EKONOMİ
Giriş Tarihi : 20-09-2023 08:28

Yılın çırağı Kemer’den

Kemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Antalya’da düzenlenen 36. Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde yapılan, il bazında yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağı seçmelerinde; Yılın Çırağı birincisinin Kemer Sanayi Sitesinde bulunan Erol Oto Bakım Servisi çalışanı Ceyhun Biçak olduğunu söyledi. Yılın kalfası ikincisinin de Savranlı Oto Bakım atölyesi sahibi Oğuzhan Sarvanlı olduğunu ifade eden Ünsal, “Her iki kardeşimi de kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Tüm esnaf ve sanatkârlarımızın da Ahilik Haftasını kutlar, işlerinde başarılar ve hakça kazançlar diliyorum” dedi.

Yılın çırağı Kemer’den

Şüheda PARTAL

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından düzenlenen 36. Ahilik Haftası kutlamaları, Tarihi Sobacılar Çarşısı içindeki Ahi Evran Meydanı'nda gerçekleştirildi. Kemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bolat Ünsal’ın da katıldığı kutlamalar çerçevesinde yapılan, il bazında yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağı seçmelerinde Kemer Sanayi Sitesinde bulunan Erol Oto Bakım Servisi çalışanı Ceyhun Biçak Yılın Çırağı kategorisinde birinci olan seçildi. Biçak’a plaketini Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü verirken, Yılın kalfası kategorisinde ikinci seçilen yine Kemer Sanayi Sitesinde bulunan Savranlı Oto Bakım atölyesi sahibi Oğuzhan Sarvanlı’ya ise plaketini Antalya Milletvekili Cavit Arı verdi.

AHİLİK 7 TEMEL FELSEFE ÜZERİNE KURULMUŞTUR

Kemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahilik hakkında bilgiler verdi. Bugünkü esnaf odalarının temeli niteliğindeki Ahilik’in Türklerin Anadolu da 13. Yüzyılda kurduğu bir esnaf örgütlenmesi olduğunu ifade eden Ünsal, “Ahi kelimesi Türkçe Akı sözcüğünün zamanla değişimi sonucu ortaya çıktığı iddialardan biridir. İlk Türkçe sözlük olan Kaşgarlı Mahmut’un Divânu Lügat-it Türk’te anlamı; eli açık, koçak, selek, cömert, yiğit, delikanlı olarak belirtilmektedir ki, ahiliğin esasları ile sözlükte verilen anlamlar örtüşmektedir” dedi,

Ahiliğin 7 temel felsefe üzerine kurulduğunu belirten Ünsal, felsefelerin ise, Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak. Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim (sabırlı, temkinli, ağırbaşlı), mülâyemet (yumuşak huyluluk, alçak gönüllülük) kapısını açmak. Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak. Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet (nefsin isteklerini kırma) kapısını açmak. Halktan yana kapısını bağlamak, Hak’tan yana kapısını açmak. Herze (saçma sapan söz davranış), hezeyan (abuk subuk düşünce davranış) kapısını bağlamak, Marifet kapısını açmak. Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak olduğunu söyledi.

AHİLİK; EDEP İLE ÇALIŞMAKTIR

“Ahilik, ilkeleri ve yapılanması böylesine nezaket ve ahlak kuralları üstüne kurulmuş bir örgütlenmedir” diyen Ünsal, sözlerine şöyle devam etti: “Ahlaki değerlerimizi kaybettiğimiz son yıllarda, en çok ihtiyacımız olan temel felsefedir Ahilik felsefesi. Ahilik; Edep ile çalışmaktır. Ahilik; Güler yüzlü olmaktır. Ahilik; Ahlak, akıl bilim çalışma ve adalettir. Ahilik; Dostluk ve yardımlaşmadır. Ahilik; Doğruluk cömertlik özveri ve hakseverliktir. Ahilik; İçi dışı, özü sözü bir olmaktır. Ahilik; Hoşgörü ve cömertliği kuşanmaktır. Ahilik; Bilgin, büyük sözü tutmaktır. Ahilik; Dürüst çalışmaktır. Kaliteli mal üretmektir. Ahilik; Dükkan kapusu hak kapusu hakkına yalvar. Çeşmim gibidir çeşmeleri akmasa da damlar. İlkesini benimsemektir. Kanaat etmektir. Ahilik; Hakka ve toplumsal güvenliğe bağlı özgür girişimdir. Ahilik; Eline diline beline sahip olmaktır. Ahilik; Ehliyet ve liyakata saygıdır. Ahilik; Hakka ve emeğe saygıdır. Ahilik; Birbirini kardeş bilmektir. Ahilik; Besmele ile dükkânını açmak, şükrederek dükkânını kapatmaktır. Zanaatkâr bir ülkenin kalkınmasının temel dayanağıdır. Zanaatkâr bir ülkenin teknik gelişiminin lokomotifidir. Bu nedenledir ki büyük girişimciler küçük esnaf ve zanaatkârların içeresinden çıkmıştır. Günümüzdeki yanlış eğitim sisteminin, orta ölçekli teknik personel yetiştirememesinin olumsuz yansımalarını önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissedeceğimiz bir gerçektir. Bundan ötürü, ara elaman olarak tanımladığımız teknik personellerin yetiştirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultu da çalışmalar yapılmalıdır.”

ÖZ BENLİĞİMİZDEN VE DEĞERLERİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ

13. Yüzyılda Ahiliğin kurulma sebeplerinden birisinin de, Bizanslı sanatkârlar ile rekabet edebilmek için yaptıkları malların kalitesini korumak üretim düzeyini belirlemek, sanatkârlara sanat ahlakını yerleştirmek olduğunu ifade eden Başkan Ünsal, “Türk halkını ekonomik yönden bağımsız yapmak, ihtiyaç sahiplerine her alanda yardım etmektir. Aradan, yaklaşık 700 yıl geçmesine rağmen o günün şartları, günümüz koşulları ile benzerlikler taşımaktadır. Türk esnaf ve sanatkârının ticari hayatını tehdit eden o günkü diğer ulusların ticaret erbapları ve sanatkârları, günümüzde küresel şirketler olarak karşımıza çıkmakta yine küçük esnaf ve sanatkârlarımızın geleceğini tehdit etmeye devam etmektedirler. Değişen çağlar kültür yozlaşmasını da beraberinde getiriyor ne yazık ki. Öz benliğimizden ve değerlerimizden uzaklaşıyoruz. Ahiliğin esaslarını günümüz esnaf yapısı ile kıyasladığımızda aradaki bariz farkı görmek mümkündür. Günü kurtarma telaşında olan esnaf yapısından, geleceği kurtarma düşüncesini benimsemiş bir kimliğe bürünmemiz şarttır. Geleceği kurtarmaksa birbirimizi ileriye taşımakla olur” diye konuştu.

Yılın çırağı seçilen Ceyhun Biçak ve yılın kalfa ikincisi seçilen Oğuzhan Sarvanlı da kutlayan Ünsal, “Her ikisinin de başarılarının devamını diliyorum. Tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, işlerinde başarılar ve hakça kazançlar diliyorum” dedi.

AdminAdmin