TURİZM
Giriş Tarihi : 30-11-2022 00:00

“Turizmde artık ustalık aşamasındayız”

Türkiye Oteller Federasyonu (TÜROFED) 7. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her ne kadar küresel salgın döneminde kısa bir ara vermiş olsak da hem turist sayısı hem turizm geliri bakımından ülkemizin zirve noktasını hep birlikte yaşıyoruz. Turizm de artık çıraklık ve kalfalık dönemimizi bitirdik, ustalık aşamasındayız. Yaptığımız her yatırımı, her tesisimizin işletmesini, yürüttüğümüz her faaliyeti bu güce ve üretime uygun şekilde gerçekleştirmeliyiz. Gelişmiş ülkelerin çoğunda yetişmiş insan gücü sebebiyle işlerin aksadığı homurtuların yükseldiği bir dönemde ustalığımızı daha iyi konuşturmalıyız” dedi.

“Turizmde artık ustalık aşamasındayız”

TÜROFED 7’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ankara’da bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Genel Kurul Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve çok sayıda sektör temsilcileri katıldı.

Genel Kurulda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin geçmişte turizm alanında dünya dinamiklerini yakalayamadığına dikkat çekerek, “Dünyada turizm sektörünün büyük atılım gösterdiği dönemlerde biz çeşitli sebeplerle biz süreci hep geriden takip ettik. Her alanda olduğu gibi turizmde de ilk büyük haraketliliği Özal döneminde başlattık. Daha sonraki dönemin istikrarsız ortamında yavaşlayan turizm yatırımları AK Parti hükümetleri ile birlikte yeniden hız kazanmıştır. Her ne kadar küresel salgın döneminde kısa bir ara vermiş olsak da hem turist sayısı hem turizm geliri bakımından ülkemizin zirve noktasını hep birlikte yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Turizmde her geçen gün önemli hedeflere ulaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turist başına gecelik harcamanın bin dolara yaklaşması, verilen emeklerin karşılığının alınmaya başlandığının işaretidir. Türkiye’nin 2021’de dünyada turist sayısında dördüncü, turizm gelirinde 8. Sıraya yükselmiş olması bu yıl çok daha iyi yerlere geleceğimizin habercisidir. Sahip olduğumuz bakanlık belgeli 4 bin 768 konaklama tesisi ve bir milyon 85 bin yatak kapasitesini yeni yatırımlarla takviye ediyoruz. Basit konaklama işletme belgeli olanlarla birlikte toplam faal tesis sayımız 20 binin yatak kapasitemiz bir milyon 730 bin üzerine çıkıyor” dedi.

“DÜNYA LİDERLİĞİNE YÜKSELME YOLUMUZ AÇIKTIR”

Çevreye duyarlı yeşil yıldızlı tesis sayısının da hızla arttığını ifade eden Erdoğan; Bu yılın ilk 10 ayında 193 milyon gecelemeyi geride bırakan sektörü, tüm yatırımcıları, işletmecileri ve çalışanları tebrik etti. Erdoğan, “3 bini bulan üye ve 800 bine yaklaşan yatak kapasitesi ile sektörün en büyük sivil toplum temsilcisi olan TÜROFED de bu başarı da pay sahibidir. Geleneksel tük misafirperverliğini modern işletmecilikle harmanlayarak ülkemizi dünya markası haline getiren bu yolda çaba harcayan herkese şükranlarımızı sunuyorum. Turizmdeki rakiplerimizin küresel krizin etkisiyle irtifa kaybettiği dönemde bizim çok daha fazla çalışarak dünya liderliğine yükselme yolumuz açıktır. Millet olarak en büyük vasfımız olan krizleri fırsata çevirme maharetimizi ekonomimizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüterek tekrar göstereceğimizden kimse şüphe duymasın. Sadece turizm sektöründe hali hazırda 609 yeni tesis ve 143 bini aşkın yeni yatak kapasitesine sahip yatırımların sürmesi bu gerçeğin ifadesidir” açıklamasını yaptı.

“TURİZM DE ARTIK USTALIK AŞAMASINDAYIZ”

“Yaşadığımız coğrafyanın kıymetini çoğu defa biz yeterince bilmiyor olabiliriz. Dışarıdan gelen, dışarıdan bakan herkes bu zenginliği hemen fark ediyor. Bu büyük hazineyi, en iyi değerlendirmesi gereken de turizm sektörüdür” diyen Erdoğan, “Turizm de artık çıraklık ve kalfalık dönemimizi bitirdik, ustalık aşamasındayız. Yaptığımız her yatırımı, her tesisimizin işletmesini, yürüttüğümüz her faaliyeti bu güce ve üretime uygun şekilde gerçekleştirmeliyiz. Gelişmiş ülkelerin çoğunda yetişmiş insan gücü sebebiyle işlerin aksadığı homurtuların yükseldiği bir dönemde ustalığımızı daha iyi konuşturmalıyız. TÜROFED üyeleri başta olmak üzere turizmcilerimizin her biri bu doğrultuda atacakları adımda hükümetimizin desteğini yanlarından bulacağından emin olsunlar” açıklamasını yaptı.

“TÜRKİYE YÜZYIL’INI DA SİZLERLE BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vurgusu yaparak, “Biz, Türkiye’nin çıkarları söz konusu olduğunda kimsenin kimliğine, kökenine bakmayız. Baktığımız tek yer ülkemize kazandırılan eserler milletimize yapılan hizmetlerdir. Hayatımızın hiçbir döneminde yatırımcı düşmanlığı ile siyaset yapmadık bundan sonra da yapmayız. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına geçmiş, eksikleri gidermiş, altyapısını kurmuş, bölgesel ve küresel gücümüzü tahkim etmiş olarak giriyoruz. Ülkemizi bu seviyeye getirmek için son 20 yılda verdiğimiz demokrasi ve kalkınma mücadelesinin sizler de şahidisiniz. Şimdi önümüzde adını Türkiye Yüzyılı dediğimiz yeni bir dönem açılıyor. İnşallah Türkiye Yüzyıl’ını da sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Biraz önce yaşadığımız coğrafyanın güzelliklerinden, zenginliklerinden, potansiyelinden söz ederken elbette aynı coğrafyanın önümüze çıkardığı zorlukları da görmezden gelmiyoruz ülkemizi dört bir yanımızda süren krizlerin, çatışmaların, çekişmelerin dışında tutmak için gerçekten çok çalışıyoruz. Küresel dengeleri, bölgesel hassasiyetleri adeta kuyumcu terazisi titizliği ile ölçüyor, tartıyor politikamızı buna göre belirliyoruz” dedi.

“2019 İTİBARİ İLE DÜNYADA EN YOĞUN VE EN ETKİLİ TANITIM YAPAN ÜLKE OLDUK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, hem 2022 yılını hem de Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023 için değerlendirmelerde bulundu. 2022 yılının başında küresel salgının etkilerinin ortadan kalkmaya başladığı dönemde diğer ülkelerin yeni yol haritaları çizmeye başlarken, Türkiye’de bütün hazırlıkların tamamlandığını anımsatan Ersoy, “Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız tarafından ‘turizmin stratejik sektör ilan edilmesi’ bizler için çok önemli bir destek oldu. ‘Hep devletten değil, devletle beraber’ dedik, sizlerle el ele verdik ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı (TGA) kurduk. TGA, devletle sektörün koordinasyonunu başarıyla sağladı. Bu iş birliği ile tanıtım, Türk turizmi için anahtar kelime haline geldi. 2019 itibari ile dünyada en yoğun ve en etkili tanıtım yapan ülke olduk” diye konuştu.

“6100 KİŞİ, 375 AYRI AĞIRLAMA ETKİNLİĞİNE KATILDI”

Bakan Ersoy, tanıtım olarak dünyanın dört bir yanından basın mensupları, sosyal medya içerik üreticisi (influencer), tur operatörleri ve kanaat önderlerini Türkiye’de ağırladıklarını hatırlarak, “Kasım itibarıyla 2022 yılı başından beri 88 ayrı ülkeden gelen 3 bin 592’si basın mensubu ve sosyal medya içerik üreticisi (influencer), 2 bin 490’ı tur operatörü olmak üzere toplam 6100 kişi, Türkiye’nin 67 şehrinde düzenlenen 375 ayrı ağırlama etkinliğine katıldı. Yıl sonuna kadar 81 ilimizin tamamını bu ağırlamalara dahil ederek ağırlanan toplam kişi sayısını 6 bin 500’e ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

“KÜLTÜR VE TURİZM, BİRBİRİNİ DESTEKLEYEN BİR EKO SİSTEM HALİNE GELDİ”

Bu yıl içerisinde tüm festivallerde yaklaşık 33 milyon ziyaretçi sayısına ulaşıldığını belirten Ersoy, “Bu rakamlara baktığımızda, Orta Avrupa’da iki ülkenin nüfusuna tekabül eden bir rakam olduğunu görebiliriz. Festivaller hem kurumlarımıza hem de illerimize büyük heyecan getirdi. Kültür varlıklarının restorasyonlarını gerçekleştirirken gerekli kültür merkezlerini de oluşturduk. 2023’te bu şehirlerimize İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon ve Gaziantep’i ekleyeceğiz. Bu adımlarla kültür ve turizm, birbirini destekleyen bir eko sistem haline geldi” ifadelerini kullandı.

Ersoy, bu yıl 147 tanesi 12 aylık programda "kurtarma" ve "araştırma" dahil olmak üzere 680 noktada çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’nin bu alanda en çok kazı yapan ülkeler arasında ilk sırada olduğunu ifade etti.

“TÜRK MUTFAĞININ ZENGİNLİĞİ BİZİM İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRDI”

Ürün çeşitliliğinde bir diğer önemli başlığın gastronomi olduğunu vurgulayan Ersoy, “Türk mutfağının zenginliği bizim işimizi kolaylaştırdı, ancak şehirlerimizi birer ‘gastro city’ haline getirmek için önemli çalışmaları hayata geçirdik. Attığımız adımlar neticesinde Michelin Rehberi, İstanbul’umuzu listesine ekledi. Michelin’in İstanbul’a ve Türk mutfağına gösterdiği bu özel ilginin sadece bir başlangıç olduğuna inanıyor ve önümüzdeki dönemde İzmir, Bodrum, Çeşme ve Antalya’nın da Michelin ailesine katılmasını bekliyorum” dedi.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılında “Güvenilir ve Sürdürülebilir Turizm Programı”nı uygulamaya başlayacaklarını kaydetti.

“110 MİLYON LİRA DAHA YATIRIM YAPIYORUZ”

Bakan Ersoy, üst yapı çalışmalarının yanı sıra alt yapı çalışmalarına da hız verdiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “2002-2022 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi ile altyapının geliştirilmesi başlıklarında ve sürdürülebilir turizm çerçevesinde yaklaşık 2,2 milyar lira alt yapı desteği sağladık. Bu desteğin 628 milyon lirası 2018-2022 yılları arasında sağlandı. Turizm potansiyelimizi güçlendirmek adına 2022 yılının kalan kısmında 110 milyon lira daha yatırım yapıyoruz. Bu alt yapı çalışmaları çerçevesinde Antalya Belek, Serik-2 ve Bodrum Atıksu Arıtma Tesisi ve Bağlantılı Alt Yapı Tesisleri yatırımları bitirilirken, Kemer İlçesi Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi çalışmalarına da yakında başlayacağız.”

Turizm gelirlerinde de önemli bir sıçrama kaydettiklerini belirten Ersoy, 2019’da 76,2 dolar, 2021’de 81,25 dolar olarak gerçekleşen kişi başa gecelik ortalama harcamasının bu yıl 90 dolara yükseleceğini öngördüklerini açıkladı. (İHA)

AdminAdmin