Kemer’in hallerinde iyiye giden hiçbir şey yok

Kemer’de yabancı turistlere uygulanan fahiş fiyat uygulaması her geçen gün artmaya devam ediyor. Bin 650 dolarlık alçı faturası ve 170 Euroluk saç kesimiyle gündeme gelen ilçede, tatil için gelen yabancı turistlere tatillerini zehir eden bazı esnaflar, bununla da kalmayıp alışveriş yapmak isteyen turistlere hakaretler ediyor. Konuya ilçede yaşayanların yanı sıra Atatürk ve Liman Caddesi esnafları da tepki gösterdi. Bu yıl özellikle yabancı turistlere karşı sözlü şiddet, ürün alması için baskı, info adı altında tacizlere giden davranışlarla karşı karşıya kaldıklarını ve her geçen gün de bu tür davranışların daha da kötüye gittiğine dikkat çeken esnaflar, “İyiye giden hiçbir şey yok. Esnafın durumu nedir? çarşıda durum nedir? diye esnaf odasından, belediyeden, emniyetten yetkili birilerini sahada görmek istiyoruz artık. Denetim denetim diyorlar ancak hiçbir adım atan yok. Yetkililerin bu durumu görüp ve vaziyetin düzeltilmesi için bir koordinasyon sağlaması gerekiyor. Eğer uygulamaya koyulmaz ise gelecekte bugünleri de çok ararız. Yani Kemer kökten kaybeder” dediler. “Kemer'de her gün turist soyuluyor” diyen yerleşik yabancı bir vatandaş ise, “Sonra turist sayısı düşünce insanlar ağlıyor! Bu senin kendi hatan! Açgözlü insanlar. Kemer için üzüldüm” yorumunda bulundu.

GÜNDEM - 19-08-2023 07:06

Kemer’in hallerinde iyiye giden hiçbir şey yok

Şüheda PARTAL

Kemer’de kızıyla pazar alışverişi yaparken bileği kırılan ve ardından özel bir hastanenin bin 650 dolar faturasıyla şoka uğrayıp yaptıkları itiraz üzerine 850 dolarını iade alan Ukrayna vatandaşı kadının ardından ilçede yabancı turistlere fahiş fiyat uygulaması her geçen gün artıyor. İlçede bir kuaför işletmesinin normalde 10-20 Euro arası olan saç kesiminden 170 Euro alması ise hem vatandaşların hem de diğer esnafların tepkisini çekti.

HAKARETLER EDİP, SÖZLÜ VE FİZİKSEL TACİZDE BULUNUYORLAR

Gazetemize ulaşan bazı esnaf ve vatandaşlar, turiste uygulanan fahiş fiyatların sadece sağlık hizmeti ve saç kesimiyle kalmadığını birçok esnafın da ‘Ne koparırsam kardır’ anlayışıyla aynı şekilde 10 liralık ürünü 200-300 liraya sattığını, bununla da kalmayıp alışveriş yapmak isteyen turistlere hakaretler edip, sözlü ve fiziksel tacizde bulunduğunu iddia ettiler. İlçede denetim yapılmadığını ifade eden Atatürk ve Liman Caddesi’ndeki esnaflar, yabancı turistlere karşı kötü davranışta bulunan esnafların Kemer’e zarar verdiğini belirterek yetkililerin bir an önce konuya çözüm bulması gerektiğini söylediler.

‘TARTAKLAMAYA KADAR GİDEN DAVRANIŞLARA ŞAHİT OLUYORUZ’

Bu yıl Kemer’e alışveriş yapmak için gelen turist sayısının geçmiş yıllara göre daha az olduğunu belirten ve isim vermek istemeyen Atatürk ve Liman Caddesi esnafları, “Kemer’e turist tatil için dinlenmek için gelmiş. İlla alışveriş yapacak diye bir zorunluluğu yok. Maalesef çoğu esnaf arkadaşlarda Kemer’e yakışmayan hareketler görüyoruz. Bu arkadaşlarımız özellikle bu yıl satışların kötü olmasından kaynaklı dükkanına giren turiste karşı yaptığı kötü davranışlar sergiliyorlar. Turist alışveriş yapmayınca, ‘Madem alışveriş yapmayacaktın bunca saat bizi neden oyaladın’, ‘İşimiz gücümüz yokta sizinle mi uğraşacağız’ gibi hakarete varan söylemlerle birlikte turistin vereceği cevaba göre tartaklamaya kadar giden davranışlara şahit oluyoruz. Evet esnafın yıllık kirası, vergisi, dükkan girdileri ve yaşam koşulları çok ağır, ama sırf kendi menfaati adına gününü kurtarmak adına yaptığı bu tür davranışlar Kemer’e zarar veriyor. Turizmi baltalıyor” diye konuştular.

‘İYİYE GİDEN HİÇBİR ŞEY YOK’

Bu yıl özellikle yabancı turistlere karşı sözlü şiddet, ürün alması için baskı, info adı altında tacizlere giden davranışlarla karşı karşıya kaldıklarını ve kendileri gibi Kemer’de 30 yıllık esnafları derinden üzdüğünü ve her geçen gün de bu tür davranışların daha da kötüye gittiğine dikkat çeken esnaflar, “İyiye giden hiçbir şey yok. Esnafın durumu nedir? çarşıda durum nedir? diye esnaf odasından, belediyeden, emniyetten yetkili birilerini sahada görmek istiyoruz artık. Denetim denetim diyorlar ancak hiçbir adım atan yok. Yetkililerin bu durumu görüp ve vaziyetin düzeltilmesi için bir koordinasyon sağlaması gerekiyor. Eğer uygulamaya koyulmaz ise gelecekte bugünleri de çok ararız. Yani Kemer kökten kaybeder” dediler.

‘KEMER'DE HER GÜN TURİST SOYULUYOR’

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Kemer’in Nüktesi’de de dile getirilen ‘Yazıklar Olsun’ başlıklı fahiş fiyat uygulaması hakkındaki köşe yazısının ardından sosyal medya üzerinden bazı esnaf ve vatandaşlar da duruma tepki gösterdi.

Bazı yorumlarda esnaf ve vatandaşlar, “Dokunmayın dünya markası Kemer'ime, Tanıtım'ın iyisi kötüsü olmaz, Kendisini kazıklatmayacak turist Kemer'e gelmesin, geliyorsa da dünya markası Kemer'de böyle şeylerin başına geleceğini bilmeli. Bana sorarsanız bu ne kazıkçı esnafın sorunu ne de kazıklanan turistin sorunu. Bu esnaf arkadaş kimse ceza vermek yerine ödül vermek lazım, Çünkü Kemer'in marka değerini bir kalemde 10’a katlamış.”, “Kemer’de basit bir bez şapkayı bile 250 liraya çocuğa satan esnaflar da mevcut.”, “Hanutçuluğun önüne geçmek gerekir önce, bu kazıklamaların başlangıcı hanutçuluk.”, “Turizmin yüz karaları bunlar, devlet böyle yapanların işyerini acil kapatmalı. Turizmin düşmanı bunlar.”, “Bu esnaf arkadaşlar kimse sosyal medyada deşifre edin.”, “Zamanında Alman turistleri böyle kaçırmışlardı. Zaten ülke yeteri kadar pahalı fazlası gayri ahlaki.”, Evet bu bizim hatamız. Birçok eğitimsiz ve aç gözlü insan Kemer'e işçi olarak doldurdu. Bunun için üzgünüm ama çok geç.” diye tepkisini dile getirirken, özellikle ilçede yaşayan yabancı uyruklu bir vatandaşın İngilizce yazdığı yorum ise ilçedeki fahiş fiyat uygulamasını gözler önüne serdi.

“Kemer'de her gün turist soyuluyor” diyen vatandaş, “Sonra turist sayısı düşünce insanlar ağlıyor! Bu senin kendi hatan! Açgözlü insanlar. 2 çocuğumu tırnak yaptırmaya gönderdim 2400 TL fiyat verdiler, geri döndüler 2926 TL ödediler. Tanıdığım için salon sahibini aradım 290 TL iadesi yapıp özür diledi. Kemer için üzüldüm” diye yorumda bulundu.

‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’

İlçedeki bir esnaf ise konuyla ilgili kaymakamlık, belediye, zabıta ve esnaf odasına sert tepki göstererek şu yorumda bulundu:

“Sormazlar mı adama bu Bolat Ünsal ne yapar yıllarca, tüm ilçelere gidiyor da gidiyor kendi esnafının sorunlarını çözmeden. Sadece görevleri aidat toplamak. Çıkıp esnaf mı denetleyecek. Veyahut Kemer’in meşhur zabıta müdürü mü denetleyecek! Dikkat edin şikâyetinizi şikayet ettiğiniz yere söylemesin. Cimer şikâyetine kendi aklınca cevaplar vermesin veya kaymakama gidip burası turizm yeri, karakollar çok sıkıyor, ceza yazıyor, serbest bırakalım esnafı diye kaymakamı ayartmasın. Kaymakam zaten balığa gitmekten yaylada trekking yapmaktan deniz altında dalgıç eğitimi alıp, gelen giden evrakları cezaları veto etmekten fırsat bulup tamı denetleyecek! Gelelim Necati’ye. Bunların tüm suçlusu sensin hocam. Zabıta müdürün senin altında, Emin Gül’le 50 film çeviriyor sen benim haberim yok diyorsun. Yalan söylüyorsun. İş kanunsuzluğu denetlemeye gelince zabıta uzman onbaşı kılıfına uyduruyor sende hiçbir şey olmamış gibi davranıyorsun. Şimdi ben vergisini ödeyen yıllarca Kemer’in ekmeğini yiyip, gerçek ruhsatla çalışan bir esnaf olarak, Bolat Ünsal ve tayfasına, zabıta uzman onbaşı olan Erhan Kurtoğlu’na, bu islere yol veren Neco ve yardımcısına, Kemer Kaymakamı eğer var ise kemer kaymakamına hakkımı helal etmiyorummm. İnşallah bizim hakkımızı sürüm sürüm sürünür de çekersiniz. Bu devletin adaletine sizin yüzünüzden namuslu vatandaşın güveni kalmadı. Sizde inşallah bu kadar esnafın ahıyla tez zamanda hakkettiğinizi bulursunuz!”

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalış Etkinliği düzenlendi

Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalış Etkinliği düzenlendi

29-04-2024 - GÜNDEM

Danıştay, Kındılçeşme'de son noktayı koydu!

Danıştay, Kındılçeşme'de son noktayı koydu!

25-04-2024 - GÜNDEM

itep kursu