ANTALYA
Giriş Tarihi : 29-03-2024 17:44

“Bir Çöp Daha Az, Bir Kaplumbağa Daha Fazla!”

Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin “Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme” projesinde yer alan Gül Yaprak Budak ve Eda Aldıçoğlu, “Bir Çöp Daha Az, Bir Kaplumbağa Daha Fazla!” projesiyle farkındalık yaratmaya çalışıyor.

“Bir Çöp Daha Az, Bir Kaplumbağa Daha Fazla!”

Proje Koordinatörlüğünü Nazan Aydın, Golden Orange Youth Club yaptığı ve proje üyeleri Gül Yaprak Budak, Eda Aldıçoğlu tarafından hazırlanan “Bir Çöp Daha Az, Bir Kaplumbağa Daha Fazla!” projesiyle farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Gül Yaprak Budak, deniz kaplumbağalarının yaşamlarına yapılan zararlı etkilerinin azaltılması için gönüllü olarak Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme projesinde yer aldı. Proje boyunca şahit olduğu anları arkadaşı Eda Aldıçoğlu ile birlikte paylaşarak bir farkındalık yaratmaya çalışan Budak ve Aldıçoğlu, denize ulaşamayan yavru, yuvalama alanında çöp birikmesi nedeniyle telef olduğunu, turizm işletmelerinde alınan yanlış kararlardan kaynaklanan kontrolsüz faaliyetler nedeniyle ise doğal yuvalama alanlarına yerleştirilen şezlongların altında mahsur kalan yavrular hiçbir kaçış yolu bulamadığını söyledi.

Budak yaptığı açıklamada, “Deniz kaplumbağaları, nesli tükenme tehlikesi altında olan canlılardandır. Kaplumbağalar için Avrupa'nın en önemli yuvalama alanlarından biri olarak bilinen Antalya Belek'in 30 kilometrelik cennet gibi kıyıları, plastik atıkların çoğalması nedeniyle doğrudan bir tehditle karşı karşıya. Büyük ölçüde farkında olmadan yapılan turist faaliyetlerinden kaynaklanan bu atıklar, plajlar boyunca bariyerler oluşturarak kaplumbağaların denize doğru hayati yolculuğunu engelliyor. Trajik bir şekilde, yiyecek sanılan bu plastikler, kaplumbağalar tarafından yutulduğunda ölümcül olabiliyor. Kıyı kirliliğini azaltmanın ve denizlerimizi temizlemenin aciliyeti göz ardı edilemez; bu görkemli yaratıklar için bu bir hayatta kalma meselesidir. Yaptığınız her seçim, ister kayıplara yol açarak ister yaşamı koruyarak çok sayıda yaşamı değiştirme gücüne sahiptir” dedi.

AdminAdmin