinde hem Kemer Belediyesi borçlarını ödediniz hem de özellikle eğitimle alakalı bir çok çalışmalarınız oldu. Özellikle Göynük’te olduğu gibi Kemer genelinde de eğitim alanında kendinizi kanıtladınız. Eğitim dışında Kemer için başka neler yapacaksınız. Özellikle Kemer’in tanıtım anlamında neler yapıyorsunuz?

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA BÜYÜĞÜNÜ ORGANİZE EDECEĞİZ

Necati Topaloğlu: Şimdi tabi Kemer’in geçim kaynağı turizm. Bu zamana kadar bizden önceki arkadaşlar mutlaka tanıtım için bir şeyler yaptılar onlara teşekkür ediyoruz. Bizde onların kaldığı yerden daha çıtayı nasıl ileriye götürebiliriz diye uğraşıyoruz. Mesela bu yıl bizim kendimizin düzenlediği Sky To Sea vardı. Karda başladı denizde bitti ve ilk defa olmasına rağmen 13 ülkeden 130 sporcu katıldı. İngiliz ve Fransız bisiklet dergileri de sayfalarında Kemer’e yer verdi. Ben bu organizasyonu 2 tane acente sahibine gösterdiğim zaman, “Emeklerinize çok teşekkür ediyoruz, her türlü ortamda desteğe hazırız” dediler. Bu çok güzel bir şey, şimdi seneye bunun daha büyüğünü organize edeceğiz bunlardan biri bu.

İÇ PAZAR İÇİN TANITIM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

İkincisi, Rusya ile bir uçak krizi oldu arkasından da bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı oldu. Dolayısıyla biz çoğunluk olarak Rus ve Ukraynalı misafirlere hizmet veriyorduk ne oldu bu sefer? Her yere açılmak zorunda kaldık. Bunlardan bir tanesi de iç pazar. İç pazar için en büyük fuar İstanbul EMİT fuarı. EMİT Fuarında biz Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı standın içinde yerleştik ama bizim orada olmamamız lazımdı. Çünkü, Kumluca domatesini biberini, Elmalı kispetini, Döşemealtı kilimini koymuş, ancak Kemer turizm bölgesi ve bunların içerisinde yer almamalıydı. Şimdi biz Bodrum, Marmaris, Ayvalık, Fethiye’nin olduğu yerde 105 metre kare bir yer aldık, sağ olsun meclis üyesi arkadaşlar da onayladı ve parasını da yatırdık. Kemer’deki her şeyi orada büyük ekranda boydan boya göstereceğiz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor zaten. Buda iç pazar için yapılan bir çalışma. Artı geçen sene bütün fuarlar iptal oldu. Bakın biz Moskova Fuarının parasını yatırdık pandemiden dolayı iptal oldu gidemedik. Almanya’daki 4 tane fuara belediye olarak parasını yatırdık, turizmci, KETAV ve KETOB gitsin diye onlar da iptal oldu. Hatta Moskova’daki dalış fuarına yine de stant paramızı yatırdık ve buradaki dalgıç arkadaşlar giderek Kemer’in sualtı güzelliklerini tanıttılar. Tabi bu fuarlar iptal oldu diye yurt dışı tanıtımlarımıza ara vermeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

KEMER’E TAM OLİMPİK YÜZME HAVUZU

Ahmet Duran Yenigün: Kemer’de turistlerin daha çok ilgisini çekecek özellikle turizm sezonunu uzatmak için az önce bisiklet konusunda konuştuğunuz gibi bunun dışında çeşitli organizasyonlarla ilgi çalışma yapılıyor mu?

Necati Topaloğlu: Şimdi Göynük’teki 19 dönümlük spor alanını biliyorsunuz ihaleyi Corendon firması aldı ve oraya 19 tane tenis kortu yaparak uluslararası bir turnuva düzenleyecek. Yani bütün uluslararası tenisçileri oraya getirecek. Bu bizim için güzel bir şey. Şimdi önümüzde bir tam olimpik yüzme havuzu çalışmamız var. Yani uluslararası bir organizasyonun yapılabilmesi için tam olimpik bir yüzme havuzumuzun olması lazım. Şu anda mimar arkadaşlar projelerini çizdi, onun üzerinden çalışmalar devam ediyor ve bunu yapacağız. Yaklaşık bin metre kare oturumu olacak. Son rötuşları yapıyoruz. Bu da kışın burada bu aktivitelerin devam edeceği anlamına gelir. Onun yanında gençlerin oturabileceği kafeler, bilardo salonu, kütüphanesi olabilecek gençlerin toplanabileceği bir yer düşünüyoruz. Arkadaşlarımız onun da hazıklıklarını sürdürüyor.

YEŞİL ALANIN TAHSİSİ OLMAZ

Şuan içinde bulunduğumuz Deniz Kafe bundan 3 yıl önceki halini biliyorsunuz. Şimdi ise tüm yerli ve yabancı misafirlerinde rahatlıkla kullanabileceği bir mekan oldu. Hem fiyat konusunda hem de denize rahat girme çıkma konusunda güzel bir yer oldu. Böyle yerleri işte ne kadar çoğaltabilirsek iyi olurdu ama, önümüzde bir Kındılçeşme projemiz vardı onu da istinat iptal etti. Ama biz Danıştay’da mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü orası bir yeşil alan. Nasıl içinde oturduğunuz Deniz Kafe, Olbia Park, Schwabach Park ve Atatürk Parkı nasıl yeşil alansa bunların tahsisi olmayacaksa orada yeşil alandır. 1/1000 planda onunda tahsisi olmaz. Yeşil alanların Türkiye’de bir tanesinin bile tahsisi olmaz. Bana bir tane örnek göstersinler bende bu işten vazgeçeceğim.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

Ahmet Duran Yenigün: Şimdi başkanım siyasi bir takım şeylerle bunun önü kesiliyor anladığım kadarıyla. Bunu da herkes görüyor. Siyasi kişilerin özellikle burayla ilgili bazı çalışmaları var ve bunların arkasında orada yatırım yapmak isteyen iş adamları da var. Dolayısıyla da o iş muhakkak düzelecektir.

Necati Topaloğlu: Doğru. Ahmet bey, biz Konyaaltı Projesinin daha gelişmişini oraya uygulayacaktık. Bizim o projeyi uygulamamız Konyaaltı’ndaki Antalya’daki bir sürü insanın buraya çekilmesi demekti. Yani Kemer için bir hareketlilik demekti. Ne yazık ki olmadı, ama mücadelemize devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

GÖYNÜK KAPALI SPOR SALONU KIŞ SEZONUNU HAREKETLENDİRECEK

Ahmet Duran Yenigün: Peki bunların dışında özellikle trekking anlamında biliyorsunuz dünyada çok sayıda dernek ve bununla ilgili çok sayıda organizasyon düzenleniyor. Kemer’de de böyle hareketlilik sağlayacak ve gelen sporcuların daha uzun kalmalarını sağlayacak organizasyonlar düzenlenemez mi?

Necati Topaloğlu: Bisiklet bu tür organizasyonların bir ayağı. Bunlar geldikleri zaman biliyorsunuz 15 gün gibi kalıyorlar. Haydar Barut sağ olsun AKRA Gran Fondo Antalya bisiklet yarışını buraya aldı. Bu bizim için iyi bir şeydi. Biz ona ek olarak Sky To Sea koyduk. Ayrıca bisiklet rotalarımız da var ve onlarla ilgili de yine bir çalışmalarımız var. Hepsi hazır. Birde dün 2 tane firma kış aylarında kullanmak üzere Göynük Kapalı Spor Salonu için bizle iletişime geçti. Dedim ki; tarihleri belirleyin biz size destek olalım. Bazı spor dallarının dünya şampiyonalarını burada yapmak istiyorlar. Olursa buda çok güzel bir şey olur. Gelecekler konaklayacaklar dışarı çıkacaklar. Yani kışın bizim için bir hareket olması lazım.

ÖNÜMÜZDEKİ SEZON PEYZAJ ÇALIŞMALARIMIZ DAHA DA GÜZEL OLACAK

Ahmet Duran Yenigün: Kemer’de bazı yerlerde ‘Hoca eğitime destek bu kadar veriyor da turizmle alakalı ne yapıyor?’ diye serzeniş var. Özellikle bölgedeki peyzaj çalışmalarıyla alakalı biraz daha ağırlık vermeniz gerekir mi? Dikkat ediyorum peyzaj çalışması yapıyorlar yeşili ortadan kaldırıp daha böyle basitçe şeylere dönüştürüyorlar. Bu sadece bizim değil birçok kişinin de söylediği ve gözlemlediği şeyler. Kemer’de vitrin olacak şeyleri peyzaj çalışmalarıyla ön plana çıkarmak gerekmiyor mu?

Necati Topaloğlu: Doğru söylüyorsunuz. Bu ağaç budama konusu görüşüldü ve arkadaşlar da uyarıldı zaten. Şimdi Göynük mesela, girişte karayollarına ait olmasına rağmen sağlı ve sollu peyzaj çalışmasına başladılar. Çünkü o kötü görüntüyü ortadan kaldırmak bizim değil karayollarının görevi. O yapmayınca sonuçta bize Kemer’e düşüyor. Önümüzdeki sezon daha da güzel olacak bu peyzaj çalışmalarımız.

BİZDEKİ DOĞA GÜZELLİĞİ ONLARDA YOK

Bizim mutlaka kış turizminde işte alternatif tenis kortu, kapalı spor salonunda yapılacak aktiviteler gibi bir şeylerle devam etmemiz lazım. Ondan sonrada birkaç tane de olsa Kemer’in içinde bu kış da açık kalacak oteller var. Bu da bizim için çok büyük bir avantaj olacak. Mesela Büyükşehir’in ralli sahasında 39 dönüm yeri var. Büyükşehirle burada neler yapabiliriz onu konuşuyoruz. Burada yapılacak bir tesis kışın bir hareketlilik sağlar. Zaten bizim amacımız bu. Mesela şimdi Belek ve Kundu tarafında golf ve futbol var, ama bizim yerimiz yok. Bizim yerimiz dağ ve denizin arasında sıkışıp kalmış, dolayısıyla onlardan biz uzaklaşmış oluyoruz. Biz başka alternatif olarak neler yapabilirize bakıyoruz. Bizdeki doğa güzelliği onlarda yok. Bu konuyla alakalı da KETOB ve KETAV’la bir araya gelerek neler yapabiliriz ortak bir karar alalım diye onunla ilgili çalışıyoruz.

FOTOĞRAF ÇEKTİRECEK YERLER YAPMAK LAZIM

Kemer-1 girişinde giriş takı var. O giriş takını biz hazırlamıştık ihaleye çıkacaktık, ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Bey “Burası bize ait biz çıkarırız” dedi. Onlar gerçekten ihaleye çıkardı, ama yaklaşık o zamanlar fiyatlar daha oturmuş değildi ve fiyat ihalenin iki katı üzerine çıkınca çektiler. Şimdi Eylül-Ekim gibi gene ihaleye çıkacak. Oradaki giriş takı üzerinde güzel bir Kemer görseli, büyük Türk Bayrağı ve bize misafir gönderen ülkelerin bayrakları olacak. Bu bile bir değişiklik verecek. Bunun yanı sıra Kemer’de çok fotoğraf çektirecek yerler yapmak lazım.

Ahmet Duran Yenigün: Atatürk Parkının ön tarafı ile ilgili de bir serzeniş var, Atatürk Parkında çıplak bir alan oluşturulmuş gözden kaçırılmış gibi…

Necati Topaloğlu: Orayı bir meydan olarak düşündüler aslında, yani toplantı yapılabilir diye. Çünkü Cumhuriyet Meydanı Büyükşehir’e ait, bizim de burada meydanımız olsun diye düşündüler. Ama aşağı taraflarda yürüyüş yolları ağaçlar güzel oldu. Şimdi bol bol ağaçlandırıyoruz ki daha güzel olsun. 2 yıl geçen pandemi ve bu yıl savaş biraz bizi ve esnafımızı yordu ama yine de çabuk toparladık. Önümüzdeki yıl daha güzel olacak, kendimize çeki düzen vereceğiz.

AdminAdmin