Toplamanın cezası 1 milyon 936 bin lira

Kış ortasında baharı yaşayan Kemer’de sıcak havanın devam etmesiyle çiçeklerde açtı. Endemik bitki çeşitlerinin bol olduğu ilçede Dağ Sümbülleri de (Muscari armeniacum) görülmeye başladı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği endemik bir tür olan Dağ Sümbülünü toplamanın cezası ise 1 milyon 936 bin lira kadar çıkabiliyor.

YAŞAM - 12-02-2024 19:59

Toplamanın cezası 1 milyon 936 bin lira

Şüheda PARTAL

Kemer’de erken çiçek açan endemik dağ sümbülleri doğayı süsledi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ilçede bazı dağ sümbüllerinin çiçek açtığı görüldü. İlçenin çeşitli noktalarındaki ormanlık alanlarda, deniz kenarı, çayır ve kayalık yamaçlarda çiçek açan sümbüller görenleri şaşırttı. Vatandaşlar cep telefonlarıyla çiçek açan bitkinin fotoğrafını çekti. Endemik bitki türleri arasında yer aldığı için toplanması yasak olan sümbüller, güzel görüntü oluşturdu. Çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Kemer’de bu tür yaban bitkilerinin izinsiz toplanması yasak. Toplanması durumunda Çevre Kanunu’na göre işlem yapılırken, çok ciddi idari cezalar da veriliyor. İdari para cezaları ise 387 bin 141 TL’den başlayarak 1 milyon 936 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

DAĞ SÜMBÜLÜ

Muscari armeniacum (Dağ sümbülü) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı 1 ile 2,5 cm çapında ve açık kahverengidir. Soğanlar 1 ile 3 adet, 20 ile 40 adet çiçek taşıyan sıkapa üretir. Yapraklar tabanda, 3 ila 5 arası sayıda, şeritsi ila darca şeritsi mızraksı, 10 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 mm genişliğinde ve üst yüzeyi yeşil renklidir. Sıkapa kısa ve çok sayıda çiçeklidir. Çiçek kurulu sıkı, yumurtamsı ila silindirik, 1,5 ila 4 cm uzunluğunda ve 1,5 cm genişliğindedir ve meyve zamanı uzayarak gevşek hale gelir. Fertil çiçekler gök mavi ya da menekşe lekeli, steril çiçekler soluk renklidir. Çiçeklerin beyaz renkli dişleri vardır. Kapsül ters yumurtamsı ila dairesel ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Tohumlar 1,8 ila 2,2 mm çapındadır.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Vali Yardımcısı Sezgin’den Kültür Evi’ne ziyaret

Vali Yardımcısı Sezgin’den Kültür Evi’ne ziyaret

28-04-2024 - YAŞAM

Kemer’de

Kemer’de "Yaza merhaba" etkinliği

28-04-2024 - YAŞAM

itep kursu