https://www.kemergozcu.com/files/uploads/user/7102c62c6558e55b32142e0994c6dac0-49bea48392e0a02e50cd.jpg
Dilek Figen Yıldırım

21 Mart Down Sendrom Dünya Farkındalık Günü

22-03-2024 12:53

“FARKLILAR ÇÜNKÜ YARGILAMAZLAR.”

“FARKLILAR ÇÜNKÜ HER ZAMAN POZİTİF YAKLAŞIRLAR”

“FARKLILAR ÇÜNKÜ KARŞILIKSIZ SEVGİ DOLUDURLAR”

 

Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir, genetik bir farklılıktır.

İnsan vücudunu oluşturan 46 adet kromozom, down sendromlu kişilerde 47 adettir. Bunun sebebi ise 21.kromozomun 2 ye değil 3’e bölünmesidir.

Bundan dolayı her yıl 21 Mart da (3.ay) “DOWN SENDROM DÜNYA FARKINDALIK GÜNÜ” etkinlikleri düzenlenir.

 

Bu etkinliklerde dünyanın her yerinde çeşitli kampanyalar başlatılır. Bu kampanyaların amacı ise, sağlıklı bireyleri ön yargıdan uzaklaştırmaktır. Bu farklılıklara sahip bireylerin potansiyelini arttırmak ve neler başarabileceklerini kanıtlamaktır.

 

Neden bakış açımızı tersine çevirmeyelim?

 

Down sendromlu kişiler hakkında olumlu varsayımlarımız varsa, onların okulda, işte, ilişkilerde ve diğer faaliyetlerde fırsatları olacaktır. Ve belki de bu olumlu varsayımlar gerçeğe dönüşecek. Aksi takdirde bu önyargılar, çoğu zaman aşılmaz ve önüne geçilmez hale gelecektir ve bu kişilerin hırslarını ve ayrıca okuldaki, işyerindeki, spordaki, topluluklarındaki, arkadaşlıklarındaki ve ilişkilerindeki fırsatları da sınırlayacaktır.

 

Araştırmalar, Down sendromlu kişilerin olumlu etkili yardım ve çeşitli deneyimlerle desteklenmesi durumunda başarılı olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu konuda ailelere de çok iş düşüyor. Çocuğunuzun her geçen gün ilerleme kaydetmeden gelişimini izlemekten daha zor bir şey yoktur. Down Sendrom ile ilgili dernekler ve topluluklarla irtibatta olmaktan kaçınmayın. Aynı özelliklere sahip çocukların aileleri ile iletişime geçin.

 

Özel ihtiyaçları olan çocukların ebeveynleri için cevapları bulmak imkansız görünebilir. Ancak bu özel çocuklarımızın yapamadıklarını değil de yapabildiklerini ön plana çıkartırsak ,onların toplumda yer almalarını sağlayabiliriz.

Haydi hep birlikte, bu özel çocuklarımızın potansiyellerinin kilitlerini açalım…

Neler Söylendi?
itep kursu