SİYASET
Giriş Tarihi : 24-02-2023 02:18   Güncelleme : 24-02-2023 02:19

CHP’li vekillerden depremzedelere ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Aydın Özer, İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerden sonra Kemer’e barınma için gelen depremzedeleri Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Başkan Yardımcısı Emin Gül, İl Başkanı Nuri Cengiz ve İlçe Başkanı Hüsnü Ünal ile birlikte ziyaret etti. Ziyaretler sonrası düzenlenen toplantıda konuşan Milletvekilleri Cavit Arı, “Kemer, en çok depremzedenin olduğu bir bölge. Yine otellerde barınanlar için bazı otellerde 1 Mart bazı otellerde 7 Mart gibi depremzedeleri çıkarmak zorunda olacaklarını ifade ettiler. Otellerin rezervasyonları var ve sezon başlamadan ön hazırlıklarını yapacakları için en kısa zamanda bir şekilde çıkacaklar. Buralara gelen depremzedelerin geriye döndüğünde çadırda konteyner da en azından iklim yönüyle biraz daha rahat edebileceği bir mevsime dönüşüyor. O nedenle burada devletin, yani iktidarın devlet imkanıyla veya destekleriyle bu küçük otellerde kalanların konaklamasını makul ölçülerle karşılamalı. İAŞE ve elektrik destekleriyle en azından 1 Nisan’a kadar bu konaklama sağlanmalı. Çünkü bu insanların konaklama sorunu var” dedi.

CHP’li vekillerden depremzedelere ziyaret

Ahmet Duran YENİGÜN-Şüheda PARTAL

CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Aydın Özer, İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Kemer İlçe Başkanı Hüsnü Ünal, Kemer Kadın Kolları Başkanı Sema Özdemir, İl ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Başkan Yardımcısı Emin Gül ile birlikte 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerden sonra Kemer’de konaklayan depremzede vatandaşları ziyaret etti. Ziyaret öncesi CHP Kemer İlçe Başkanlığında toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kemer İlçe Başkanı Hüsnü Ünal, “Son günlerde yaşamış olduğumuz bu acı olaydan dolayı hepimiz üzgünüz. Ağlamaktan gözyaşlarımız kurudu. Kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin diyoruz. Kalan yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu işi açıklarken, konuşmakta zorluk çekiyorum, içim ağlıyor, teşekkür ederim” dedi.

CENGİZ: YARALARI SARARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

İl Başkanı Nuri Cengiz ise, “Öncelikle kaybettiklerimize Allahtan rahmet, geride kalanlara sağlıklı ömür diliyoruz. Ama sağlıklı ömür nasıl olur? yaraların bir an önce sarılması ile olur. Pandemi bir taraftan devamında sel, yangın, birçok felaket yaşadık. Her zaman Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz bugün devletin tüm imkanlarını yöneten ve elinde bulunduran hükümetin başaramadığı ve beceremediği konularda önce hızlıca inisiyatif alıp yurttaşlarımızın yanında durmayı her zaman bildi ve bugün de bunu bizzat hep birlikte yaptığımız çalışmalarda Kaş’tan Gazipaşa'ya kadar bütün Antalya örgütleri ve yerelde Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerimizle birlikte bu sürece katkı koyma noktasında çok büyük gayretle çalıştık. Elimizden geleni yaptık. Bu milletin böyle bir özelliği var; düştüğü yerden kalkmasını her zaman bilir. Bin nasihatten bir musibeti kıymetli bulur. Keşke bu musibetleri yaşamasaydık ama yaşadığımız zaman da millet olmanın özelliklerini bir anda diline, dinine, inancına ve rengine bakmadan bir araya gelmesini bilmiş, yedi düvele karşı kafa tutmuş bu millet bugün bunun da altından kalkacaktır. Bir yandan acılarımızı paylaşarak azaltacağız. Yaraları sararak yolumuza devam edeceğiz. Burada da böyle bir görevin bizi beklediğini hiç unutmadan her an seçim olacakmış gibi hazır olacağız ve Cumhuriyetin 100’üncü yılında da Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Antalya deprem şehri değil ama bugün ciddi manada depremzedeyi ağırlayan, burada onlara barınma ve yaşam koşullarını sağlayan bir kent dolayısıyla burada da bize büyük görevler düşüyor. O insanlarımıza gidip bir an önce dokunmak onların en azından manevi olarak yanında olduğumuzu hissettirmek için bugün buradayız” diye konuştu.

TOPALOĞLU: ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kemer’deki konaklayan depremzede sayısının 15 binden 13 bine düştüğünü söyleyen Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da, “Şu anda burada 13 bin depremzede var, 15 bindi 13 bine düştü. Antalya’ya 13 bin öğrenci gelmiş, 1302’si bizde. Kemer halkı ilk günden beri iyi bir program yaparak 14 tır gönderdi. Belediye olarak bütün kuru gıdalardan işte peynir, zeytin birer ton aldık ve bütün otellere dağıttık. Şu anda 710 öğrenci okullara müracaat etmiş, onlara kırtasiyelerini alacağız. Artı liseye giden öğrencilerin servislerini okullarına yapacağız. Bir de 12’inci sınıfta işte üniversiteye hazırlanan çocukları da kendi dershanemize aldık. Orada eğitim olarak destekliyoruz. Yani yükün ağırlığının hepsi belediyelerde. Kıyafettir gıdadır hep destek veriyoruz. Bugün bile 500 çift bot geldi, onları da arkadaşlar ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaklar. Yani elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

EMECAN: ÇOK CİDDİ ÇÖZÜLMESİ GEREKEN PROBLEMLER VAR

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ise, “Bizler tabii ilk günden itibaren deprem bölgesinde olduk. Orada her şeyi depremzedelerle birlikte yaşayanlardanız. Yani gecenin eksi 10, eksi 15 derecede arabada uyumaksa uyuduk. Bir tuvalet ihtiyacı için 10 kilometre gitmek gerekiyorsa bunları yaşadık. Oradaki özellikle kadın arama kurtarma ekiplerinin yaşadıkları sorunları gördük. Elimizden geldiğince çözüm üretmeye çalıştık. Bunları anlatmakla bitmez artık çok şey. Ama iyi ki biz bu belediyeleri almışız. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem örgütlerimizle hem belediyelerimizle çok ciddi bir koordinasyon ve işbirliği içerisinde bu işi bu noktaya getirebildik. İyi ki milletimiz var, iyi ki halkımız var. Onların bu yardımsever ataklığı ilk günden itibaren yapmış oldukları yardımlarla beraber aslında büyüdük. Bundan sonrasında bir yandan bölgelerdeki çadır kentlerde, konteynır ve deprem bölgesinde ve bölgeden ayrılıp Türkiye'nin dört bir yanına dağılan depremzedelerin çok ciddi problemleri var çözülmesi gereken. İşte Antalya'ya da çok sayıda depremzedenin geldiğini öğrendikten sonra genel merkezimizde çok doğru bir karar alarak bu bölgedeki depremzedelerle ilgili biraz daha yoğunlaşma kararıyla biz de buraya geldik. Bir küçük şöyle uyarı, daha doğrusu bir deneyimimi paylaşmak istiyorum sahada bu yardımları destekleri yaparken siyaset yapmıyoruz yapmadık ama bazen de kendimizi kim olduğumuzu biraz daha anlatmamız gerektiğini de düşünüyorum. Çünkü yapılan yardımların desteklerin nereden geldiğini tam algılayamayabiliyor bazı depremzedeler ve bunu da bilmeleri lazım” şeklinde konuştu.

ÖZER: CHP’Lİ BELEDİYELERE ŞÜKRAN DUYMAK LAZIM

Antalya Milletvekili Aydın Özer de, “Deprem yaşandı bitti, şimdi toparlanma zamanı. Deprem bölgesinde kalanların ihtiyaçları olduğu gibi buraya gelen depremzedelerin de ihtiyaçları var. Barınma sorunu var. Şimdi otellerin çoğuna yerleştirilmiş, ancak gün geçtikçe acı azaldıkça ortaya ihtiyaçlar çıkmaya başlar. Otel sahibi o günkü acısıyla almış, gelsinler demiş ama, otel sahibinin de belli bir dayanma gücü var. Sezona az bir zaman kaldı, birçok rezervasyonlar var ve hazırlık yapacaklar. Antalya’da 150-200 bine yakın depremzede konaklıyor ve bunun en azından yarısı otellerde, pansiyonlarda kalıyor. Şimdi bunlar oturup düşünmeleri lazım. Bu konuda çalışmamızı yapıyoruz. Gerekli bakanlıklara gerekli yazılarımızı yazdık. Genel merkezimiz çok iyi çalışıyor. Eğer CHP’li Büyükşehir Belediyelerimiz olmasa ciddi söylüyorum cenazeler ortada kalırdı. Milletin üç kuruş kursağına bir şey giriyorsa, üzerinde bir çadır varsa, imkanlar sağlanıyorsa onların sayesinde. CHP’li belediyelere şükran ve minnet duymak lazım” dedi.

ARI: OTELLER MART İTİBARİYLE DEPREMZEDELERİN ÇIKMASINI BEKLİYOR

Antalya Milletvekili Cavit Arı ise, “Kemer, en çok depremzedenin olduğu bir bölge. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler canla başla ve Türk Milleti büyük bir yardım kampanyasıyla bölgeye akın ettik. Oralardaydık hepimiz. Çok büyük yardım tırları bölgeye geldi. Deprem bölgesinde yara sarma çalışmaları devam ederken, buradaki depremzedelerin de başta konaklama olmak üzere diğer sorunlarını yaşayacağı bir sürece giriyoruz. İşte dün kadın kolları başkanımızla birlikte ev ziyaretleri yaptık. Evde yaşayanların başka sorunları var. Isınma ve iaşe sorunu var. Geçici ev bulmuş veya hayırsever vermiş ne kadar kalacağı belli değil. Bazı oteller Mart itibariyle depremzedenin çıkmasını bekliyor. Bazı oteller 1 Mart bazı otellerde 7 Mart gibi depremzedeleri çıkarmak zorunda olacaklarını ifade ettiler. Çünkü para almadan artı iaşesini sağlayarak barındırıyor. Bir grup diyor ki işte 15 Mart gibi falan. Evde kalanlara zaten iyi kötü barınma sağlanmış ama, büyük otellerin rezervasyonları var ve sezon başlamadan ön hazırlıklarını yapacakları için en kısa zamanda bir şekilde çıkacaklar. Ancak küçük otel pansiyonların muhtemelen rezervasyonlu çalışmaları yok. Nisan ayı gibi baharın başlangıcı ile buralara gelen depremzedelerin geriye döndüğünde çadırda konteyner da en azından iklim yönüyle biraz daha rahat edebileceği bir mevsime dönüşüyor. O nedenle burada devletin, yani iktidarın devlet imkanıyla veya destekleriyle bu küçük otellerde kalanların konaklamasını makul ölçülerle karşılamalı. Günlük 300-500 lira veya iaşe ve elektrik destekleriyle en azından 1 Nisan’a kadar bu konaklama sağlanmalı. Çünkü bu insanların konaklama sorunu var. Antalya'da şimdi 150 bin resmi, tahmin ederim ki en az 50-60 bin de kayıtlarda olmayan depremzede var. Bir evde 25 kişi var ve 25’i de kayıtlı değil, onun gibi daha neler var burada. Dolayısıyla en az 200-250 bin depremzede var. İler ki süreçte bunların tekrar geriye dönüp kendi topraklarına sahip çıkmalarını desteklemek lazım” diye konuştu.

Milletvekilleri Arı, Özer, Emecan ve beraberindekiler daha sonra Armas Beach Hotel ve Crystal Hotel lojmanında konaklayan depremzede vatandaşları ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

AdminAdmin