YAŞAM
Giriş Tarihi : 03-08-2023 03:17

Ata mezarlarına büyük saygısızlık!

Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı ve araştırmacı-yazar Ramazan Kıvrak, Kemer’in Üçoluk yaylasında bulunan yüzlerce yıllık Tahtacı ve Eren mezarlarının tahrip edildiğini ve kazılarak yağmalandığını iddia ederek, “Toroslardaki Üçoluk yaylasındaki tahtacı mezarları yağmalanan mezarlardan biridir. Tahtacılar da Türk olan Oğuz soyu Yörük ve Türkmenlerdendir. Çok sayıda mezar yok edilmiş, kazılmış ve yağmalanmış. Tarihi eser kaçakçıları bu mezarları tarihi eser var diye kazıyor. Müslümanın inancına göre mezara dünyalık bir şey konmaz. Dolayısıyla o mezarlarda toprak olmuş etten kemikten kandan başka bir şey bulamazlar. Kolay zengin olacağım diye o mezarları kazmaktadırlar. Tahtacı Mezarlığı olmak üzere nerede Eren mezarı varsa bilinmeli ve bulunmalı. Şu anda kıbleye dönük mezarların hepsi bizim mezarlarımızdır. Bu hem din büyüklerine hem Türk büyüklerine ve Müslümanlara bir hakarettir, saygısızlıktır. Bizim geçmişimizdir ve sahip çıkmamız gerekir. Atalarımızın mezarlarına da bıraktıkları vatana da sahip çıkmalıyız” dedi.

Ata mezarlarına büyük saygısızlık!

Şüheda PARTAL

Sosyal ve kültürel faaliyetlerde etkin olarak görevler alan ve Yörüklerle ilgili çalışmalarını sürdüren Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı ve araştırmacı-yazar Ramazan Kıvrak, Toros Dağlarında bulunan yüzlerce yıllık Tahtacı ve Eren mezarlarının tahrip edildiğini ve kazılarak yağmalandığını iddia etti.

Geçmiş zamanda özellikle Yörüklerin yaşadığı yerlerde ‘Eren’ ya da ‘Ermiş’ diye tabir edilen din büyüklerinin dağların zirvelerinde yer aldığını belirten Kıvrak, “Zaten Türklerin eski dini Gök Tanrı’da şimdiki inancımızda da tek tanrılı dine göredir. Bu nedenle eski dinlerin birikimiyle Müslümanlıkla yola devam edilmektedir. Eskiden 124 bin peygamberin geldiği Kur'an'da söylenir. Dolayısıyla eski dinleri topyekün yok saymak Kur'an'a karşı gelmektir. Yörüklerin yoğun yaşadığı Ege ve Akdeniz bölgesindeki köylerin zirvelerinde Eren-ermiş mezarları vardır. Eren-ermiş din büyüklerine verilen addır ve mezarları dağların zirvelerinde yer alır ve aynı zamanda köyleri de görür” dedi.

ZENGİN OLACAĞIM DİYE MEZARLARI KAZIYORLAR

Son yıllarda Yörükler ve çobanların dağ ve meralardan uzaklaştırıldığını ve tarihi eser kaçakçılarının da dağlardaki mezarları talan etmeye başladığını ifade eden Kıvrak, “Yörükler ve çobanlar baskılardan dolayı dağları boşaltıyor. Eskiden dağların ormanların gönüllü bekçileri olan Yörükler, ormanı ve bu mezarları korurdu. Şimdi oldukça azaldı ve 20 yılda 20’den 1’e düştü sayıları. Dolayısıyla dağların Yörükleri gönüllü bekçileri azaldı. Tarihi eser kaçakçıları da bu mezarları tarihi eser var diye kazıyorlar. Oysa Müslüman inancına göre mezara dünyalık bir şey konmaz. Dolayısıyla o mezarlarda toprak olmuş, kemikten başka bir şey bulamazlar. Ama cahiliye dönemi insanları gibi bugün çapa kürek gibi antika eski eser vardır. Kolay zengin olacağım diye o mezarları kazmaktadırlar. Buna çok rastlıyoruz. Yazın etrafta Yörükler ve çobanlar varsa o mezarları koruyorlar. Kaçakçılar çobanlardan korktuklarından o mezarlara yaklaşmıyor. Ancak kışın o dağlar boş ve ıssız kalıyor. Bekçisiz kalıyor. Dolayısıyla kışın daha çok tarihi eserleri kazıyorlar. Bu da hem din büyüklerine hem Türk büyüklerine hem onun nesli olan yaşayan Müslümanlara ve Türklere bir hakarettir, saygısızlıktır. Dolayısıyla devletimizin, belediyelerimizin ve üniversitelerimizin Eren mezarlarını tespit edip korumaya alması lazım” diye konuştu.

ÜÇOLUK’DA ÇOK SAYIDA MEZAR YOK EDİLMİŞ VE YAĞMALANMIŞ

Kemer’in Üçoluk yaylasındaki Tahtacı Mezarlarının da yağmalanan mezarlıklardan biri olduğuna dikkat çeken Kıvrak, “Tahtacılarda Türk olan Oğuz soyu Yörük ve Türkmenlerdendir. Çok sayıda mezar yok edilmiş, kazılmış ve yağmalanmış. Ne Türk devleti ne de Türk milleti eren mezarlarına sahip çıkmamaktadır. Mezarlıklar ve mezar taşları bir milletin tapusudur. Mezar taşlarındaki işaretler ve yazılardan o mezarda kimlerin yattığını ve o bölgede kimlerin yaşadığını bilebilirsiniz. Soy damgaları, inanç işaretleri ve şehit mezarları bellidir. O topraklar için şehit düşenler olduğu bellidir. Kısacası geçmişimiz o mezar taşlarından bellidir. Amerika Irak’ı işgal ettiği zaman önce mezar taşlarını, kütüphaneleri, müzeleri ve nüfus müdürlüklerini yok etti. Oradaki insanların milletlerinin izlerini yok etmek istedi. Bugün Irak'ta Türklerin yok sayılması, ezilmesi, dışlanması ve ‘siz eskiden burada yoktunuz’ denilmesinin nedeni de o mezar taşlarının, kütüphanelerin, müzelerin ve nüfus müdürlüklerinin yok edilmesiyle orantılıdır. Şimdi devletimiz, belediyelerimiz ve üniversitelerimiz Eren mezarını tespit etmeli ve bu mezarları ve mezar taşlarını korumalı. Toroslar'da olan Kemer’in Üçoluk Yaylası’ndaki Tahtacı Mezarlığındaki çok sayıda mezar kazılmış. Dolayısıyla başta bu Tahtacı Mezarlığı olmak üzere nerede Eren mezarı varsa bilinmeli ve bulunmalı. Ayrıca eski inancımıza göre Kuzey Güney mezarlar dahil şu anda kıbleye dönük bütün mezarlar da bizim mezarlarımızdır. Geçmiş bizimdir ve sahip çıkmamız gerekiyor. Bu topraklara gelen, kanla canla koruyan, eti kanı ve kemiği toprakta yatan atalarımızın mezarlarına da bıraktıkları vatana da sahip çıkmalıyız” dedi.

AdminAdmin