Bunu da gördük!

Antalya'daki Limak Lara Hotel’in daha ucuz olması nedeniyle İngiltere merkezli bir siteden rezervasyon yaptıran bir müşterinin Türk olduğu fark edince ‘milliyet farkı ücreti’ adı altında ekstra 120 Euro (4 bin 178 lira) para alması sosyal medyada infial yarattı. Konu sosyal medyada yayılınca Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçerek otelle ilgili inceleme başlattı. Limak International Hotels & Resorts da konuya dair bir açıklama yayınladı ve “milliyet farkı” ifadesi nedeniyle özür dilendi. Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu eski Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, “Turizm sektörünün mutlaka ve mutlaka düzenleyici bir yasaya ihtiyacı var. Buradaki sıkıntı oradaki arkadaşların profesyonelce davranmamasından kaynaklanıyor. Bu işi baştan kapatmaları gerekiyordu. Aslında rıza pazarlığıyla alınan bir şey bu. Kimse kimseyi zorlamıyor, kafasına zorla silah dayayıp ‘Bu otele gel’ demiyor. Çünkü sistemin önü çok açık. Dijital mecra herkese bu tür olanakları sunuyor” dedi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya da, “Bir vatandaşımızın paylaşımıyla ortaya çıkan otel rezervasyonuna milliyet farkı uygulaması, hiçbir kabul edilebilir yanı olmayan, tam anlamıyla bir ‘kendi öz yurdumda ben miyim garip’ durumudur” ifadelerini kullandı.

TURİZM - 30-04-2024 03:27

Ahmet Duran YENİGÜN

Yaz sezonunun başlamasıyla Antalya’daki beş yıldızlı oteller dolup taşarken, bir otelin konaklamadaki fiyatlandırma sistemi sosyal medyada gündem oldu. Antalya'da Limak Lara Hotel yabancılara çok daha uygun fiyatlı konaklama imkanı sununca bir vatandaş İngiliz web sitesi üzerinden rezervasyon yaptırdı. İşletme, müşterinin Türk olduğunu fark edince 120 Euro “milliyet farkı” adı altında ücret aldı. Faturada "Milliyet farkı karşılığında tahsil edildi" notu yer aldı. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran olay, büyük tepki çekerken, “milliyet farkı” yansıtılması da çok tartışma yarattı.

BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran olay sonrası Limak Otelleri Türklere ayrımcılık uyguladığı gerekçesiyle ağır eleştirilere maruz kalırken, konuyla ilgili olarak hem Kültür ve Turizm Bakanlığından hem de Limak Oteller grubundan açıklama yapıldı.

Bakanlığın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Antalya'da bir otelde yaşanan ve sosyal medyaya da yansıyan otel rezervasyonuna yönelik olarak Bakanlığımızca otelden resmi savunması istenmiş ve yapılacak denetim için kontrolör görevlendirilmiştir. Otelde yapılacak denetim ve incelemenin ardından yasal mevzuat gereği gerekli cezai işlem uygulanacaktır” denildi.

LİMAK: “ÖZÜR DİLERİZ”

Limak Oteller Grubundan yapılan açıklamada ise, "Medyada yer alan Limak Lara Otel ile ilgili bir haber nedeniyle açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. Hepimizi derinden üzen, teyit edilmemiş bilgilere dayalı içeriklerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Öncelikle yanlış anlaşılmalara sebep olan ‘milliyet farkı’ ifadesi nedeniyle kamuoyundan samimiyetle özür diliyoruz. Amacını aşan bu ifadenin dikkatsizlik nedeniyle ve hassasiyetler öngörülemeden kullanılması hepimizi derinden üzmüştür. Hizmet verdiğimiz alanda eşitlik kavramına aykırı herhangi bir ayrımcı tutum ve davranış söz konusu olamaz. Habere konu olan yanıltıcı rezervasyon 14 Nisan 2024 tarihinde İngiltere üzerinden bir web sitesinden Türkiye’den iki kişi adına yapılmıştır. Misafirlerimiz otele geldiklerinde bir kişinin Romanya vatandaşı olduğu, rezervasyonun Türkiye’den yapılmış gibi gösterildiği, yanlış bilgi beyan edildiği anlaşılmıştır. Bunun üzerine fiyat farkı oluştuğu misafirlerimize aktarılmıştır. Bölgesel ve dönemsel kampanyalar nedeniyle bu tür fiyat farkları oluşabilmektedir. Konu bu nedenle ortaya çıkan fiyat farkı iken tutarın ‘milliyet farkı’ olarak yansıması olayın kapsamını değiştirmiştir. Yanlış anlaşılan ifade nedeniyle en içten özürlerimizi tekrarlıyor, konuyu kamuoyunun takdirine sunuyoruz." denildi.

AYNI İFADE 2016 YILINDA DA KULLANILMIŞ

Öte yandan otelin 2016 yılında da bir müşterilerinden ‘milliyet farkı’ ücreti aldığı da ortaya çıktı. 2016’da Limak Lara Hotel’de konaklayan Selahattin Y. isimli vatandaş Tripadvisor sitesinde kendisinden ‘milliyet farkı’ adı altında ücret alındığını yazdı. Bunun üzerine otel yetkilisi “Limak otellerinde milliyet farkı uygulaması yapılmaktadır” yanıtını verdi.

TURİZMCİLERDEN DE TEPKİ

Konunu sosyal medyada gündem olması sonrası gazetemizin ulaştığı turizmciler de ‘milliyet farkı’ ifadesinin yanlış olduğunu savundu. Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu eski Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Antalya’da geçmişten günümüze Rus ve bağımsız devletler topluluğundan talebin fazla olması dolayısıyla birçok lüks otel yapıldığı ve Avrupa’nın yüzde 5-10 üstünde bir fiyat verildiğini ifade etti.

“BU İŞİ BAŞTAN KAPATMALARI GEREKİYORDU”

İngiliz pazarının orta Avrupa pazarından daha düşük olduğuna dikkat çeken Ayık, “Bana göre buradaki sıkıntı oradaki arkadaşların profesyonelce davranmamasından kaynaklanıyor. Bu işi baştan kapatmaları gerekiyordu. Nasıl bu şekle soktuklarını da açıkçası bilmiyorum. Tabi bu şekle gelince de işler Arap saçına dönüyor ve içinden çıkılamaz bir hale geliyor. Bence otel yetkililerinin işi bu noktaya getirmemeleri lazımdı” dedi.

“ASLINDA RIZA PAZARLIĞIYLA ALINAN BİR ŞEY”

Olayın yaşanması sonrası her şeyden bir iyilikte çıkarmak gerektiğine işaret eden Ayık, “Turizm sektörünün mutlaka ve mutlaka düzenleyici bir yasaya ihtiyacı var. Yani tüketici operatör, tüketici otel gibi böyle karşılıklı ilişkiler yönetimi de dediğimiz bir sisteme ihtiyacımız var. Çünkü burada otelinde hakları var. Aslında rıza pazarlığıyla alınan bir şey bu. Kimse kimseyi zorlamıyor, kafasına zorla silah dayayıp ‘Bu otele gel’ demiyor. Böylede bir durum var. Ama burada müşterinin de bir uyanıklık yaptığı açık. Muhtemelen müşteri Türkiye’de otursa bile VPN üzerinden girerek İngiltere’den satın aldı. Çünkü sistemin önü çok açık. Dijital mecra herkese bu tür olanakları sunuyor” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ KAYA: “KENDİ ÖZ YURDUMDA BEN MİYİM GARİP” DURUMUDUR

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya da sosyal medyada yankı bulan ‘milliyet farkı’ uygulamasına yönelik açıklama yaptı. “Bir vatandaşımızın paylaşımıyla ortaya çıkan otel rezervasyonuna milliyet farkı uygulaması, hiçbir kabul edilebilir yanı olmayan, tam anlamıyla bir ‘kendi öz yurdumda ben miyim garip’ durumudur” diyen Milletvekili Kaya, “Neden bu tür uygulamaların ortaya çıktığını ve bu yükselen sorunu nasıl çözmemiz gerektiğini iyi düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

FİYAT KIYASLAMASI YAPMAK ZORLAŞTI

Booking.com gibi sitelerin yasaklanmasının Türk vatandaşlarının uluslararası fiyat kıyaslaması yapmasını zorlaştırmaya başladığını belirten Kaya, “Başka bir ifadeyle, bu durum uygulamada tüketici aleyhine bilgi asimetrisi yarattı, rekabet ortamını bozdu. Netice? Yabancıya farklı fiyat, kendi vatandaşına başka fiyat uygulaması yaygınlaştı” dedi.

Günün Diğer Haberleri