ATSO Başkanı Bahar: “Ülkemizin kredi risk primi pandemi öncesine geri döndü”

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 276 baz puana gerileyerek 2020 Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemesine yönelik açıklama yapan ATSO Başkanı Ali Bahar “Türkiye’nin kredi risk pirimi 50 ay aradan sonra ilk defa pandemi öncesi seviyeye ulaşmıştır, doğru kararlar ve doğru politikalar meyve vermeye devam ediyor” dedi.

EKONOMİ - 10-05-2024 13:44

ATSO Başkanı Bahar: “Ülkemizin kredi risk primi pandemi öncesine geri döndü”

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 2023 genel seçimlerinden itibaren istikrarlı biçimde düşüş kaydederek, 276 baz puan ile 2020 yılı Şubat ayından bu yana en düşük değerine ulaşmış oldu. Yaşanan azalışın, Türkiye ekonomisine olan güvenin artması anlamında önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Olumlu gelişmeler neticesinde gerek doğrudan yatırım anlamında, gerekse finansal yatırım anlamında daha fazla yabancı sermaye ülkemize gelecektir. Halihazırda portföy dengesi tersine dönmüş durumdadır. Geçen yıllarda ülkemizden ayrılan portföy yatırımları, yeniden giriş yapmaya başlamışlardır. Bu genişleme de hiç şüphesiz ki ülkemizin ihtiyaç duyduğu finansmana pozitif katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZDEKİ SİS PERDESİ DAĞILMAYA BAŞLADI

CDS puanındaki gerilemenin altında yatan en önemli etkenin ekonomide alınan kararların istikrarlı şekilde uygulanması olduğuna dikkati çeken Başkan Bahar, “Genel seçimlerin üzerinden tam 11 ay geçti. Yeni ekonomi yönetimimiz ekonomik istikrar politikalarını kararlılıkla uygulayacaklarını beyan etmişlerdi. Atılan ilk adımlar ve verilen mesajlar neticesinde CDS primi pozitif tepki vererek düşmeye başlamıştı. Bizler ise iş dünyasının en büyük düşmanının risk ve belirsizlik olduğunu söylemiştik. Şimdi görüyoruz ki doğru politikalar kararlılıkla uygulandığında risklerin birer birer ortadan kalktığı, daha öngörülebilir bir ortam yaratmış oluyoruz” dedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin kredi notunu yükseltmesindeki en önemli faktörün istikrar olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Türk Lirası’na duyulan güvenin ve ilgilin artmaya başlaması da Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) azalmasına çok büyük katkı sağlamıştır. Bu tüm iş dünyasının her zaman arzu ettiği en ideal ortamdır. Artık önümüzdeki sislerin dağılmaya başladığını ve görüş mesafemizin arttığını hissediyoruz” diye konuştu.

YENİ NOT ARTIŞLARI BEKLİYORUZ

Pozitif havanın devam edebilmesi için istikrarın önemli olduğunu kaydeden Başkan Bahar, istikrarın önündeki en büyük engelin ise enflasyon olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dezenflasyon politikası kararlılıkla sürdürülürken yabancı portföy girişlerinde de artış olması, enflasyon ile mücadeleye ayrıca destek olacaktır. Türkiye ekonomisine ve TL’ye olan güvenin artmaya devam etmesi ile birlikte inanıyoruz ki ülkemizin cari açığındaki iyileşme devam edecek, bu iyileşme de enflasyona katkı sunmaya devam edecektir. İnanıyoruz ki yakaladığımız bu pozitif hava devam edecek ve yakın vadede yeni not artışları da gelecektir. Bu istikrar özellikle küçük ölçekli işletmelerimizin ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilir olabilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir.” (Bülten)

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Antalya'da züccaciye sektöründe 2 milyar dolarlık iş anlaşması

Antalya'da züccaciye sektöründe 2 milyar dolarlık iş anlaşması

19-05-2024 - EKONOMİ

Ayhan:

Ayhan: "Türkiye’de hayvancıların yüzde 95’i ruhsatsız çalışıyor"

16-05-2024 - EKONOMİ

itep kursu