GÜNDEM
Giriş Tarihi : 01-09-2022 01:30

‘Göynük’ün katledilmesine engel olun’

Kemer’in Göynük Mahallesi’nde düzenlenen Bizim Sokak Toplantısı’nda gündem ilçedeki arıtmalar oldu. Toplantıya bürokratları ile birlikte katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, hayata geçirilecek alt yapı projeleriyle ilgili bilgi verdi. Toplantıda Göynük otelcileri adına konuşan Club Boran Mare Beach Otel sahibi Aziz Dinçer, Göynük girişinde yer alan 227 bin 33 metrekarelik hazine arazisine Göynük-Beldibi Arıtma Tesisi yapılması yerine spor kompleksi yapılmasını talep ederek, “Göynük girişte böyle bir arıtma tesisi ile turisti karşılamanın mantığını lütfen birisi izah etsin bize. Bu proje hem maliyet açısından hem de estetik açıdan kesinlikle kabul edilemez bir projedir” dedi.

‘Göynük’ün katledilmesine engel olun’

Şüheda PARTAL

Kemer’in Göynük Mahallesi’nde her ay geleneksel olarak düzenlenen Bizim Sokak Toplantısı’nın konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek oldu. Büyükşehir Belediye bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda Başkan Böcek, bölgenin alt yapı sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştu. Turizmciler de bölge turizmi ve yaşanan bazı sorunlar ve çözümleri ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplantıya Başkan Böcek’in yanı sıra, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya ve turizmciler katıldı.

BÖCEK: 10 MİLYON TURİSTİ GEÇECEĞİZ

“Ben, sen yok biz varız. Biz birlikte yaparız” diyerek hizmet yolculuğuna çıktıklarını ifade eden Başkan Muhittin Böcek, Gazipaşa’dan Kaş’a kadar muhtar, sivil toplum örgütleri, turizmcilerle görüşerek, ortak akılla, kimseyi ötekileştirmeden hizmetlerine devam ettiklerini söyledi. Turizm sektörünün pandemide sıkıntılı günler geçirdiğini hatırlatan Başkan Böcek, “Bugün baktığımızda 8.5 milyon turisti geçtik. İnşallah bu yıl 10 milyon turisti de geçeceğiz” dedi.

‘KEMER’DEKİ ARITMALARI MASAYA YATIRIYORUZ’

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine oranla Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, “298 milyon Euro borcu olan bir belediye. Borç lügatı yapmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakanlıklarla, kurumlarla siyaset üstü bir anlayışla çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile işbirliği içinde Serik-Belek Arıtmasının açılışını gerçekleştirdik. Sizlerin önerileri doğrultusunda da çok kısa süre içerisinde Kemer-Göynük ve Beldibi arıtmalarının yenilenmesi, kapasitelerinin artırılması çalışmalarını masaya yatırıyoruz” diye konuştu.

TOPALOĞLU: EN KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ

Kemer Belediye Başkanı Topaloğlu ise ABB ve ASAT ile her zaman iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirterek, her konuda kendilerine desteklerinden dolayı Başkan Böcek’e teşekkür ettiğini söyledi. Arıtma konusunda otelcilerin de içerisinde bulunduğu çalışmaları konuşmak için toplandıklarını ifade eden Başkan Topaloğlu, arıtma konusunu en kısa sürede çözüme kavuşturacaklarını kaydetti.

KURT: BU YIL İÇERİSİNDE İHALESİ GERÇEKLEŞECEK

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt da bölgede gerçekleştirilecek alt yapı yatırımlarını anlattı. Kurt, şu bilgileri verdi: “Kemer’le ilgili en önemli sorunlardan bir tanesi arıtma tesisleri. Bugüne kadar bu arıtma tesislerinin sağlıklı şekilde çalışmasıyla ilgili gerekli ıslahlarını yaptık, Çevre Bakanlığı’nın istediği şartlarda çalışmasını sağlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyemizin işbirliğinde yapılan Serik arıtmaları Türkiye’ye örnektir. Bu işbirliği protokolünde Kemer bölgesindeki arıtmalar başta olmak üzere Alanya’ya kadar tüm turizm bölgelerindeki arıtmaların Turizm Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yapılması ön görülmüştür. Öncelik Kemer Çamyuva Arıtma Tesisi yapımında, devamında da Göynük Arıtma Tesisi yapımında olacaktır. Şu anda her ikisi de Turizm Bakanlığı’nın öncelikli bütçe planlaması içerisindedir. Büyük ihtimalle bu yıl içerisinde ihalesi gerçekleşecektir.”

‘İÇME SUYU İSTASYONLARI YENİLENDİ’

Kemer’in diğer bir önemli sorununun da içme suyunun sürekliliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunun altını çizen Kurt, “Başkanımız Muhittin Böcek’in talimatlarıyla Kemer bölgesinin tamamının içme suyunu Kiriş bölgesinden sağlıyoruz. Önümüzdeki 25 yılı rahat şekilde görebilmemiz için Kemer’deki tüm pompa istasyonlarını ve terfi istasyonlarını Kemer Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu’nun da destekleriyle değiştirdik. Turizm sezonuna girerken zaman zaman şikayet aldık ama bunu yapmak durumundaydık. Şu anda tamamladık” dedi.

Toplantıda, Kemer-Çamyuva ve Göynük Arıtma Tesisinin yenilenmesi ve kapasitelerinin arttırılması projeleriyle ilgili de turizmcilere sunum yapıldı.

GÖYÜNKLÜ TURİZMCİLERİN TALEPLERİ

Sunumun ardından Göynük’teki otel yöneticileri tarafından hazırlanan spor kompleksi projesi ve Göynük-Beldibi arıtma tesisi ile ilgili öneri-taleplerin yer aldığı Büyükşehir Belediyesi’ne verilecek dilekçe okundu. Otel yöneticileri adına dilekçeyi okuyan Club Boran Mare Beach Otel sahibi Aziz Dinçer şunları söyledi:

“Kemer-Göynük bölgesinde bulunan otel yöneticileri olarak Kemer'de 12 ay sürdürülebilir turizm konusu ile ilgili düşüncelerimiz şunlardır:

Başta Belek olmak üzere Antalya'nın doğusunda bulunan turizm bölgelerinde geliştirilen futbol ve golf turizmini bölgemiz coğrafi koşulları; kongre turizmini de otellerimizde yeteri kadar salon olmaması nedeniyle uygulama şansımız yoktur. Ayrıca; Antalya'yı bir bütün olarak düşündüğümüzde söz konusu alanlarda bırakın fazla talebi, arz fazlası bile olması nedeniyle bölgemizde aynı konseptleri uygulamanın ticari anlamda Antalya'ya bir katkısı olmayacağının da bilincindeyiz. Bu noktadan hareketle çözüm önerimiz bölgemizi Antalya'nın voleybol, basketbol, tenis, hentbol, yüzme, buz hokeyi gibi kapalı salon sporları ve trekking, bisiklet, motorsiklet, off road, yamaç paraşütü gibi doğa sporları merkezi yapmaktır. Anılan tüm sporları tek merkezde toplamak için geliştirilen ön proje ilişikte sunulmuştur. Proje içerisinde spor merkezlerinin yanında rekreasyon, çadır ve karavan kamping alanları ile, sınırlı sayıda olmak üzere cafe, restoran üniteleri de olacaktır. Böylece proje salt bir spor alanı değil, mimarisi ve işlevi ile bir çekim merkezi olacaktır. Projede konaklama kesinlikle olmayacak, katılımcılar Kemer otellerinde konaklayacaklardır. İnanıyoruz ki kısa zamanda Kemer’de birçok otel bu proje ile kış sezonunda da açık kalabileceklerdir. Projenin finansmanı, imalatı, işletilmesi konuları Turizm Bakanlığı-Antalya Büyükşehir Belediyesi Kemer Belediyesi-KETAV işbirliğinde çözülmelidir. Kemer'de doğası gereği böylesi büyük bir proje için alan bulmak kolay değildir. Bu amaçla yaptığımız çalışma sonucunda bulduğumuz, ekli krokide görünen, Antalya-Kemer istikametinde Göynük deresi köprüsünü geçince hemen sağda, anayola cepheli 227 bin 33 m2 hazine arazisi kesinlikle doğru bir seçimdir.

DÜNYADA BENZER BİR ÖRNEĞİ YOKTUR

Ancak, ne yazık ki daha sonra gündeme gelen Göynük-Beldibi arıtma tesisi inşaatı için de bu alanın seçildiğini, öğrenmiş bulunuyoruz. Bu konu ile ilgili düşüncelerimiz:

1. Herhangi bir turizm bölgesine gelenleri bir arıtma tesisinin çirkin fiziksel yapısı ve psikolojik etkisi ve de kokusu ile karşılamanın mantığını anlayabilmiş değiliz, dünyada benzer bir örneği yoktur diye düşünüyoruz.

MALİYET AÇISINDAN İNANILMAZ FARKLAR ÇIKAR

2. Mevcut Göynük ve Beldibi arıtma tesislerinin kapasitelerinin artırılması maliyetinin, sıfırdan yapılacak yeni bir tesise göre onlarca kat daha ucuz olacağı açıktır. Ayrıca; tesisin sadece görünen kısmını konuşmak yanıltıcı olur, esas maliyet yeni duruma göre yeniden inşa edilecek kollektörler, terfi hatları vs. altyapı inşaatlarıdır, yani iki seçenek arasında maliyet açısından inanılmaz farklar çıkar.

ÇOK DAHA BASİT VE UCUZDUR

3. Mevcut tesisler ekonomik ömrünü tamamladı tezi ile projeyi savunanları anlamak olası değildir. Arıtma tesisleri büyük kısmı betonarme olmak üzere betonarme + mekanik tesisattan ibarettir. Betonarmenin ömrü ise böylesi nitelikli yapılarda yüz yıldan aşağı değildir, otuz yıllık bir yapı ömrünü tamamlıyor ise, yüzlerce yıllık tarihi binaları nasıl tanımlayacağız? Kaldı ki betonarme ömrünü tamamlamış bile olsa yapıyı güçlendirmek çok daha basit ve ucuzdur yenisini yapmaktan. Yani mekanik tesisatta yapılacak yenileme, ki zaten sürekli olmalıdır, yeterlidir.

TEK ARITMAYA İNDİRİLMESİNİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

4. Bir bölgede ne kadar az nüfus var ise arıtma tesisinin de o kadar nitelikli hizmet vereceği açıktır. Bu noktadan hareketle yeni onaylanan imar planları ile yakın gelecekte nüfus artışı yaşaması kaçınılmaz olan Beldibi'nin Göynük ile birleştirilerek tek arıtmaya indirilmesini anlamakta zorlanıyoruz.

SONUÇ VE TALEP:

Yapılması düşünülen Göynük-Beldibi arıtma tesisi projesi ile ekte sunduğumuz spor kompleksi projesi yukarıda açıkladığımız görüşler ışığında tekrar ve birlikte düşünüldüğünde;

1. Gerek maliyet, gerekse ileride yaşanacak sorunlar açısından en uygun çözüm her iki tesisin kapasitesinin bulundukları yerde artırılmasıdır. Bu noktada özellikle Beldibi bölgesindeki alan fazlasıyla yeterlidir. Göynük'te de aynı şekilde kapasite artırımı yapılmalı, bölgenin fiziksel yapısı gereği bu çözüm olmuyor ise bölgenin belirli bir kısmı Beldibi arıtmaya bağlanmalıdır.

2. Şu ana kadar bilemediğimiz, kabul edilebilir, geçerli nedenlerle ille de tek projede çözüm zorunluluk ise başka bir alan bulunmalıdır. Bu noktada ekli krokide görünen, göynük deresinin yukarı kesimleri veya Beldibi mevcut arıtma tesisi alanı uygundur diye düşünüyoruz.

3. Arıtma tesisi sorununun çözümü ile birlikte, söz konusu 227.033 m2 alanda sunduğumuz spor kompleksi projesi ile ilgili olarak gerekli girişimlerin acilen başlatılmasını, saygılarımızla arz ediyoruz.”

DİNÇER: KABUL EDİLEMEZ BİR PROJE

Dilekçenin okunmasının ardından tekrar söz alan Aziz Dinçer, “Göynük girişte böyle bir arıtma tesisi ile turisti karşılamanın mantığını lütfen birisi izah etsin bize. Yani böyle bir şey kabul edilemez. Bu proje hem maliyet açısından hem de estetik açıdan kesinlikle kabul edilemez bir projedir. Maliyet açısından ikisini birleştirmenin mantığını gerçekten anlamakta zorlanıyorum” dedi.

‘20 YIL SONRA YİNE İŞLEMEZ HALE GELECEK’

Beldibi’nin ilerleyen yıllarda nüfus artışı ile birlikte yapılacak olan arıtma tesisinin 20 yıl sonra yine işlemez hale geleceğine dikkat çeken Dinçer, “Beldibi’nin alanı çok müsait, ben daha geçen hafta Kemer Belediyesi’ne giderek özellikle bu konuyla ilgili paftalara baktım, Gülsüm Hanım’da baktı, oldukça müsait. Yani burada her şey çok açık ama hala bu projelerin ısrar ediliyor olmasını gerçekten anlamıyoruz biz, Göynük otelcileri olarak burada zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

‘GÖYNÜK’ÜN KATLİNİ ENGELLEMEK İÇİN SAHİP ÇIKIN’

Spor kompleksi projesi önerilerinin ciddiyetle değerlendirilmesini isteyen Dinçer, “Sayın Kemer Belediye Başkanım size de bu konuda görev düşüyor çünkü bu konuyu defalarca gündeme getirdim ben. Şimdi burada basın önünde, kamuoyu önünde huzurunuzda söylüyorum, bir daha da konuşmayacağım bu konuyla ilgili. Son kez konuşuyorum. Hiçbir şey yapmazlarsa bir daha da konuşmayacağım. Sayın KETAV Başkanım, Sayın KETOB Başkanım lütfen bu konuya sahip çıkalım. Kemer’in turizmini kurtarmak istiyorsak önce Kemer’i kurtarmak ve Göynük’ün katlini engellemek için lütfen sahip çıkın dilekçemize” dedi.

‘KONULAR HAVADA KALMASIN’

Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olduğunu da aktaran Aziz Dinçer, “Şimdi burada bir arıtma dururken öteki yapılır mı yapılmaz mı bu teknik detaylara girmeyelim. Ben inşaat mühendisiyim. İddia ediyorum bir arıtma çalışırken onun ilave çalışması da yapılır. Arıtmanın çalışmasına engel olmadan yapılır. Yani hepimiz üzüm yemek için buradayız, bağcıyı dövmek gibi bir derdimiz yok ama, bütün bu konuşulan konular havada kalmasın. Somutlaştırın ve öyle bir toplantı düzenleyin. Oradan çıkan karara hepimiz saygılı olalım ve bu sürece bizi de katın. Varsa bir şeyi ikna edin bizi. Bizden de bir temsilci olsun onun da görüşleri dinlensin” diye konuştu.

Başkan Muhittin Böcek de ilerleyen günlerde Bakanlık, Belediye ve ASAT yetkililerinin yapacağı değerlendirme toplantısında Göynüklü otelcilerin de katılmasını istedi.

AdminAdmin