GÜNDEM
Giriş Tarihi : 26-08-2022 23:28

‘İdarenin en başta gelen görevi toplum düzeninin sağlanmasıdır’

Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Arttırılması Programı’na Antalya Vali Vekili Yalçın Sezgin, Antalya Valiliği Kolluk Şikâyet Bürolarında denetimlerin başarıyla yürütüldüğünü belirterek, “Her toplumda düzenin sağlanması yani kamu düzeninin korunması idarenin en başta gelen görevi olmuştur. Asker ya da polis olmayan sivil kişiler tarafından yapılan denetim önemli bir ihtiyacın karşılığıdır. Kolluk Gözetim Komisyonu adalete hizmet eden bir fonksiyon icra etmektedir. Bu denetim kolluk güçlerinin şeffaflığını, güvenilirliğini arttırmaktadır. Bu denetim vatandaşlarımızın insanlık ve hukuk dışı bir muameleye maruz kalmasını önlemektedir” dedi.

‘İdarenin en başta gelen görevi toplum düzeninin sağlanmasıdır’

Antalya’da Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Arttırılması Programı gerçekleştirildi. Programa, Vali Vekili Yalçın Sezgin’in yanı sıra Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı İbrahim Akın, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Vekili Harun Sarıfakıoğlulları, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Akkoç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı SG. Yarbay Murat Sezgin, Kurum Müdürleri, Kamu Kurum Personeli, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

DÜZENİ SAĞLAYAN YAPI KOLLUK KUVVETLERİDİR

Büyük Taarruz’un 100’üncü yılını kutlayarak sözlerine başlayan Vali Vekili Yalçın Sezgin; “Bugün Büyük Taarruz’un 100’üncü yılında Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum. Devlet olarak örgütlenmiş her toplumda düzen ve güvenin sağlanması o devletin en başta gelen işi olmuştur. Bu düzeni sağlayan yapı ise Kolluktur Kuvvetleridir. Her toplumda düzenin sağlanması yani kamu düzeninin korunması idarenin en başta gelen görevi olmuştur. Toplum yararına yapılan bu faaliyet idare hukuku alanında otoriter özgürlük çatışmasının en yoğun yaşandığı alandır. Yani kamu düzeninin korunması kendi bünyesinde temel hak ve hürriyetlere müdahaleyi gerektirir. Bu müdahale bazen korunması gereken hak ve özgürlükleri ihlale varan sonuçlar üretir. İnsan hakları ihlali ya da devlete karşı haksız ithamlar olabilir bunun için kolluk güçlerinin denetimi özel önem arz etmektedir.” dedi.

KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU ADALETE HİZMET EDEN BİR FONKSİYONDUR

Denetim kavramının kendi içerisinde bağımsızlığı ve tarafsızlığı getirdiğine vurgu yapan Vali Vekili Sezgin; “Bir denetim faaliyetinin her türlü şüpheden uzak adil ve tarafsız olması esastır. Bu nedenle kolluk güçlerinin denetimini kolluk güçlerinin içinden çıkan bir organ tarafından değil de onlardan bağımsız bir organ tarafından yapılması sivil gözetim kavramını ortaya çıkarmaktadır. Bu bir ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Asker ya da polis olmayan sivil kişiler tarafından yapılan denetim önemli bir ihtiyacın karşılığıdır. Kolluk Gözetim Komisyonu adalete hizmet eden bir fonksiyon icra etmektedir. Bu denetim kolluk güçlerinin şeffaflığını, güvenilirliğini arttırmaktadır. Bu denetim vatandaşlarımızın insanlık ve hukuk dışı bir muameleye maruz kalmasını önlemektedir.” şeklinde konuştu.

Antalya Valiliği Kolluk Şikâyet Bürolarında denetimlerin başarıyla yürütüldüğünü belirten Vali Vekili Sezgin, Antalya’da 6 bin 94 kayıt girişi yapıldığını bunlardan 2 bin 147’sinin Antalya Valiliği Kolluk Şikâyet Bürosu’na, 3 bin 947 kaydın ise İlçe Kaymakamlığı Kolluk Şikâyet Bürolarında işlem gördüğünü ifade etti. Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Arttırılması Programı’nın yeni bir bakış açısıyla ele alındığını vurgulayan Vali Vekili Yalçın Sezgin; “Bugün yapılacak olan bu çalışmada hepimiz yeni bir bakış açısıyla konuyu ele alacağız, ancak hepsinden önemlisi böyle bir farkındalığın kamuoyuna aktarılmasına hizmet edeceğiz. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılarının yaptıkları sunumlarla program devam etti. (Haber Merkezi)

AdminAdmin