GÜNDEM
Giriş Tarihi : 06-09-2023 04:54

Ovacık’ta tapu sorunu çözülüyor

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve AK Parti Kemer İlçe Başkanı İsmail Selami Minta, Kemer’in Ovacık Mahallesi’nde vatandaşlarla biraraya gelerek, Orman Bölge Müdürlüğü’nün 30. Madde kapsamında yapacağı uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Ovacık’ta tapu sorunu çözülüyor

Şüheda PARTAL

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ve Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AK Parti Kemer İlçe Başkanı İsmail Selami Minta ile birlikte Kemer’in Ovacık Mahallesi’nde vatandaşlarla biraraya gelerek, Orman Bölge Müdürlüğü’nün 30. Madde kapsamında yapacağı uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

‘KOMİSYON TARAMA YAPIP, RAPOR HAZIRLAYACAK’

Toplantıda konuşan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Ovacık Mahallesi’nde orman kadastrosu ile alakalı sorunlar olduğunu ve bölgede yaşayan vatandaşların da “Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği”nde yer alan 30’ncu maddeden yararlanmak istediğini belirterek, “Siz nasıl tapu sahibiyseniz ormanda tapularını tescil ettirmek için komisyonlar görevlendirir. Yani yaptığımız kadastronun tapusunu almak için uğraşıyorduk. Bitmeyen davalar vardı. Bir yerden önce orman kadastrosu geçer ardından 2/B yapılır. Burada orman kadastrosu geçti ve 2/B’de yapıldı. Şimdi biz, bir şekilde davalık olmuş alanlarda yani 2/B değerlendirmesine almadığımız yerlerde 30’uncu madde taraması yapacağız. Yani burada tekrar bir 2/B falan geçmeyecek. Yapacağımız işlem bu. Onun için her başvuranın yeri 30’uncu madde olacak diye de bir şey yok. Bu hukuki bir durum. Burada öncelikle 30’uncu maddeye uygun yerlerin raporunu yapacağız. Komisyon gelecek ve tarayacak. Ardından 30’uncu maddeye uygun olan yerler için rapor hazırlayacak. Öncelikle bu raporu tamamlayacağız ve Orman Genel Müdürlüğüne sunacağız” dedi.

‘KOMİSYONUN YAPACAĞI İŞ, TEKRAR ORMANDAN YER ÇIKARMAK DEĞİL’

Orman Genel Müdürlüğünün raporu onaylamasının ardından uygulanacak süreçten de bahseden Dikici, “Raporu onaylandıktan sonra bize gönderilecek ve bilirkişi belirlenecek. Her zamanki kadastro gibi aynı komisyon olacak. Yani bir orman mühendisi, bir ziraat mühendisi ve bir de haritacı olacak. Belediye meclisinden de iki tane bilirkişi olacak ve komisyonu oluşturacağız. Ve ilan edilecek. Yani belgelerinizi o ilan esnasında mutlaka sunun. Komisyon çalışmayı yapıp bitirdiğinde eğer sizin 30’uncu madde ile olmasını umduğumuz bir yer varsa ve olmadıysa onlara dava açabilirsiniz. Ama komisyonun yapacağı iş burada tekrar ormandan yer çıkarma değil. Yani her başvurduğunuz yer 30’uncu madde olmayabilir. Çünkü bu çalışma tamamen hukuki bir çalışma. Bizim kadastroda 2/B yaptığımız esnada 2/B’ye konu olmamış yerler olması lazım. Yani komisyon tekrar girip de bir 2/B yapmayacak. Onun için komisyona çok baskı yapmayın. Hukuki olarak teknik olarak yapabileceği bir şey varsa komisyon zaten yapar. Sizin burada komisyona en büyük desteğiniz elinizdeki ne kadar belge varsa ilandan sonra sunmanız. Çalışma sonrası zaten tekrar ilana çıkacak ve nerenin 30’uncu madde olduğunu göreceksiniz. Yani ona göre süreniz var. O sürenin içerisinde dava açmak isteyen açar, ancak açmayanların ki kesinleşir” diye konuştu.

‘BU EN SON ÇALIŞMA OLACAK’

Şu anki mevcut kanuna göre de ileride bir daha kadastronun buraya gelip herhangi bir işlem yapma şansının olmadığını bildiren Dikici, “22-A geçti sınırları düzelttik ve en son çalışma bu olacak. Bir yerin 30’uncu maddeye girmesi için 2/B komisyonu çalıştığı esnada alanın 2/B yönünden incelenmemiş olması lazım. Çünkü bir yeri 2/B yapabilmemiz için kökünün orman olması lazım. Tabi mahkemelik olan yer vardır veya sizin yeriniz orman değildir, orman kadastrosu geçmiştir. İşte buraları tekrar inceleyeceğiz. 2/ B incelemesi yapılmadığı için tekrar 2/B incelemesine gireceğiz. Yani mahkeme buraya 1’inci madde olarak orman diyecek. Çünkü mahkeme 2/B kararı da vermez, komisyon o kararı verecek. Burası orman vasfını kaybetmiş mi? Kaybetmemiş mi? ona bakacak ve hak ettiyse o zaman burası 2/B diyecek. 2/B’den de alma şansınız olacak. Yani buradaki şansımız davaların devam ediyor oluşu. 30’uncu madde işte bize bu tür yerlere tekrar girebilme hakkı veriyor. 30’uncu maddeden önce bunları da yapamıyorduk” dedi.

KÖSE: BURADA 5-6 AYLIK BİR İŞİMİZ VAR

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ise, bir yerde hukuki süreç söz konusu olduğunda hiçbir kimsenin diyeceği bir şey de olmadığını ifade ederek, “Malum buradaki süreçte 2/B'den faydalanamama meselesi ve mahkemelerin devamı ile ilgili. Ama bazen şer gibi gördüğümüz işlerde hayır olabilir. Ben il başkanıyken biz 2/B olaylarında çok sıkıntılar çektik. Bu işi çözelim diye çok gayret ettik. O vakitler biz bu işe yola koyulduğumuz zaman ‘bu iş çözülmez’, ‘olmaz’ dediler. Muhalefet iptal etmek için dava açtı. Kanunu iptal etmek için Anayasa Mahkemesine gitti. Ama ona rağmen bugün geldiğimiz noktada zorların kolay olduğunu görüyoruz. Tabii kamu kurumlarının adım atabilmesi için bir yasal düzenleme gerekir. Ellerinde tutanak olması lazım. Bu yasal düzenleme de 2/B uygulamasından sonra meclis tarafından bizim verdiğimiz teklifle yapıldı. 30’uncu madde uygulaması da bizim için bir şans oldu. Burada şartları tutanlar 30’uncu maddenin uygulayabilecek olduklarımızı komisyon tespit edecek ve inşallah büyük oranda nihayeti itibariyle tapularımıza kavuşmuş olacağız. Bu komisyonun çalışması tahmin ediyorum 3-4 ay sürer. Yani yasal sürelerden anladığımız kadarıyla bizim burada bir 5-6 aylık bir işimiz var. Her şey yolunda giderse sonunda işi nihayetlendirebiliriz diye düşünüyoruz. Sağolsun sayın müdürüm bizzat takip ediyor. İyi de bir ekip buraya görevlendirdi. Onlarla birlikte de biz süreci takip edeceğiz. Neticesi itibariyle inşallah hayırlı olur” diye konuştu.

MİNTA: BU SIKINTIDAN DA HEP BERABER KURTULACAĞIZ

AK Parti Kemer İlçe Başkanı İsmail Selami Minta da, 2017 yılında ilçe başkanı olduğu zaman milletvekillerinden ilk istediğinin Ovacık’taki tapu meselesinin çözülmesi olduğunu söyledi.

O günden bugüne de bu süreci takip ettiklerini ifade eden Minta, “Sağolsun sayın bölge müdürüm de bu konuda çok emek verdi ve bu sene Nisan ayında komisyon görevlendirildi. Zaten ben hepinizi tanıyorum, yerinizi de biliyorum. Birçok yerde zaten bu kapsamın içerisine giriyor. O yüzden önemli olan sürecin başlamasıydı. Şu an komisyonumuz gerekli çalışmaları yapıyor. İlerleyen süreçlerde de elimizdeki belgeleri komisyona vereceğiz. Onlar da gerekli çalışmaları yapacak. İnşallah bu sorunu da çözeriz. Yıllardır huzursuz bir şekilde buralarda yazları gelip yaşıyorduk. Bu işin neticesinde artık mutlu bir şekilde yaşamımızı sürdüreceğiz. Bizim hükümetimizin döneminde çıkan 2/B yasasına eklenen bir maddeyle bu sıkıntıdan da hep beraber kurtulacağız. Tabi bu işlemler yeni bir 2/B çıkarma, yeni bir ormandan yer açma işi değil. Sadece geçmişte kurumlardan dolayı ya da vatandaşın işini takip etmemesinden dolayı yaşanan sıkıntıların giderilmesi için bu yasa çıktı. Ben tekrardan sayın vekilimize, sayın Bölge Müdürümüze şahsım ve sizler adına çok teşekkür ediyorum. Ovacık, herşeyi hak ediyor. İnşallah vekillerimiz ve bölge müdürümüzün desteğiyle bu sorunu hep beraber çözeceğiz. Önümüzdeki yerel seçimlerde de Ovacık’tan sandıkları patlattığımızın müjdesini alacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, vatandaşların merak ettikleri soruları yanıtladı.

30’NCU MADDE NEDİR?

Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan 30’ncü madde hakkında şu ifadeler yer alıyor:

“MADDE 30

(1) 2/B uygulamalarında belde, mahalle veya köy sınırları esas alınmak suretiyle çalışma yapılır.

(2) Bir belde, mahalle veya köyde başlatılan çalışmalar o belde, mahalle veya köyün sınırları içinde kalan bütün Devlet ormanlarını kapsayacak şekilde ve eksiksiz olarak yapılır.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerine göre işlemleri tamamlanmış ve kesinleşmiş belde, mahalle veya köylerdeki Devlet ormanlarında bu amaçla tekrar çalışma yapılamaz.

(4) Ancak;

a) Kadastro uygulamaları yapılmış, ilân edilmiş ve kesinleşmiş, belde, mahalle veya köyde kesinleşmiş orman sınırlarına göre orman sayılmayan alanlar içerisinde kalan taşınmaz iken, herhangi bir nedenle mülkiyet anlaşmazlığının yargıya intikal etmesi ve niza konusu taşınmaz hakkında mahkeme kararı ile ilk defa ve hukuken orman sayılan yer kararının verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi ile orman niteliğini kazanmış, ancak 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi araştırması ve uygulaması yapılmamış yerlerde,

b) 6831 sayılı Kanunun 1744 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesi ve 2896 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi gereğince orman sınırları dışına çıkartılıp orman sınırları dışına çıkarma işleminin iptali için dava açılmış, 6831 sayılı Kanunun 3302 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi uygulaması sırasında yargılama devam ettiği ve yapılan uygulama iptal edilmiş olmadığından değerlendirilmemiş, uygulama sonrasında yargılaması tamamlanıp kesinleşmiş yargı kararı ile orman sınırları dışına çıkarma işlemi iptal edilmiş yerlerde,

c) Tapuda orman vasfıyla tescilli olup da 6831 sayılı Kanunun 3302 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi uygulaması sırasında orman sınırları içinde değerlendirilmemiş olması nedeni ile 2/B araştırmasına konu edilmeyen yerlerde,

ç) Çalışma alanı sınırlarındaki kenarlaşma hataları ile fenni hatalardan kaynaklanan nedenlerle 2/B araştırmasına konu edilmeyen yerlerde,

d) Tapulama veya kadastro çalışmaları sırasında davalı olması nedeniyle malik tespiti yapılmayan ya da gerçek veya tüzel kişiler adına tespit edilen ancak bu tespite karşı açılan davalar veya tapu iptal davası nedeniyle mahkemeye intikal ettirilen ve davası devam ederken 2/B uygulaması sonucu Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ancak mahkemece 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi koşullarının oluşup oluşmadığı araştırılmaksızın orman niteliği ile Hazine adına tesciline karar verilen yerlerde,

Bölge Müdürlüğünce durum tespiti yapılır. Sonuç ayrıntılı bir rapor ile Genel Müdürlüğe intikal ettirilerek Komisyon görevlendirilmesi talep edilir. Görevlendirilen Komisyon bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda 2/B uygulamalarını yapar.

(5) Çalışma alanına komşu birimlerin her ikisinde de tescil yok ise ve çalışma alanları arasında;

a) Mükerrer çalışma alanlarının tespit edildiği yerlerde; mükerrerliğe konu alanların her ikisinde aynı vasıfla sınırlandırılmış ise önceki çalışma alanı sınırlarına uyulur.

b) Mükerrer çalışma alanlarının tespit edildiği yerlerde mükerrerliğe konu alanlarda; mükerrerliğe konu alanlar farklı vasıflarda sınırlandırılmış ise konu Genel Müdürlükçe görevlendirilecek müfettişçe hazırlanacak rapor doğrultusunda işlem yapılır.

c) Komşu çalışma alanlarının her ikisinde de orman kadastrosuna tabii tutulmamış boşluklarda; bu alanlar çalışma alanı içine alınarak orman kadastro işlemleri ikmal edilir.”

AdminAdmin