TURİZM
Giriş Tarihi : 31-01-2024 19:03

Kemer’de “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması” bilgilendirmesi

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) ev sahipliğinde Kiriş Mahallesi’ndeki Limak Limra Otel’de yoğun katılımla Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ile ilgili Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıda Antalya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker ve Tesisler Şube Müdürü Hakan Seven tarafından 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanunu ile ilgili sunum yapılarak detaylı bilgiler verildi. Hangi faaliyetler için izin belgesinin zorunlu olduğunu ifade eden Seven, kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla kullanılacağına bakılmaksızın, konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınması zorunlu olduğunu belirtti.

Kemer’de “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması” bilgilendirmesi

Şüheda PARTAL

KETOB ev sahipliğinde Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ile ilgili Bilgilendirme Toplantısı Kiriş Mahallesi’nde bulunan Limak Limra Otel’de yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya; Antalya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Köker, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tesisler Şube Müdürü Hakan Seven, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez ve çok sayıda turizmci katıldı. Toplantıda 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanunu ile ilgili sunum yapılarak detaylı bilgiler verildi. Turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvuru süreci ve kanun ile ilgili diğer konularda katılımcılara detaylı bilgiler aktarıldı.

Toplantıda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Köker, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanunun 2023 yılı kasım ayında çıktığını ve 1 Ocak’ta da yürürlüğe girdiğini hatırlatarak konu ile ilgili İl Müdürlüğünde ofis açtıklarını söyledi. Kanun ile ilgili bilgilendirme toplantılarına Kaş ilçesinden başladıklarını ve Alanya'nın ardından da bugün Kemer’de toplantı yaptıklarını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.

Şube Müdürü Hakan Seven ise Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanunu ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesinin, gerçek veya tüzel kişilere en fazla 100 gün ve daha kısa süreyle kiralanmasına izin verilmesi amacıyla Kültür Turizm Bakanlığı veya konutun bulunduğu ilin Kültür Turizm Müdürü tarafından düzenlenen belge olduğunu ifade eden Seven, konutun 100 gün üzeri kiraya verilmesi durumlarında kanun kapsamında girmediğini ve normal kendi mevzuatına göre evin kiralanması şeklinde devam edeceğini belirterek, “Herhangi bir gününde bir misafir evde ya da konutta ağırlandı ise o zaman bu kanun kapsamına giriyor ve o izin belgesi olmadan bu işin yapılması mümkün olmayacak. Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçta kullanılacağına bakılmaksızın 100 gün ve daha kısa süreyle kiralanma yapıyorsa bu belgeyi alma zorunluğu var. Amacın önemi yok” dedi.

Konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilerin Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesine sahip olması gerektiğine işaret eden Seven, “Yıl sonuna kadar olmak üzere bir belge düzenlenecek. Yıl sonunda otomatik olarak bu belgeler iptal olacak. Başvurular 1 Ocak tarihinde başladı. Başvuru tarih itibaren üç ay içinde sonuçlandırılacak. 3 ay içinde belgelendirmeyi tamamlamamız gerekecek. Bu sürelerden sonra izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlar hakkında her bir konut içinde olmak üzere idari para cezası uygulanacak. Aynı binada bulunan aynı kişiye ait konutlar için tek başvuru yapılabilecek. Bir apartmanda iki başvuru yapılacaksa o iki başvurunun da aynı anda aynı başvuruya konması mümkün. Ama villa ya da müstakil bir konutsa ise bunlar için tek tek başvurulması gerekiyor. Değerlendirmelerde Turizm İşletmeleri Belgelendirme ve Geliştirme Daire Başkanlığı yapacak. İl Müdürlüğümüz tarafından değerlendirilecek ardından da belgelendirme işlemleri yapılacak. Mevcut evraklar uygun bulunmazsa otomatik olarak reddedilecek. Bir binada başvuru 5’ten fazla olursa iş yeri açmaya çalışma ruhsatı gibi bir zorunluluk var belediyeden alınması gereken onun haricinde bir sıkıntı yok” diye konuştu.

Seven, sunumunun devamında, başvuru süreci ve kanun ile ilgili diğer konularda katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Seven’in sunumunun ardından soru-cevap gerçekleştirildi.

AdminAdmin