Öğretmen, her yaş grubundan insana ahlaki değerleri ve etiği aşılayan kişidir. Bir öğretmenin birey üzerindeki etkisi, derslerde öğrettiği bilgilerle sınırlı değildir.
Öğrencilerinin karakter ve zihnini şekillendirirken, onların sosyal sorumluluk sahibi kişiler olmasına yardımcı olurlar.
Bu kutsal mesleğin bir parçası olan Engelli öğretmenlerimiz ise, öğrenciler için ayrı bir ilham kaynağıdır. Engelli olan ya da olmayan öğrenciler, bu öğretmenlerin azim ve başarı hikayelerinden etkilenebilir. Fiziksel ya da diğer engellerine rağmen mesleklerini başarıyla icra ederek öğrenciler için güçlü bir rol model oluşturur.
Öğrencilere, zorlukların aşılabilir olduğunu kendi yaşanmışlıkları ile gösterirler.
Engelli öğretmenlerimiz de tüm öğretmenlerimiz gibi mesleklerine başlayabilmek için uzun yıllar beklemektedir, ancak sonrasında da birçok fiziki ve psikolojik zorluklar ile karşı karşıya gelmektedirler.
Engelli öğretmenlerin eğitim sisteminde yer alması, toplumsal farkındalığın artmasına ve öğrenciler arasında empatik düşüncelerin gelişmesine katkı sağlar.
Öğrenciler, engelli bir öğretmenle karşılaştıklarında farklılıkların doğal olduğunu ve engellerin yaşamın bir parçası olduğunu öğrenir.
Bu durum, öğrencilerin engelli bireylere karşı daha duyarlı ve hoşgörülü olmasını sağlar. Öğrenciler, engelli bir öğretmenin hayat hikayesinden ve başarısından ilham alarak, kendi hayatlarında karşılaştıkları zorlukları aşmak için motive olurlar.
Engelli öğretmenlerin toplumun her alanında yer alabileceğini görerek insan hakları ve eşitlik bilincini geliştirirler. Öğrencilere sundukları bu değerler, onların daha bilinçli, duyarlı ve dayanıklı bireyler olmalarına katkı sağlar. Ayrıca, öğrencilerin toplumdaki engelli bireylerle daha iyi iletişim kurmalarına ve onları daha iyi anlamalarına yardımcı olurlar.
Aynı zaman da bir yaşam rehberi olan engelli öğretmenlerimiz, eğitim sisteminin içerisinde yer alarak, toplumun daha eşitlikçi ve duyarlı bireyler yetiştirmesine büyük ölçüde katkıda bulunur.
Engelli öğretmenler, öğrencilere "başarı" kavramının fiziksel ya da zihinsel durumlarla sınırlı olmadığının en büyük ispatıdır.
Bu gruptaki öğretmenlerimizin en büyük farkı ise, yaşamlarında karşılaştıkları engeller sayesinde geliştirdikleri farklı özelliklerdir. Örnek olarak disleksi bir öğretmenin, sınıftaki geçici yazım zorlukları için engelini nasıl aktif olarak kullandığını göstermesi verilebilir.
Engelli bir öğretmen, uygun koşullar sağlandığında başarılı bir şekilde öğrencilerine rehberlik edebilir ve eğitime katkı sunabilir. Yeter ki, önyargılardan, fiziksel ve toplumsal engellerden uzak bir şekilde mesleklerine başlama şansı verilsin...
Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.