SİYASET
Giriş Tarihi : 30-04-2024 14:53

Milletvekili Kaya sordu, Bakan Uraloğlu yanıtladı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya-Alanya otoyol projesi başta olmak üzere, Antalya’nın ulaşım sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Kaya’nın sorularına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu yanıt verdi.

Milletvekili Kaya sordu, Bakan Uraloğlu yanıtladı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya-Alanya otoyol projesi başta olmak üzere, Antalya’nın ulaşım sorunlarını gündeme getirdi. Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Antalya-Alanya Otoyol Projesi’ne trafiğin en yoğun olduğu Antalya-Serik arasındaki bölge neden dahil edilmemiştir? İlerleyen dönemler için projenin söz konusu bölgeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesi hususunda bir girişiminiz olacak mıdır? Antalya-Serik arasındaki Kuzey Çevre Yolu da dahil olmak üzere, bağlantı yollarının tamamlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Antalya-Alanya Otoyol Projesi için ihale sürecindeki esaslar, maliyet hesaplaması, günlük araç geçiş miktarı ve işletme süresine ilişkin belirlemeler yapılırken hangi parametreler esas alınmıştır? Antalya’nın milli bütçeye katkısı ve ürettiği katma değere rağmen, söz konusu projenin yap-işlet-devret modeliyle uygulanması sonucu, hemşehrilerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacakları bir yolun ücrete tabi tutulmasını adil ve hakkaniyetli buluyor musunuz? Önceki dönem Bakanlarınızın Antalya’nın üç koldan hızlı trene kavuşturulması konusundaki vaatleri ve hemşehrilerimizin talep ve ihtiyaçları dikkate alındığında, bugüne dek bir hızlı tren projesinin başlatılmamasının gerekçesi nedir? Eğer planlanan bir projeniz varsa bu proje neden gecikmiştir? Tamamlanması için planlanan bir tarih var mıdır? Gazipaşa-Alanya arasında yapılması planlanan bir hızlı tren projeniz var mıdır? Yukarıda bahsi geçen ve bugüne dek yapımı tamamlanmayan projelerin tamamlanması hususunda bir planlamanız mevcut mudur? Milli ekonomiye katkısı dikkate alındığında, Antalya’daki ulaşım problemlerinin çözümü konusunda 2024 yılında tamamlanması planlanan çalışmalarınız nelerdir?” diye sordu.

BAKAN URALOĞLU YANIT VERDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ise gönderdiği yanıt metninde Milletvekili Kaya’nın sorularını yanıtladı. Bakan Uraloğlu, cevabında şunları belirtti:

“Antalya'nın kuzeyinden Alanya ilçesine kadar kesintisiz ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla; Antalya Kuzey Çevre Yolu ve devamında bulunan devlet yoluna ait 12 km'lik kesim üç şeritli ve kavşakları farklı seviyeli hale getirilerek, Serik ilçesinde otoyol güzergahı ile bütünleştirilmiştir. Proje güzergahının devamı olan Konaklı ile Gazipaşa arasında ise otoyol ön proje çalışmalarına başlanmıştır.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Antalya Kuzey Çevre Yolu'nun; yol yapım çalışmaları devam etmekte olup kamulaştırma işlemleri akabinde bağlantı yollarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Ayrıca, Antalya ilimizde; Antalya Kuzey Çevre Yolu, (Antalya-Burdur) Ayr.- Kızılkaya-Korkuteli-Elmah-Finike Yolu, Alanya Doğu Çevre Yolu, (Manavgat-Alanya) Ayr.-Akseki-3 .Bölge Hududu, (Antalya-Manavgat) Ayr.-Taşağıl-3. Bölge Hududu Yolu, Kalkan-Fethiye-2.Bölge Hududu Yolu, Alanya-Gazipaşa-5.Bölge Hududu Yolu, (Korkuteli-Çavdır) Ayr.-(Fethiye-Kalkan) Ayr. Yolu, (Taşkent-Adiller) Ayr.-Sarıveliler-(Taşkent-Alanya) Ayr. Yolu, Sütleğen-Kasaba Yolu, Kızılkaya Ayr.- Antalya Yolu projelerinde yapım çalışmaları bütçe ödenekleri ve iş programı doğrultusunda devam etmektedir.

Diğer yandan; Antalya ilimizin hızlı demiryolu ağma bağlanması amacıyla Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Isparta/Burdur-Antalya (425 km) ve Kayseri Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya (541 km) kesimlerinde 200 km/saat tasarım hızına uygun olarak hızlı tren demiryolu projeleri planlanmış olup, tüm kesimlerde etüt proje çalışmaları tamamlanmıştır.”

İSTANBUL – ANTALYA ARASI 4 SAAT 45 DAKİKA OLACAK İDDİASI

Bakan Uraloğlu’nun Milletvekili Kaya’ya verdiği yanıtların ardından basında geniş yankı bulan haberlere göre, Antalya’yı Eskişehir’e bağlayacak olan yeni hızlı tren hattı, Ankara ve İstanbul ile yapımı devam eden İzmir bağlantılı hızlı tren hatlarının da bir parçası olacak. Projenin tamamlanmasıyla İstanbul’dan Antalya’ya 4 saat 45 dakikada hızlı trenle ulaşılabilecek.

GAZİPAŞA-ALANYA ARASINDA HIZLI TREN HATTI PROJESİ YOK

Milletvekili Aykut Kaya’nın sık sık gündeme getirdiği Gazi-Alanya arasında yapılması istenen hızlı tren projesine dair soru ise Bakan Uraloğlu’nun yanıtında olumlu karşılık bulamadı. Bakan Uraloğlu, göndermiş olduğu aynı yanıt metninde “Gazipaşa-Alanya arasında bu aşamada bir hızlı tren hattı projesi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi. (Bülten)

AdminAdmin