TURİZM
Giriş Tarihi : 22-09-2022 00:27

‘2022, olumlu bir sezon olarak devam ediyor’

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) tarafından Kiriş Mahallesi’ndeki Limak Limra Otel’de turizm sezon değerlendirilmesinin yapıldığı ‘Pilav Günü’ yemek programı düzenlendi. Toplantıda konuşan KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, 2022 turizm sezonun olumlu bir sezon olarak devam ettiğini Ekim, Kasım ve Aralık aylarının da hareketli geçeceğini söyledi. Sarıkaya, ilçedeki kira artışı nedeniyle bazı personelin iş yerinden ayrılıp memleketlerine dönüş yaptığını belirterek, konun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret etti.

‘2022, olumlu bir sezon olarak devam ediyor’

Şüheda PARTAL

KETOB tarafından Kiriş Mahallesi’ndeki Limak Limra Otel’de düzenlenen ‘Pilav Günü’ yemek programı düzenlendi. Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, KETOB Başkan Yardımcısı Şinasi Gürocak ve turizmcilerin katıldığı programda turizm sezon değerlendirilmesi ve turizm sektöründeki gelişmeler hakkında bilgilendirilmelerde bulunuldu.

Toplantıda konuşan KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, sokak hayvanları konusunda ciddi bir popülasyon artışı olduğuna değinerek, orta vadede çözüme ulaşıp, bu hayvanların kısırlaştırıldıktan sonra sahiplendirilmesi gerektiğine işaret etti.

‘KİRA ARTIŞI MEMLEKETLERİNE DÖNMELERİNE NEDENİ OLDU’

Kalifiye personel sıkıntısının turizm sektörünün her dönem sorun yarattığını ifade eden Sarıkaya, “Üniversitelerde ya zorunlu turizm dersleri konulmalı ya da yan dal olarak zorunlu hale getirilmeli. Çünkü Türkiye'nin her bir metrekaresi, turizm alanı. Bu şekilde üniversiteli öğrenciler ile istihdamdaki boşluklar sezonda doldurulabilir” dedi.

2019 yılında otellerde çalışan işçi sayısının 411 bin 591, 2022 yılında ise 435 bin 153 olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, “Kasım ve Aralık çok hareketli olabilir. Turizmde çalışan kişi sayısı şu anda 1 milyon 100 bin kişi. Ekim-Kasım da istihdam dönemi uzayabilir” diye konuştu. Sarıkaya ayrıca, ilçedeki kira artışı nedeniyle bazı personelin iş yerinden ayrılıp memleketlerine dönmesine neden olduğunu belirterek, konun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret etti.

‘2022, OLUMLU BİR SEZON OLARAK DEVAM EDİYOR’

turizm sektöründeki verileri de katılımcılarla paylaşan Sarıkaya, “Pandemi döneminde tesislerimizin yüzde 65'i kapalıydı. 2021 yılının haziran ayında tesislerimizi açmış olmamıza rağmen belirli oranda doluluğa ulaşmıştık. 2022 yılında da bunun çok üzerine çıktık. Hatta çoğu tesisimiz hem sayı anlamında hem de gelir anlamında 2019 yılının da üzerine çıktı. 2022 sezonu, olumlu bir sezon olarak devam ediyor” dedi.

‘TATİLCİLER YILDIZA BAKMIYOR’

Rusya'da belirli oranda sayının düşmüş olmasına rağmen, Almanya, İngiltere, Polonya, Macaristan, Letonya ve İskandinav ülkelerinin talebiyle ciddi doluluklara ulaşıldığını aktaran Sarıkaya, “İç pazardan yüzde 15 ile yüzde 30 arasında talep geldi. Otel müşterisinin yüzde 88’i konum, yüzde 75’i fiyat, yüzde 46’sı ise otelin itibarına bakıyor ancak, otel seçtikten sonra yüzde 86’si yorumlara bakıyor. Otelin kaç yıldızlı olduğuna bakılmıyor. Tatilcilerin yüzde 70 rezervasyonu da doğrudan otellerle yapılıyor” diye konuştu.

‘DOLULUK ORANLARI 2021’E GÖRE ÖNEMLİ ORANDA YÜKSELDİ’

8 ayda Antalya'ya en çok turist 1 milyon 797 bin 56 ile Almanya'dan geldiğini, 1 milyon 795 bin 333 turistle Rusya’nın ikinci ve 805 bin 162 turistle İngiltere’nin üçüncü olduğunu bildiren Sarıkaya, bu ülkeleri Polonya, Hollanda, Kazakistan, Romanya, İsrail, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka izlediğini belirterek, “Antalya otellerinde doluluk oranları, Haziran 2022'de yüzde 71,86 olurken, Haziran 2019 dolulukları olan yüzde 89,34'ün gerisinde kaldı. Ancak 2021’e göre önemli oranda yükseldi. Doluluklar, Tatil köyleri ve golf tesislerinde 2019 yılına çok yaklaştı. Turizmdatabank.com'un Kültür ve Turizm Bakanlığı konaklama İstatistiklerinden derlediği verilere göre, Türkiye otellerinde doluluk oranı 2022 yılı haziran ayında yüzde 64.79 oldu. Doluluklar 2019 yılının aynı ayında yüzde 72.39 idi. Bu dönemde tesis türü bakımından; 5 yıldızlı otellerdeki doluluklar yüzde 75,4 olurken 2019 yılından 4,5 puan düşük kaldı. 4 yıldızlı otellerdeki doluluk da 2019'dan 9 puan geride yüzde 63,87 oldu. 3 yıldızlı oteller de yüzde 4,91 dolarak 2019'dan 3,6 puan geride kaldı. Son 3 ayda ortalama konaklama aramalarında İspanya'nın 100 değerini aldığı Ağustos ayında, İtalya 89 ve Türkiye 79 puan aldı. Üç ülke aramalarda açık ara önde iken, onları Yunanistan, Fransa, Meksika izledi. Şehirler bazında aramalarda, Prag, Londra ve Dubai ilk sıraları alırken, İstanbul altıncı sıraya yükseldi” şeklinde konuştu.

Programda ayrıca DG Geri Dönüşüm Atık Yağ Firması tarafından katılımcılara bilgiler verilirken, katılımcılara sertifika da verildi.

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da toplantı sonrası yaptığı açıklamada, KETOB’un düzenlediği yemek programına katılmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Programda turizm ve turizmin geleceği ile sektörde yaşanan son gelişmelerle ilgili verimli konuşmaların yapıldığına dikkat çeken Başkan Topaloğlu, turizmcilerle Kemer’deki turizm sezonu ile ilgili de fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

AdminAdmin