ANTALYA
Giriş Tarihi : 29-09-2023 09:00

'Akdeniz Araştırma 1' gemisi Lübnan kara sularındaki balık ekosistemini araştıracak

Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne ait "Akdeniz Araştırma 1" gemisi, Lübnan kara sularında balık ekosistemine ilişkin çalışma gerçekleştirmek üzere Antalya’dan yola çıktı. 15 Ekim'e kadar Lübnan'da gerçekleştirilen çalışmalar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) bildirilecek. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker, “Balık yetiştiriciliğinde Avrupa’da 1’inci sırada yer alıyoruz. Başarılar bize hem ülkede hem de uluslararası alanda yeni çalışma alanları ve fırsatları sağlıyor” dedi.

'Akdeniz Araştırma 1' gemisi Lübnan kara sularındaki balık ekosistemini araştıracak

Lübnan Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasındaki iş birliği çerçevesinde Lübnan'da 15 günlük çalışma yapacak olan gemi ekibi, Antalya Limanından yola çıktı. Gemi mürettebatı için Antalya Limanında uğurlama töreni düzenlendi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Metin Türker, törende yaptığı konuşmada, Lübnan Hükümeti ile FAO arasındaki iş birliği çerçevesinde geminin Lübnan kara sularındaki su ürünleri ve balık popülasyonu ile ilgili araştırmalarda bulunacağını söyledi.

“BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE AVRUPA’DA 1’İNCİ SIRADA YER ALIYORUZ”

Geminin 2 yıldır Lübnan'da araştırma faaliyetlerinde bulunduğunu dile getiren Türker, “Ülkemiz özellikle su ürünleri konusunda dünya ortalamasının üzerinde bir artış gösteriyor. Balık yetiştiriciliğinde Avrupa’da 1’inci sırada yer alıyoruz. Levrek ve çupra üretiminde dünya lideriyiz. Son yıllarda Karadeniz somonunda başarılı gelişmeler kaydediyoruz. Enstitülerimizin yapmış olduğu çalışmalarda sağlanan başarılar bize hem ülkede hem de uluslararası alanda yeni çalışma alanları ve fırsatları sağlıyor. Nitekim bugün 'Akdeniz Araştırma 1' gemimizin Lübnan’a gitmesi de bunun bir sonucudur. Özellikle FAO’nun 2019 yılında Lübnan kara sularında 8 metre ile 800 metre arasındaki derinlikte hangi tur balık çeşitlerinin olduğu yönünde açılan ihaleyi enstitümüz kazandı. 2020 yılında Covid’den dolayı yapılamadı, 2021 yılında yapıldı. Geçen yıl da aynı çalışmayı yaptık” dedi.

"EKİPLERİMİZ ÇALIŞMALARINI RAPORLAYACAKLAR VE FAO'YA BİLDİRECEKLER”

Geminin 2 günlük seyahat sonrası Lübnan'da olacağını ve 15 Ekim'e kadar Lübnan'da kalacağını belirten Türker, "Ekiplerimiz çalışmalarını raporlayacaklar ve FAO'ya bildirecekler. Yeni çalışma alanlarının açılması yönünde beklentilerimiz var. Gelecek yıllarda Suudi Arabistan, Libya'da da bilimsel araştırma talepleri olabilir. 10 kişilik mürettebatımız, 2 tane çok değerli araştırmacımız var. Lübnan’da Tarım Bakanlığı ekipleri ve enstitü çalışanları da ekiplerimize dahil olacak” sözlerine yer verdi.

Törenin ardından "Akdeniz Araştırma 1" 10 mürettebatı ile birlikte Lübnan’a doğru yola çıktı. (İHA)

AdminAdmin