Müftü Recep Balaban'dan Kurban Bayramı açıklaması

Kemer İlçe Müftüsü Recep Balaban yaklaşan Kurban Bayramı öncesi açıklamalarda bulundu. Müftü Balaban, “Kurban ibadeti, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar; sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur” dedi. 

ANTALYA - 08-06-2023 11:12

Müftü Recep Balaban'dan Kurban Bayramı açıklaması

Türkiye Ramazan Bayramı’nın ardından Kurban Bayramı’nı yaşamaya hazırlanıyor. 27 Haziran günü arife günü ile başlayan Kurban Bayramı 1 Temmuz günü son bulacak. Kemer İlçe Müftüsü Recep Balaban yaklaşan Kurban Bayramı öncesi açıklamalarda bulundu.

Kurban, sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” demek olduğunu söyleyen Müftü Recep,” Dini terim olarak ise “İbadet maksadıyla belirli vakitlerde belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, kesmek” anlamına gelmektedir. İnsanlığın ilk atası ve ilk peygamber Hz. Adem’e kadar dayanan kurban ibadetiyle ilgili Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Her ümmet için Allah’ın  kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hacc, 22/34) “Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser, 108/2)  Sevgili Peygamberimiz  Hz. Muhammed (s.a.v.) de maddi imkanlara sahip her bir müminin kurban kesmesinin gerekliliğini hadis-i şeriflerinde şöyle ifade etmişlerdir:  “ Kimin hali vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın.” (İbn Mace ,Adahi, 2) Müminler olarak bizler de kurban bayramı günlerinde dinimizin emri olan kurban ibadetini yerine getirdiğimizde Allah’a itaat etmiş ve kulluk görevimizi yerine getirmiş oluruz. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in Cenab-ı Hakk’ın buyruğuna uyarak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını simgesel davranışla göstermiş olurlar” dedi. 



KURBAN İBADETİ DAYANIŞMA RUHUNU CANLI TUTAR 

Kurban ibadeti, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar; sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu söyleyen Recep Balaban, “Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurban ibadetinin bu rolünü daha belirgin bir biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını kazandırır. Zengini cimrilik hastalığından ve dünya malına aşırı tutkunluktan kurtarır. Kurban, fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.  Kurbanın bu hikmeti Yüce Allah tarafından Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır: “ Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır fakat O’na ulaşan sizin takvanızdır (Allah’a olan samimi saygınız).” (Hacc,22/37)

Kurban, Allah’a, hakka, hakikate, iyiye doğruya, güzele yakın olma arayışıdır. Kurban, sevginin, vefanın, sadakatin ve fedakarlığın bir simgesidir. Bu inancın ve ahlakın bir tezahürü olarak tüm Müslümanlar tarihten günümüze kurban ibadetini, paylaşmanın en güzel örneklerinin yaşandığı büyük bir kardeşlik bayramına dönüştürmüşlerdir. Bu amaca hizmet etmesi bakımından; insanlığın savaş, şiddet, zulüm, haksızlık, ırkçılık vb. sınamalarla karşı karşıya kaldığı günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da  “ Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş” sloganıyla vekaletle kurban organizasyonu düzenlemiştir. Türkiye Diyanet Vakfı “Hayırda yarışın!” (Bakara,2/148) ilahi emri gereğince; aziz milletimizin hayırda bulunduğu elleri hiç tanımadığı ellerle buluşturarak bayram sevinçlerine ortak kılmak için büyük bir gayret göstermektedir.

Vekaletle kurban kesim organizasyonu kapsamında kurban kesme imkanı olup da yeri ve zamanı müsait olmayan kardeşlerimiz; kurbanlarını İl ve İlçe Müftülüklerimize, din görevlilerimize ve online olarak bagis.tdv.org adresinden bağışta bulunarak kestirebilirler. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından vekaletle kesilen kurbanlar yurt içinde özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kardeşlerimize; üniversite, orta öğretim ve Kur’an Kurslarında yatılı öğrenim gören öğrencilerimize; yurt dışında ise 149 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. 28 Haziran 2023 tarihinde idrak edeceğimiz  Kurban Bayramı münasebetiyle tüm kardeşlerimizi “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” düsturuyla Türkiye Diyanet Vakfının düzenlemiş olduğu “Vekaletle Kurban Organizasyonu”na katılarak bağışta bulunmaya davet ediyoruz. Yüce Allah, keseceğimiz kurbanlarımızla O’nun sevgisine nail olabilmeyi ve kardeşlerimizle yakınlaşabilmeyi bizlere nasip eylesin” şeklinde konuştu. 

BAĞIŞ ÇAĞRISI

Kemer İlçe Müftüsü Recep Balaban yaklaşan Kurban Bayramı öncesi  bağış çağrısı yaparak, “Vekaletle kurban kestirmek için bağışta bulunmak isteyen kardeşlerimiz online olarak bagis.tdv.org adresinden, İl ve İlçe Müftülükleri, mahallelerdeki Camilerde görev yapan din görevlileri aracılığıyla, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden bağışta bulunabilirler. Vekaletle Kurban Hisse Bedeli Yurt İçi 5950, Yurt Dışı 2750 TL’dir” ifadelerini kullandı.
 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Antalya’da yüksek nem etkili oluyor

Antalya’da yüksek nem etkili oluyor

18-04-2024 - ANTALYA

Havada asılı kalan teleferik kabinleri indirildi

Havada asılı kalan teleferik kabinleri indirildi

18-04-2024 - ANTALYA

itep kursu