KÜLTÜR-SANAT
Giriş Tarihi : 20-10-2022 23:59

‘Tek dil ve ortak alfabe etrafında birleşmeliyiz’

Aralarında aynı zamanda şair, yazar ve heykel sanatçısı olan Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal’ında bulunduğu Türkiye’nin farklı illerinden 11 şair ve yazar, “Gönül Seyahati” projesi kapsamında, ortak kültür çalışmaları için Özbekistan’ı ziyaret etti. Dil ve kültür birlikteliğinin önemine dikkat çekilen ziyaret kapsamında Özbekistan Milli Üniversitenin Şark Dilleri Fakültesi’nde düzenlenen panelde konuşan Ünsal, “Dünyada birinci dili Türkçe olan 7 kardeş ülke var ancak birbirimiz ile anlaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle tek dil, ortak alfabe etrafında birleşmeliyiz” dedi.

‘Tek dil ve ortak alfabe etrafında birleşmeliyiz’

Şair Coşkun Karabulut tarafından organize edilen “Gönül Seyahati” projensin ikinci ayağı olan; “Gönül Seyahati Özbekistan” projesi kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden ve Azerbaycan’dan; şair, yazar ve sanatçıların katıldığı Özbekistan kültür sanat ve gezi programı gerçekleştirildi. Fethiye’den şair Coşkun Karabulut ve yazar Şahsene Camız, Gebze’den şair ve yazar Yusuf Ziya Yılmaz, Uzunköprü’den şair, yazar, sinema senarist ve oyuncusu Sabri Kuşkonmaz, Mersin’den şair Hacı Bayram Arslantaş, Ankara’dan şair Şafak Ahmet Deniz, Hatay’dan şair Seval Beyazgül ile Kemer’den şair yazar ve heykel sanatçısı Bolat Ünsal’ın yanı sıra, Azerbaycan’dan da; Parlementer Kültür Komisyon Uzmanı Ekber Goşalı’nın katıldığı; Gönül Seyahati yolculuğu, Buhara gezisinin ardından Semekant’da, Semerkantlı şair, yazar ve sanatçılar ile tanışma programı düzenlendi. Gönül Yolculuğu kafilesine program boyunca, Özbekistanlı; Şair ve Kitap Dünyası Gazetesi Baş Redaktörü Xosiyet Rustem, Özbekistan Şark Dilleri Üniversitesi Türkoloji Kürsüsü Öğretim Görevlisi ve Çevirmen Sermurod Suphon, Özbekistan Milli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prf. Dr. Hurşide Jaiılova eşlik etti.

Bir sonraki gün, devlet kuruluşu olan, merkezi Taşkent de olup diğer illerde de şubeleri olan, Özbekistan Yazıcılar Birliği’nde, Türkiye, Azerbaycan ve Taşkentli yazar, şair ve sanatçıların katılımı ile ana teması dil ve kültür konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Katılımcılar kendilerini tanıtıp, Dil ve Kültür konulu yaptığı konuşmaların ardından şiirlerinden de birer örnek sundu.

Son gün Özbekistan Milli Üniversitenin Şark Dilleri Fakültesi’nde Türkiye ve Azerbaycanlı katılımcıların yanı sıra, Özbekistan’dan Filoloji Prof.Dr.Boltaboev Hamidulla, Filoloji Prof.Dr. Adib Ulug’bek Xamdan, Filolojik Bilimler Adayı Doçent Jalilova Khurshida Mirkholikovna, Özbekistan Ulusal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Rektör Yardımcısı Raima Shirinova, Şair ve Kitap Dünyası Gazetesi Baş Redaktörü Xosiyet Rustem ve eşi Koçkar Rustem, Şark Dilleri Fakültesi Türkoloji Kürsüsü Öğretim Görevlisi ve Çevirmen Shermurod Suphon ile kalabalık öğrenci topluluğunun katıldığı panelde dil ve kültür birlikteliğine vurgu yapıldı.

ÜNSAL: TEK DİL VE ORTAK ALFABE ETRAFINDA BİRLEŞMELİYİZ

Şair yazar ve heykel sanatçısı Bolat Ünsal salondaki katılımcı ve öğrencilere hitaben;

“Tek Dil Ortak Alfabe, Dilde Birlik, Kültürde Birlik, Edebiyatta Birlik, Ekonomide Birlik, hatta Siyasi Birlik sloganı ile yaptığı konuşmada; “Dünyada birinci dili İngilizce olan 6 ülke var, birbirleri ile gayet rahat anlaşıyorlar. Dünyada birinci dili Türkçe olan 7 kardeş ülke var ancak birbirimiz ile anlaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle tek dil ve ortak alfabe etrafında birleşmeliyiz. Sözcüklerimizin birçoğunun kökeni ortak, aslında ulus olarak köklerimiz bir, ortak değerlerde buluşmalıyız. Bütün Türk Dünyasına hitap edebilecek geliştirilen ortak alfabe okullarda okutulmaya başlar, 50 ile 70 yıllık bir geçiş sürecinden sonra bütün Türkler ortak Türkçeyi konuşabilecek düzeye gelirler. Siz bizlere gönül kapılarınızı açtınız, bizde sizleri en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamaktan mutluk duyacağız. Bundan sonra bağlarımızı güçlendirmeli iki kardeş ulus ve bireyleri olarak daha da birbirimize sıkı sıkıya sarılmalıyız. Bugün burada kardeşlerimin arasında bulunmaktan dolayı mutluyum ve gururluyum” dedi.

Fakülte öğrencilerinin, misafir şairlerin şiirlerinden Özbekçe örnekler sunması ile program son buldu. (Haber Merkezi)

AdminAdmin