Serviks kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yapılan bilgilendirmede, “Serviks kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür” denildi.

SAĞLIK - 18-01-2024 16:21

Serviks kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Şüheda PARTAL

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, bilgilendirme faaliyetleri kapsamında rahim ağzı (Serviks) kanserine dikkat çekti. Serviks Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer yerildi:

“Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Serviks Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olarak evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir. Serviks Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Serviks Kanserinin neredeyse tamamına yakını HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) bazı tipleri nedeniyle oluşmaktadır

SERVİKS KANSERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer almaktadır. En son yayımlanan resmi verilere göre; ülkemizde Serviks kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,2’dir. Bir yıl içerisinde yaklaşık 2.125 kadın serviks kanseri tanısı almıştır. Serviks kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması, Çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak, Erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başlamak, Birden fazla cinsel partnerin olması, Sigara içmek, Düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmak, Zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi) hastalıkların olması.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Serviks’te kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen hekiminize başvurunuz:

Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa, Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı hissi varsa, Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık gelişmişse, Tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa, İdrar yaparken ağrı hissedilirse, Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa, Normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise, Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı varsa, Menopoz sonrası kanama olursa.

ERKEN TEŞHİS

HPV testi; Serviksteki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün, serviks hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap Smear testi; uygun şekilde tedavi edilmezse Serviks kanserine dönüşebilecek olan kanser öncülü durumları (Servikteki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.

KORUNMA

HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Teşkilatı, serviks kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak. Güvenli cinsel ilişki konusunda danışmanlık almak. Sigara kullanmamak.”

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Dr. Demir uyardı: “Çocuklarınızı güneş ışınlarından koruyun”

Dr. Demir uyardı: “Çocuklarınızı güneş ışınlarından koruyun”

01-05-2024 - SAĞLIK

Kemik erimesi, çocuklukta ortaya çıkıyor

Kemik erimesi, çocuklukta ortaya çıkıyor

29-04-2024 - SAĞLIK

itep kursu