SPOR
Giriş Tarihi : 15-12-2023 20:42

Sea to Sky, dünya arenasında

Kemer’de 2009 yılından bu yana aralıksız devam eden Sea to Sky Enduro Motosiklet Yarışı, Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından Hard Enduro Dünya Şampiyonası'na dahil edildi. Önümüzdeki yıl 15’inci yılını kutlayacak yarışlar 10-12 Ekim arası 4 etap yerine 3 etapta gerçekleştirilecek.

Sea to Sky, dünya arenasında

Şüheda PARTAL

2024 için yedi turlu HEWC serisi onaylandı. FIM Hard Enduro Dünya Şampiyonası, Türkiye’deki Sea to Sky ve İspanya'daki 24MX Hixpania Hard Enduro'nun eklenmesiyle 2024 için yedi turluk takvimi de belli. Şampiyonanın küresel izleyici kitlesini artıran takvime ilk kez İngiltere ve Türkiye'ye de eklendi.

Mayıs ayı başlarında yarışlara başlayacak olan 2024 FIM Hard Enduro Dünya Şampiyonası, Birleşik Krallık'taki Valleys Hard Enduro ile başlayacak. Herkes için yeni bir etkinlik olan Galler'deki pist, üst düzey off-road yarışlarında oldukça tecrübeli ve kesinlikle heyecan verici ve unutulmaz bir açılış turu sunacak. Üç haftadan kısa bir süre sonra şampiyonanın ikinci turu Avusturya'daki Red Bull Erzbergrodeo'da yapılacak. Haziran ayında ise Sırbistan'da yapılacak ve üçüncü tur olacak Xross Hard Enduro Rallisi gerçekleştirilecek. Ardından da Romanya'daki Red Bull Romanacs yarışında sorunsuz bir şekilde dördüncü tura çıkılacak. Üç haftalık yaz tatilinin ardından şampiyona, sezonun ikinci yarısına Red Bull TKO ile başlamak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecek.

SEA TO SKY 2024 TAKVİMİNE KATILIYOR

Kemer Enduro Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenen Sea to Sky, Ekim ayında altıncı ve sondan bir önceki turuyla Hard Enduro Dünya Şampiyonası 2024 sezonuna heyecan verici bir katkı sağlayacak. Turizm bölgesi Kemer'de düzenlenen ve 'en keyifli Hard Enduro' olarak anılan yarış, önümüzdeki yıl 15'incisini kutlayacak. Üç gün sürecek etkinlik plaj yarışıyla başlayacak, 2 bin 365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı'nın zirvesindeki bitecek. Dünya şampiyonası standartları gereği 4 etap düzenlenen yarış, 3 etap olacak ve plaj, orman ve dağ etabı olarak tamamlanacak. İngiltere, Avusturya, Sırbistan, Romanya ve ABD etaplarının ardından 'Sea to Sky Hard Enduro Motosiklet Yarışı' 10- 12 Ekim 2024 tarihlerinde Kemer'de yapılacak. Hard Enduro Dünya Şampiyonası'nın son ayağı ise İspanya'da gerçekleştirilecek.

ÖZDEMİR: MÜCADELE VE GAYRETLERLE BUGÜNLERE GELDİK

Kemer Enduro Motosiklet Kulübü (KEMK) Başkanı ve Sea to Sky organizatörü Semih Özdemir, 2009 yılında bir hayalle başladıkları Sea to Sky’ın artık dünyanın da dikkatini çeken bir yarış haline geldiğini söyledi. İlkini 29 yarışmacıyla gerçekleştirdikleri Sea to Sky’ın mücadele ve gayretlerle bugünlere geldiğini ifade eden Özdemir, “Dünyanın dikkatini çekti. Sea to Sky zaten sevilen bir yarış çünkü coğrafyamız buna uygun tatil bölgesi. Ulaşım, konaklama ve coğrafyanın çok uygun oluşu enduro sporunu çok burada pozitif bir duruma soktu parkurun sert olmasından dolayı. Müthiş bir doğa var. Yani her türlü şey var, kum var, çakıl var, kaya var. Dolayısıyla bu diğer ülkelerde bu kadar fazla değil, daha düz, daha stabil yollar falan. Ancak buradaki bu zorluğu enduro binicileri yaşamak istiyor. Bizim de çabalarımız ve yaptığımız organizasyondaki başarımızın ardından geçen yıl 400 sporcuya ulaştık. Artık 2024 yılında Dünya Şampiyonası'nın 6'ncı ayağı olarak organize edeceğiz” dedi.

ÖNCEDEN DAVET EDİYORDUK, ŞİMDİ KENDİLERİ GELECEK

Daha önceki yarışlarda dünyada ismini duyuran yarışçıları davet ettiklerini ancak Sea To Sky’ın Dünya Şampiyonasına dahil edilmesiyle bu yarışçıların artık puan almak için kendilerinin geleceğini belirten Özdemir, “Sea To Sky uluslararasıydı ama şimdi Dünya Şampiyonası olarak yapılacak. Daha önce 4 gün yapıyorduk, plaj yarışından sonra 3 günde ormanda etaplarıyla gerçekleştiriyorduk. Şimdi bir tanesini çıkartıp başka bir formatta gerçekleştireceğiz. Yarışçılar daha fazla tur atacaklar, 50 motosiklet olarak değil, 12 şerli gruplar olarak 96 yarışçı, yarı final, çeyrek final ve final olacak. Bu da seyirci için hem daha uzun hem aynı yarışçıyı daha fazla görme imkanı olacak. Önümüzdeki hafta kayıtlar açılacak. Dünya şampiyonası olduğu için bazı şartlar değişiyor. Dolayısıyla Türk yarışçı katılımlarında biraz düşüş olacağını öngörüyorum ama genel sayıda muhtemelen yine aynı sayıyı yakalarız. Zaten talep çok var. Artıları ve eksiler olduğu için biz öncelikle prestijine bölgeye katkısına Türk sporuna katkısına bakıyoruz. Yani Kemer’de uluslararası organizasyon yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

2024 FIM HARD ENDURO DÜNYA ŞAMPİYONASI PROGRAMI

1. Tur: Valleys Hard Enduro - Birleşik Krallık, 10/11/12 Mayıs

2. Tur: Red Bull Erzbergrodeo - Avusturya, 30/31 Mayıs/1/2 Haziran

3. Raunt: Xross Hard Enduro Rallisi - Sırbistan, 19/20/21/22 Haziran

4. Tur: Red Bull Romanyalılar - Romanya, 23/24/25/26/27 Temmuz

5. Tur: Red Bull TKO - ABD, 22/23/24/25 Ağustos

6. Tur: Sea To Sky Kemer - Türkiye, 10/11/12 Ekim

7. Tur: 24MX Hixpania Hard Enduro - İspanya, 25/26/27 Ekim

AdminAdmin