TURİZM
Giriş Tarihi : 23-06-2023 03:26

‘Kemer’de 2023 turizm sezonu geç başladı’

Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Başkanı Rıza Sönmez, Kemer’de 2023 sezonu geç ve yavaş başladığını belirterek, “Sezonunun gecikmesinde; ülkemizde yapılan seçimler, iklim değişikliği nedeniyle serin geçen Nisan ve Mayıs ayları ile döviz kurlarının enflasyonun altında kalması en büyük etkenler oldu. Ciddi olumsuz etkilendiğimiz bu iki ayda geçen yılın aynı ayların yüzde 50 altında kaldık. Kemer’de zaten düşük geçen aylar daha boş aylar olarak geçti. Kemer turizminde ‘Çevresine duyarlı, misafirine saygılı, yerelden kalkınan’ bir turizm politikasının hayat bulması beklentimizdir” dedi.

‘Kemer’de 2023 turizm sezonu geç başladı’

Şüheda PARTAL

KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez, turizm sezonun açılmasıyla değerlendirmede bulundu. Kemer’de 2023 sezonunun geç ve yavaş başladığını ifade eden Sönmez, “Sezonunun gecikmesinde; ülkemizde yapılan seçimler, iklim değişikliği nedeniyle serin geçen Nisan ve Mayıs ayları ile döviz kurlarının enflasyonun altında kalması en büyük etkenler oldu. Ciddi olumsuz etkilendiğimiz bu iki ayda geçen yılın aynı ayların yüzde 50 altında kaldık. Kemer’de zaten düşük geçen aylar daha boş aylar olarak geçti” dedi.

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde ilk defa 2 turlu seçim yaşadığını hatırlatan Sönmez, “Seçimler ne mutlu ki Türk milletine yakışır vakar ve olgunlukta geçti. Seçim kazanan Cumhurbaşkanımıza ve seçilen milletvekillerimize hayırlı olsun diyoruz ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı ve Türk milletine yakışan Cumhuriyetimize sahip çıkan, laik sosyal hukuk devleti ilkelerine saygılı, kuvvetler ayrılığı ilkelerini benimsemiş, gıda ve ekonomide tam bağımsızlığı amaçlayan geleceğin güçlü Türkiye’sine hizmet etmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE DAHA PAHALI DESTİNASYON HALİNE DÖNÜŞTÜ

Maliyetlerinin artışı ile yurt dışında Türkiye’nin önceki yıllara oranla daha pahalı bir destinasyon haline dönüştüğünü belirten Sönmez, “Ülkemiz ekonomimizin kırılgan ve belirsiz yapısı turizmi çok ciddi olarak olumsuz etkiledi. Ülkemizde 07 Şubat 2023’de yaşanan ağır ve 50 bin insanımızı kaybettiğimiz depremler ve Rusya’da Ruble’deki devalüasyon da turizmde diğer olumsuz etkenler olmuştur. Bu günlerde kurlarda oluşan yüzde 10’luk kur artışı beklenen bir gelişme idi. Kurların daha da yukarı gitme olasılığı mevcuttur. Kurların Enflasyondan düşük kalması; Kurlar turizmde girdi fiyatlarını, ücretlerdeki artışları karşılamadı ve döviz bazında ortalama yüzde 30 maliyet artışı getirdi. Bu artışlar otellerimizde kısmen fiyat artışı getirmiş özellikle uçak ve diğer transfer maliyetlerinin ciddi artışı ile yurt dışında Türkiye önceki yıllara oranla daha pahalı destinasyon haline dönüştürmüştür. Bu ekonomik tablo satışlarda düşüş getirmiştir. Tabii ki bu durum bile ülkemiz turizminin ucuz tatil yeri algısında olduğunu göstermesi açısında üzücü bir durumdur. Kişi başı turist harcamasında da oluşmayan artışlar hala kişi başı gecelik ortalama harcamasının 91 dolardan 86 dolara gerilemiş olması da bir başka eksikliğimiz” dedi.

HALA POTANSİYELİMİZ VAR

Geçen dönemlerde turizm sektöründe önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: “Aslında Ülkemizdeki turizm tesislerin ve hizmetin kalitesi dünya ile yarışır niteliktedir. Buna rağmen Doyum noktasına gelen ve tahsislerle oluşan konaklama tesislerinin fazlalığı, Ülkemiz marka değerinin nispeten düşüklüğü tesislerimizi birbirleri ile rekabet eder duruma getirmiştir. Başka ülkelerle rekabet edecek yerde yan tesislerle fiyat indirme yarışına girmekteyiz. Altyapımızla mavi bayrak sayılarımızla, doğamızla, tarihi zenginliğimizle, işleyemediğimiz ama var olan kültürümüzle hala Dünyanın sayılı turizm merkezleri olmamız için hala potansiyelimiz vardır. Turizm sektörün elbirliği ile doğru planlama ve hamlelerle bunu başaracak güçteyiz. Geçen dönemlerde turizm sektöründe önemli gelişmeler oldu. Tesislere Ciro üzerinde yüzde 2 Konaklama vergisi getirildi. Biz bunun yüksek bir oran olduğunu ciro üzerinden değil kar üzerinde olması gerektiğini ve de bu alınan vergiden belediyelere mutlaka pay verilmesi gerektiğini her ortamda dile getirmeye çalıştık. Hala getirmeye devam edeceğiz. Yine Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı TGA kuruldu ama kurul yapısı tam olarak yerele hitap etmese de halis ve doğru bir adımdı.”

KEMER İÇİN TGA’DAN DESTEK ALMAK İSTİYORUZ

“Kemer turizmcileri olarak bizler TGA’da 2 beklenti içindeyiz” diyen Sönmez, “Birincisi Türkiye olarak tanıtıma çıktığımız gibi ‘Alt Destinasyon Kemer’ olarak tanıtım destekleri almak istiyoruz. Fuarlarda Kemer için TGA’dan destek almak istiyoruz. İkinci olarak Kemer’de küçük otellerimiz ve pansiyonlarımız Türkiye standartlarının üstünde olduğu halde büyük otellerle rekabet edemez duruma gelmiş sezonları 70 güne sıkışmış durumdadır. Esnafımızın en yakın müşteri kaynağı olan küçük oteller için tanıtımda pozitif ayırımcılık yapılmalıdır. Son günlerde bakanlığımızın açıkladığı yerel halk için sosyal ve ekonomik faydaları en üst düzeye çıkarmayı, kültürel mirası geliştirmeyi, biyolojik çeşitliliği, ekosistemleri ve doğal güzellikleri korumayı, kirliliği azaltmayı ve kaynakları muhafaza etmeyi amaçlayan ‘Türkiye’nin Sürdürülebilir Turizm Programı’ açıklanmıştır. Çok önemli ve vizyoner bir adımdır, bakanlığımızı kutluyoruz. Tabii ki tesislerimizin küçüklü büyüklü demeden ivedilikle Sürdürülebilir Turizm Sertifikalarını almaya davet ediyoruz. Kemer turizminde ‘Çevresine duyarlı, misafirine saygılı, yerelden kalkınan’ bir turizm politikasının hayat bulması beklentimizdir. Geç başlayan 2023 sezonun Ülkemize ve Kemer’imize daha fazla döviz kazandırdığımız, uzayarak kayıpları telafi ettiğimiz bir sezon olması dileğiyle” şeklinde konuştu.

AdminAdmin