KÜLTÜR-SANAT
Giriş Tarihi : 01-11-2022 00:17

3 bin 500 atık parça görsel şölene dönüştü

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde “Burası Bizim Evimiz, Bizim Duvarımız” sloganıyla seramik ve cam sanatçılarından oluşan ekibin yaklaşık 1 ay süren çalışmasıyla 3500 parça atık seramik ve camların sanata dönüştürüldüğü 26 metre uzunluğundaki Atık Sanat Duvarı’nın açılışı Vali Ersin Yazıcı tarafından gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Vali Yazıcı; “Şehrimizde atıklardan oluşturduğumuz birçok yapıt var. Daha yaşanabilir bir dünya için geri dönüşümü destekliyor ve önemsiyoruz” dedi.

3 bin 500 atık parça görsel şölene dönüştü

Şüheda PARTAL

AGC ve Antalya Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde “Burası Bizim Evimiz, Bizim Duvarımız” sloganıyla 3500 parça atık seramik ve camların sanata dönüştürüldüğü Atık Sanat Duvarı’nın açılışı gerçekleştirdi. Açılışa Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, öğretmenleri ve kursiyerleri katıldı.

Seramik ve cam sanatçılarından oluşan ekibin yaklaşık 1 ay süren çalışmasıyla tamamlanan 26 metre uzunluğundaki duvarda, mozaik tekniği kullanıldı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Seramik ve Cam Teknolojisi Bölüm Şefi ile 1 öğretmenin yanı sıra 4’ü cam, 3’ü seramik olmak üzere 7 usta öğretici eşliğinde 3 bin 500 parça atık seramik ve camlar sanata dönüştürülerek hem çevre korundu hem ekonomiye katkı sağlandı.

BİZİM İÇİN GÖRÜNTÜ ESTETİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Programa AGC binasında yapılan yenilikleri ve çalışmaları anlatarak başlayan AGC Başkanı Taş, Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğiyle bir ay gibi kısa bir süre içerisinde “Atık Sanat Duvarı”nın hayata geçirildiğini söyledi. Bu eserin Antalya’da bir ilk olduğunu belirten AGC Başkanı Taş; “Çöpe atılacak olan camları, seramik malzemeleri ve atıkları derleyerek güzel bir yapıya imza attık. Yaptığımız her bina her ev, insanların önünde fotoğraf çektirmek isteyecekleri kadar özel ve güzel olması lazım. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri Antalya. Buraya gelen misafirler, bu duvarımızı görüp fotoğraflarını çekmek isteyecek. Bizim için görüntü estetiği çok önemli. İnşallah bu ve bunun gibi yeni çalışmalara Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak devam edeceğiz. Olgunlaşma Enstitümüze teşekkür ederken bir teşekkürü de Sayın Valimize etmek istiyorum. Antalya Gazeteciler Cemiyeti üyelerimizin Antalya Havalimanı otopark sorunu vardı. Döşemealtı’daki basın buluşmasında bunu Valimizden rica etmiştik. Almanya gezisinde de bunu dile getirmiştik. Sayın Valimiz bizlerin bu sorununu çözdü. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Atık Sanat Duvarı şehrimize, cemiyetimize hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

ÇEVRECİ DÖNÜŞÜMLERE İMZA ATILIYOR OLMASI BİZİ SEVİNDİRDİ

Güzel ve anlamlı bir etkinlikte olduklarının altını çizerek konuşmasına başlayan Vali Yazıcı; “Güzel bir etkinlik için bir aradayız. Öncelikli olarak bunu düşünen emeği geçen Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve Olgunlaşma Enstitüsü yönetimine teşekkür ediyorum. Bu güzel iş birliği sonucunda güzel ve herkesin ilgisini çeken bir yapıt ortaya çıkmış. Bu yapıtın güzel olmasının yanında diğer bir önemi de atıklarımızı kullanarak çevreci bir yapıya imza atılmış olması. Antalya’mız her yönüyle olduğu gibi çevreci faaliyetleriyle de örnek bir şehir. Bu eserle de hem Olgunlaşma Enstitümüz hem de AGC yönetimiz sanata sahip çıkarken atıklarında mutlak suretle kullanılarak geri dönüştürülmesinin ne denli önemli olduğunun altını çizmiş. Çevreci dönüşümlere imza atılıyor olması bizi sevindirdi. İnşallah bu tür hem sanatsal hem de çevreci yapıtlarımızın sayısını arttırarak bu konuda farkındalığı daha da artırırız.” şeklinde konuştu.

ŞEHRİMİZDE ATIKLARDAN OLUŞTURDUĞUMUZ BİRÇOK YAPIT VAR

Yeni nesil okullarda özellikle çevreci dönüşümlerle ilgili birçok çalışma yapıldığını söyleyen Vali Yazıcı şunları kaydetti: “Yeni nesil okullarımızda da çok sayıda kütüphanelerimiz oluşturulurken çocuklarımız bu türden çevreci çalışmalara imza atılıyor. Geri dönüşüm atıklarından inşa edilen birçok yapıya rastlıyoruz. Bu, gençlerimizde çevre bilinci oluşması noktasında çok önemli. Şehrimizde atıklardan oluşturduğumuz onlarca kütüphanemiz oldu. Şehrimizde atıklardan oluşturduğumuz birçok yapıt var. Daha yaşanabilir bir dünya için geri dönüşümü destekliyor ve önemsiyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için havamıza, suyumuza ve toprağımıza dikkat etmeliyiz. Bunun içinde özellikle atıklarımızı mutlak suretle dönüştürülüp hayatımızın bir noktasına tekrar kazandırmalıyız. Bunları kazanırken de havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmemeliyiz.”

BURADA GERİ DÖNÜŞÜMÜN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİNİ GÖRÜYORUZ

İşbirliği çerçevesinde güzel bir geri dönüşüm örneğine imza atıldığını söyleyen Vali Yazıcı; “Burada geri dönüşümün en güzel örneklerinden birini görüyoruz. Burada geri dönüşüm, sanatla buluşmuş. Az önce AGC Başkanı İdris Taş’ın da ifade ettiği gibi ben de önünde fotoğraf çektirilecek eserler yapılması konusunu birçok kez dile getirdim. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde beş yıl Genel Sekreterlik yaptım. Göreve başladığımda teknik ekiple bir toplantı yaptık. Mimari ile ilgili konuşurken arkadaşlara tek isteğimin önünde fotoğraf çektirilecek binalar, eserler yapmalarını istiyorum dedim. ‘Nasıl’ olacak diye sordular. ‘Öyle binalar yapmalısınız ki insanlar bu binaların önüne geldiğinde durup fotoğraf çektirsinler.’ dedim. Bu konuyu önemsiyorum. Sırf şehrin mimari yapısını görmek için bile çok sayıda ülkeden turist gelmekte. Bunu biz de başarabiliriz. Binalarımızın iç ve dış mimarisi sanat eseri özelliği taşıyacak estetiğe ve kullanıma sahip olmalı. İşte o zaman yeni mimari yapılarımızla da turizme katkı sağlarız. AGC binamız insanların önünde fotoğraf çektirmek isteyeceği bir estetiğe sahipti. Şimdi artık bir de güzel bir sanat eseri duvarımız oldu. Tekrar hayırlı uğurlu olsun, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

AdminAdmin