SAĞLIK
Giriş Tarihi : 09-02-2024 15:48   Güncelleme : 09-02-2024 16:17

Kepez’in mobil hizmetlerine Kemer’de büyük ilgi

Kepez Belediyesi’nin ilçe ilçe gezen Mobil Sağlık Merkezi, Bilim ve Teknoloji Tırı ile gezici kütüphane OKUBÜS’ün 2024’teki ilk durağı Kemer oldu. Kemer’de 3 gün boyunca Göynük, Kuzdere ve Arslanbucak Mahallelerinde hizmet veren Kepez Belediyesi’nin mobil hizmetlerine büyük ilgi gösterildi. Daha öncede ilçede büyük ilgi gören mobil hizmetleri yerinde inceleyen ve Mobil Sağlık Merkezi’nde göz muayenesi olan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, “3 gün boyunca yaklaşık 1000’e yakın vatandaşımız bu hizmetlerden faydalandı. Bu hizmeti ayağımıza kadar getiren Sağlık Müdürlüğümüz ve Kepez Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Kepez’in mobil hizmetlerine Kemer’de büyük ilgi

Şüheda PARTAL

Sağlık Bakanlığı, Kepez Belediyesi ve özel teşebbüs eliyle yapılan tesislerle sağlıkta önemli bir merkez haline gelen Kepez ilçesinde Kepez Belediyesi, mahallelerine götürdüğü mobil sağlık merkezi uygulamasını, yoğun talep üzerine Antalya’nın 19 ilçesinde uygulama kararı almıştı. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği protokolü imzalanmıştı. Kepez Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde ilçeye son 15 yılda, 41 Aile Sağlığı Merkezi ile 7 farklı noktaya 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu inşa edildi. Günde ortalama 1500 ile 1700 kişiye sağlık hizmeti sunan Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi de, Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü döneminin başarılı sosyal belediyecilik projelerinden biri oldu.

19 İLÇEDE 13 BİN KANSER, 25 BİN GÖZ TARAMASI

Tütüncü, ilçenin ve belediyenin sağlık alanındaki bu başarısını mobil sağlık merkezi uygulamasıyla Antalya’nın 19 ilçesine de taşıdı. İçerisinde tıbbi cihazlar ile sağlık görevlilerinin olduğu Kepez Belediyesinin mobil sağlık merkezi, 2020 yılından itibaren ilçelere sağlık hizmeti götürmeye başladı. Mobil sağlık merkezinde, son üç yılda 13 bin 848 kadının kanser, 25 bin 402 vatandaşın göz sağlığı taraması gerçekleştirildi.

KEPEZ MOBİL SAĞLIK MERKEZİ’NE KEMER’DE BÜYÜK İLGİ

Antalya’nın tüm ilçelerinde, sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götüren Kepez Belediyesi’nin mobil sağlık merkezinin 2024’teki ilk durağı Kemer oldu. 7-8 Şubat tarihlerinde Göynük ve Kuzdere mahallelerinde hizmet veren mobil sağlık merkezi, bugün de Arslanbucak Mahallesi’nde Mustafa Rüştü Tuncer İlkokulu bahçesinde vatandaşlara hizmet verdi.

‘Erken tanıyla hayatı seç’ sloganıyla yola çıkan mobil sağlık merkezinde, özellikle kadınların kanserle ilgili risk grubuna girip girmediklerinin belirlenmesi amaçlanıyor. Kadınlara yönelik meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramasının yapıldığı merkezde, meme kanseri taraması için mamografi çekimi, rahim ağzı kanseri taraması için smear ve HPV DNA testi, bağırsak kanseri taraması için gaitada gizli kan testi gerçekleştirildi. Mobil Sağlık Merkezinde, göz sağlığı taramasında vatandaşların görme bozuklukları ve göz tansiyonu ölçümü yapıldı. Tedaviye ihtiyaç duyan hastalara da kamu hastanelerine yönlendirildi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ TIRI VE OKUBÜS DE KEMER’DE

Mobil Sağlık Merkezi’nin yanı sıra Kepez Belediyesi’nin ilçe ilçe gezen Bilim ve Teknoloji Tırı ile gezici kütüphane OKUBÜS de Kemer’de 3 gün boyunca hizmet verdi. Bilim ve Teknoloji Tırı’nda da ziyaretçiler, yenilenebilir enerji kaynakları, manyetik alan, maddenin halleri, motorlar, robotik, 3 boyutlu yazıcılar ve sanal gerçeklik uygulamaları, yapay zeka, izohips, astronot selfi noktası, beyin dalgaları, İHA yer istasyonu, hologram teknolojilerini gördü. Gezen Kütüphane OKUBÜS ile de çocuklar kitaplarla buluştu.

KAYMAKAM SOLMAZ’DAN GÖZ TARAMASI

Mobil Sağlık Merkezi, Bilim ve Teknoloji Tırı ile OKUBÜS’ün yer aldığı mobil hizmetleri Mustafa Rüştü Tuncer İlkokulu bahçesinde ziyaret eden Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Bilim ve Teknoloji Tırı ile OKUBÜS’ü inceledi. Mobil hizmetlerden yararlanan ziyaretçilerle sohbet eden Kaymakam Solmaz, hizmetler hakkında da bilgi aldı. Kemer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ceren Avanos İnce ile birlikte Mobil Sağlık Merkezi’ni de inceleyen Kaymakam Solmaz, göz sağlığı taramasından geçti.

ÇOK FAYDALI BİR HİZMET

3 gün boyunca Kemer’de hizmet veren Kepez Belediyesi’nin Mobil Sağlık Merkezi’nden yaklaşık 1000 vatandaşın faydalandığına dikkat çeken Kaymakam Ahmet Solmaz, “Gerçekten Kepez Belediyesinin Mobil Sağlık Merkezi’nin hem göz taraması hem de kanser taramalarıyla vatandaşın ayağına kadar gelerek hizmet vermesi çok faydalı bir hizmet. İlçemizin farklı mahallelerinden yaklaşık bine yakın vatandaşımız şu an bu hizmetten faydalandı. Burada amaç sadece insanların herhangi bir rahatsızlığı var olduğunu bilmek değil, önleyici tedbir anlamında da bu kapsamda vatandaşlarımızın daha bilinçli davranmaları. Çünkü özellikle bayanlarda birtakım rahatsızlıkların hızlı bir şekilde tespit edilmediğinde vahim sonuçlar doğurabiliyor. Bu konudaki kanser taramaları da önleyici nitelikte güzel bir hizmet anlayışı. Ayrıca vatandaşların ayağına kadar gelmiş oluyor. Göz taramasında da özellikle eğitim alan çocuklarımızın yerinde bu hizmetten faydalanmalarını sağladık. Tekrardan bu hizmet alan vatandaşlarımıza hem geçmiş olsun diyoruz hem de bilinçli davranmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bu hizmeti de ayağımıza kadar getiren Kepez Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve burada koordinesini sağlayan İlçe Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.

VATANDAŞLARIMIZIN İLGİSİ ÇOK BÜYÜK OLDU

İlçe Sağlık Müdürü Dr.Ceren Avanos İnce ise ilerleyen günlerde Kemer’in diğer mahallelerinde de Mobil Sağlık Merkezi’nin hizmet vereceğini ifade ederek, “Sağlık Bakanlığımızla olan protokol sayesinde Mobil Sağlık Merkezinde mamografi cihazı sayesinde kanser taramaları gerçekleştiriliyor. Burada 40-69 yaş arası kadınlarımıza meme kanseri taraması yapıyoruz. Bunun dışında 30-65 yaş arası kadınlarımızda rahim ağzı kanseri için HPV testi alıyoruz. 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerimizden de büyük abdestte gizli kan testi alarak kolon kanseri taraması yapıyoruz. Sonuçları Sağlık Bakanlığımızla koordineli bir şekilde hem aile hekimlerimize hem de kişilerin en nabızlarına yansıtıyoruz. Bu kişilerin hem hayatta kalmalarını hem de hastalıksız yaşamalarını sağladığı için çok önemli bir hizmettir. Bunun dışında da mobil göz taraması aracıyla hem göz tansiyonu hem de göz derecesi tespiti yapılıyor. Göz tansiyonu eğer tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilecek ancak tedavisi de tespit edildiğinde çok kolay bir hastalık olduğu için burada bu taramanın yapılması gerçekten büyük önem doğuruyor. Bu hizmetlerin vatandaşın ayağına mahallelere kadar gelmesi de bizim için çok iyi bir şey oldu. Vatandaşlarımızın ilgisi çok büyük oldu. Kepez Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğüne bizlere de böyle bir imkandan faydalanma imkanı sundukları için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

AdminAdmin