EĞİTİM
Giriş Tarihi : 23-10-2022 22:33

Akdeniz Üniversitesi TÜBİTAK Başkanını ağırladı

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde düzenlenen programla TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

Akdeniz Üniversitesi TÜBİTAK Başkanını ağırladı

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşi programı düzenlendi. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Söyleşi “Bilim ve Teknoloji Ekosistemimizi Gençlerimizle Birlikte Geliştiriyoruz” ve “Bilim ve Teknoloji Ekosistemimizin Geliştirilmesinde Teknokent Girişimcilerimize ve Akademisyenlerimize TÜBİTAK Destekleri” konulu iki oturumda gerçekleştirildi.

REKABETÇİLİĞİN YOLU BİLİM VE TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİNDEN GEÇİYOR

Programın açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, öğrencilerde farkındalık yaratacak tüm etkinlikleri çok önemsediğini söyleyerek; “Çünkü geleceğimiz teknoloji üzerine kurulu. Sadece sanayide değil, ziraatten mimarlığa, hatta kendi bölümüm olan tıbba kadar her alanda büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Yaşadığımız dünyada da rekabetçiliğin yolu bilim ve teknoloji ekosisteminin gelişiminden, bu da eğitimden geçiyor. Geleceğimiz olan siz sevgili öğrencilerimizi yükselen teknolojilerle tanıştırmak, alanında öncü isimlerle buluşturmak bu anlamda çok kıymetli.” dedi.

TEKNOKENT ÇOK GÜZEL İMKANLAR SUNUYOR

Akdeniz Üniversitesi’nde ve Antalya Teknokent’te öğrenciler için çok güzel imkânlar sunulduğunu belirten Rektör Özkan, “Bu yıl içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Bu hem şehrimiz hem de üniversitemiz için çok önemli bir kazanım. Milli Muharip Uçak Projesi’nin tasarım ve yazılım çalışmaları üniversitemizde yapılacak ve Üniversitemizdeki genç mühendisleri, öğrencilerimizi burada istihdam edeceğiz. Yine Ukrayna’nın önde gelen havacılık şirketi FED Havacılık A.Ş.’yi de üniversitemize kazandırdık. Bu hareketliliğin yaşandığı Teknokent’imizde geçen yıl 250 öğrencimiz farklı firmalarında staj yaparken, öğrencilerimizin 50’si bu firmalarda işe girdi. Yeni atılımla birlikte bu potansiyel de artıyor. Lütfen siz de sektörel deneyim kazanmak için Teknokent’imizi ziyaret edin, firmaların, sivil toplum kuruluşlarının kapılarını çalın.” diye konuştu.

KULUÇKA MERKEZİ VE MELEK YATIRIM AĞINI DEĞERLENDİRİN

ANSİAD iş birliği ile Teknokent’e bölgenin ilk Melek Yatırım Ağını kurduklarını hatırlatan Rektör Özkan, “Bu platformlar siz öğrencilerimiz ve genç girişimcilerimiz için bulunmaz bir fırsat. Artık sermayenin değil yaratıcı fikirlerin, özgün projelerin önemli olduğu bir dönemdeyiz. Projenizi ürüne dönüştürmek için gerek Teknokent’imizin Kuluçka Merkezinde gerekse TÜBİTAK başkanlığımızın sağladığı proje destekleriyle çok fazla imkân var. Lütfen sizler de bu konuda aktif olun, soru sorun, araştırın. Şu an özgün fikirler, yaratıcı projeler için çok güzel imkânlar sunuluyor. Bizim üniversite okuduğumuz dönemlerde böyle imkânlar çok kısıtlıydı. Üniversitede 4 yıl boyunca sadece dersleri geçip mezun olmak inanın yeterli olmuyor. Kendinize kattığınız değer mezun olduğunuzda sizin birkaç adım önde başlamanızı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTENİN ŞEHRE AÇILAN KAPISI

Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Üniversitenin dışarıya açılan kapısı Antalya Teknokent olarak yapılan tüm bilimsel, teknolojik çalışmaların ticarileşmesi, mülkiyet hakları, uluslararasılaşma faaliyetleri konusunda önemli bir noktada olduklarını söyledi. Antalya turizm ve tarım dışında bir şey olmaz diyenleri son iki yıldır şaşırttıklarını ve Antalya’da mental bir dönüşümün yaşandığını söyleyen Yavuz, şehir ve üniversitenin bütünleşmesine katkı sağlayacak şehir kuluçkası yaptıklarını ve tarım teknokentini kuracaklarını belirtti. Yapılanların Antalya’nın kaderini değiştirecek çalışmalar olduğunu ifade eden Yavuz, “Bu atılan adımların ilerde bizim geleceğimiz gençlerimizin çalışacağı alanlar olacak ve yaptığımız her şeyi öğrenciler için yapıyoruz.” dedi.

GELECEĞE GENÇLERLE UMUTLU BAKIYORUZ

Bilim ve Teknoloji Ekosistemimizi Gençlerimizle Birlikte Geliştiriyoruz başlıklı ilk oturumda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gelecek 10 yılın risk raporundan ve gelecekte tüm dünyada gündemde olacak konu başlıklarından bahsetti. Geleceğin umutsuz görünmesine rağmen gençlere olan güveninden bahseden Mandal “Gelecekte karşılaşacağımız sorunlar çok daha karmaşık olacak. Bunun için çok daha farklı disiplinin birlikte iş yapma ihtiyacı var. Geleneksel yöntemlerle çözüm mümkün değil.” dedi. Teknolojinin dünyadaki değişimin birincil katalizörü olmaya devam ettiğini ifade eden Mandal, inovasyonun yapıldığı en önemli ve en hızlı gelişen boyutun ise yapay zeka olduğunu sözlerine ekledi.

TEKNOLOJİYİ DERİNLEMESİNE KEŞFETMELİYİZ

“Teknoloji yüzeysel değil derinlemesine keşfetmeliyiz.” diyen Prof. Dr. Hasan Mandal teknolojinin araç olarak kullanması, geliştirilmesi, tasarlanması ve üretilmesi gerektiğini söyledi. Dünyada konuşulan başlıklara değinen Mandal, “Pandemiyle değişen başlıklar arasında sanayi 4.0 yerine artık 5.0 konuşuluyor. 4.0 dijitalleşmeyi sonsuza götürmekti. 5.0 pandemi gösterdi ki iletişim, insan ve sürdürülebilirlik boyutu öne çıktı. 5.0.’ın 4.0’dan en önemli farkı insanı daha fazla merkeze alıyor. Bu sebeple artık teknoloji konuşulduğunda sadece fen, mühendislik, sağlık bilimleri ekseninde değil sosyal, beşeri bilimlerinin önemi daha da artıyor.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE DESTEKLERDEN FAYDALANIN ÇAĞRISI

TÜBİTAK olarak öğrencilere sunduğu olanaklardan bahseden Prof. Dr. Mandal, “Sizlere eşit mesafede sunulan kariyer olanaklarından faydalanabilmeniz için kendinizi farklı ve farkında kılmanız gerekiyor. Özellikle gençler için gelecekte önem kazanan beceriler arasında ‘Karmaşık Sorun Çözme’ ile 'Liderlik ve Sosyal Etki Boyutu’ becerisi öne çıkıyor.” dedi. 2021 yılında TÜBİTAK desteklerine 7 binden fazla öğrencinin başvurduğunu ve her geçen gün başvuru sayısının arttığını söyleyen Prof. Dr. Mandal, başvuruların 4 binden fazlasını desteklediklerini, Akdeniz Üniversitesi’nde 2018-2022 yılında öğrencilerin 108 proje ile desteklenmeye hak kazandığını söyledi.

İLKLERİN YARIŞMASI TEKNOFEST

Bu yıl 40 farklı alanda yaptıkları TEKNOFEST Yarışmasına olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mandal, Türkiye de ilk kez Çip Tasarım Yarışması, Avrupa’da bir ilk olarak yeni nesil ulaşım teknolojisi olan Hyperloop Geliştirme Yarışması, Dünyada bir ilk olarak da Dikey İnişli Roket Yarışması düzenlediklerini ve öğrencilerden çok güzel projelerin yer aldığını söyledi. Mandal, Cumhuriyetin 100. yılında TEKNOFEST 2023 Teknoloji Yarışmaları kapsamında 41 yarışma olacağını ve öğrencilere başvurmaları konusunda çağrı yaptı.

Moderatörlüğünü Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz’un yaptığı “Bilim ve Teknoloji Ekosistemimizin Geliştirilmesinde Teknokent Girişimcilerimize ve Akademisyenlerimize TÜBİTAK Destekleri” konulu ikinci oturumda ise Prof. Dr. Hasan Mandal akademisyenlere ve girişimcilere yönelik sundukları programları ve imkanları anlattı.

Program sonunda Rektör Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a plaket takdim etti. (Haber Merkezi)

AdminAdmin