GÜNDEM
Giriş Tarihi : 19-06-2023 02:42

Tezgah bozuldu!

Kemer Gözcü Gazetesi olarak 2017 yılında “Adrese Teslim İhale”, 2018 yılında ise “Tezgaha Bak Tezgaha” başlıklı haberlerimizle gündeme getirdiğimiz Tekirova Mahallesi’ndeki Mehmet Ali Bükü Koyu’na (Kleopatra Koyu) sahip Tekirova Tabiat Parkı’nın yıllık 505 bin lira kira bedeliyle 3 firmanın ortaklığındaki şirkete 29 yıllığına kiraya verildiği ihalenin iptaline yönelik mahkeme kararları, Danıştay tarafından onandı. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada, Tabiat Parkı statüsündeki ender doğa parçası olan Tekirova Mehmet Ali Bükü’nün rant uğruna yapılaşma kararının yargı tarafından kesin olarak iptal edildiğine dikkat çekilerek, kazananın halk ve alanda yaşayan canlılar olduğu belirtildi.

Tezgah bozuldu!

Şüheda PARTAL

Kemer Gözcü Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz Kemer’e bağlı Tekirova Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Akdeniz kıyısında Karaburun ile Tatlısu arasında 390 metre uzunluğunda korunaklı Mehmet Ali Bükü Koyu’na (Kleopatra Koyu) sahip Tekirova Tabiat Parkı sınırları içerisinde bulunan alanla ilgili 20 Haziran 2017 günü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapı ve tesisler ile alan düzenlemelerinin yapılarak 100 bin TL muhammen bedel ve 5 yıl ana işletme süreside dahil 29 yıllığına işletilmek üzere Ankara’da ihale gerçekleştirilmişti. “Adrese Teslim İhale” başlıklı haberimizle gündeme getirdiğimiz ihale, tek firmanın katıldığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

505 BİN TL BEDEL İLE KİRAYA VERİLDİ

Alan ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 30 Mayıs 2018 Çarşamba günü tekrar gerçekleştirilen ihaleye ise 2 firma katıldı ve 505 bin TL bedel ile 29 yıllığına kiraya verilmişti. Kemer Gözcü Gazetesi olarak “Tezgaha Bak Tezgaha” haberi ile tekrar gündeme getirdiğimiz alan ile Tekirova Tabiat Parkı’nda çevreciler eylem yapmış ve Tekirova Sivil Toplum Platformu, Tekirova Mahalle Muhtarlığı, Beycik Mahalle Muhtarlığı, Ulupınar Mahalle Muhtarlığı, Çıralıyı Sevenler Derneği, Kemer Doğa Dostları Derneği, Kemer Esnaf Derneği, Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği, Kemer Yörükler Derneği, S.S. Ulupınar Çevre ve Koruma ve işletme Kooperatifi ve Tekirova Taksiciler Kooperatifi adına ihalenin iptal edilmesine yönelik basın açıklaması yapılmıştı.

İPTAL İÇİN DAVA

İhalenin ardından Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Tekirova sakinlerinden Ahmet Kaya ve Sami Adaletli, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları olmadan 6 Nisan 2018 tarihinde onaylanan 'Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı' ile yapılaşma içeren koydaki ihalenin iptali için Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, Kleopatra Koyu'nu yapılaşmaya açan 6 Nisan 2018 onay tarihli Tekirova Tabiat Parkı Gelişim Planı'nın, öncelikle yürütmesinin durdurulması, yargılama sonunda da iptal edilmesi talep edildi.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERİR

2019 yılında davaya bakan Antalya 3. İdare Mahkemesi, “Alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmaması, alanı yapılaşmaya açan kararların ve bu kararlarla getirilen belirsiz kullanım türlerinin varlığı (kır evi) Antalya İli Tekirova Tabiat Parkı içerisinde bulunan Mehmet Ali Bükü (Kleopatra Koyu)’ne yönelik yapılan Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 06.04.2018 tarihinde onaylanan ve yapılaşma getiren Tekirova Gelişme Planının, Mekansal Planlar Yönetmeliği, 2973 Sayılı Milli Parklar Kanunu ve Yasa ve Uygulama Yönetmeliği 13. Maddesi ile Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik hükümlerine, yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği dolayısıyla planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlık sonucuna varılmıştır” şeklinde hüküm vererek, 26 Haziran 2019 tarihinde ihalenin iptaline karar verdi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararına istinaf mahkemesi Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıyan davalı Tarım ve Orman Bakanlığı ile müdahiller, iptal kararının kaldırılmasını istendi. Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdari Dava Dairesi, kararın iptale yönelik kısmının hukuka ve usule uygun olduğu, istinaf gerekçesinde ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek başvurunun reddine karar verdi.

İPTAL KARARINA DANIŞTAY'DAN ONAY

Davalı Tarım ve Orman Bakanlığı ile müdahiller, istinaf mahkemesi kararının bozulması için bu kez Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu. Nisan ayında Danıştay 6'ncı Dairesi, temyiz isteminin reddine ve Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdari Dava Dairesi'nin kararının onanmasına kesin olarak karar verdi.

'KAZANAN HALK VE ALANDAKİ CANLILAR OLDU'

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada, Tabiat Parkı statüsündeki ender doğa parçası olan Tekirova Mehmet Ali Bükü’nün rant uğruna yapılaşma kararının yargı tarafından kesin olarak iptal edildiğine dikkat çekilerek, kazananın halk ve alanda yaşayan canlılar olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'NİN 206'INCI, ANTALYA'NIN 4'ÜNCÜ TABİAT PARKI

Koyun bulunduğu alan 2016 yılında koruma altına alınarak Tekirova Tabiat Parkı olmuştu. Türkiye'nin 206'ncı tabiat parkı olan Kemer’deki Tekirova Tabiat Parkı'na koruma statüsü de getirilmiş ve Antalya'daki tabiat parkı sayısı 4'e yükseltildiği bildirilmişti.

ZENGİN KONUMDA BULUNUYOR

Tekirova Tabiat Parkı Kemer'e 15 kilometre uzaklıkta ve 120 dekar alana sahip olma özelliğini taşıyor. Akdeniz'e kıyı konumunda bulunan, kızılçam ormanı ve maki bitki örtüsüne sahip park, flora ve fauna yönünden oldukça zengin konumda bulunuyor. Akdeniz kıyısında Karaburun ile Tatlısu arasında 390 metre uzunluğunda bir kıyı bandına, korunaklı bir koya sahip tabiat parkının, kıyıdan 3 bin 700 metre ilerisinde dünyanın her yanından çok sayıda turistin dalış için geldiği Üç Adalar görülüyor. Tekirova Tabiat Parkı'nda, sportif olta balıkçılığı, çadırlı kamp, tabiat yürüyüşü, tabiat fotoğrafçılığı açık hava etkinlikleri de yapılabiliyor.

AdminAdmin