Kemer’de don-atlet turizmi!

Kemer’de her yıl olduğu gibi bu yılda ilçeye turist getiren ve bölgede taşımacılık yapan şoförlerin dinlenme şekillerinde manzara değişmedi. Yaz sezonunun gelmesiyle tur, transfer ve servis araçları şoförleri, gittikleri tatil merkezlerinde gölgelik alanlarda gelişi güzel park ettikleri araçların bagaj kapaklarını açarak atlet ve fanila ile yatması bölge halkının yanı sıra turistlerin de dikkatini çekiyor. Hemen her yıl düzenlenen toplantılarda şoförlerin bagajlarda değil uygun koşullarda sosyal anlamda dinlenebilecekleri alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekilse de konu çözüme kavuşturulamıyor. TÜRSAB Kemer Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akbaba, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez ve Kemer Tur Kooperatif Başkanı Oktay Çelik de şoförlerin kötü görüntülerinin Kemer’e yakışmayan görüntüler olduğunu ve ilçenin imajına zarar verdiğini belirterek, denetim ve yer tahsisi yapılarak konunun çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret ettiler.

GÜNDEM - 09-06-2023 03:09

Kemer’de don-atlet turizmi!

Maksut TEMİZEL

Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte Kemer’in cadde ve sokakları hareketlenirken, turistlerin yanı sıra ilçenin trafik akışı da büyük illerin işlek caddelerini aratmıyor. Bölgede trafiğin artmasıyla gözler tur, transfer ve servis araçları şoförlerinin çalışma koşullarına çevirdi. Her yıl olduğu gibi bu yılda ilçeye turist getiren ve bölgede taşımacılık yapan şoförlerin dinlenme şekilleri tepki topladı. Havanın ısınmasıyla araçlarını gölgelik alanlara gelişi güzel park eden şoförler, dinlenmek için ya bagajda ya da direksiyon başında uyuyor.

 

TURİSTLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Sıcak havanın etkisiyle bagaj ve araç kapılarını kapatmadan açık bir şekilde atlet ve şort ile yatan şoförler bölge halkının yanı sıra turistlerin de dikkatini çekiyor. Özellikle Kemer merkezde bulunan kapalı pazar yerinde araçlarının bakımını ve temizliğini yapan şoförler nedeniyle bölgede yaşayan ve bölgeye gelenler araçlar için park yeri bulunamıyor. Otogar yanında bulunan kapalı pazar yeri ile ara sokaklar ve yol üzerlerinin de aynı şekilde araç bakım ve temizliğini yapan şoförlerin bagajdaki görüntüsü de tepki topluyor.

 

DİNLENEBİLECEKLERİ ALANLAR OLUŞTURULMALI

Her yıl turizm sektöründe hizmet veren şoförlere yönelik, trafik, ilk yardım, hijyen, çalışma koşulları ve beden dili gibi konularında eğitimler verilse de şoförlerin bagajdaki uygunsuz görüntülerinin en büyük sorunu ise araç park alanı ve sosyal anlamda dinlenme yerleri olmayışı. Antalya bölgesinde yaz sezonunun başlamasıyla taşımacılık sektörü ön plana çıkıyor. Kemer’deki gibi Antalya’nın hemen her bölgesinde şoförlerin bagajdaki görüntüsü tepki toplarken, özellikle şoförlerin çalışma koşullarına dikkat çekiliyor. Hemen her yıl düzenlenen toplantılarda şoförlerin bagajlarda değil uygun koşullarda sosyal anlamda dinlenebilecekleri alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekilse de konu çözüme kavuşturulamıyor.

 

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Yaşanan manzara karşısında gazetemize ulaşan vatandaşlar, şoförlerin turizmin en hareketli olduğu alanlarda hoş olmayan görüntüler sergilemeye başladıkları belirterek, yetkililerin söz konusu uygunsuz davranışların ortadan kalkması için adım atması gerektiğini belirttiler. Bölge halkının yanı sıra turizmciler de oluşan kötü görüntüye tepki gösterirken, konunun çözümü için şoförlerin araçlarını uygun koşullarda park edip dinlenmesi için yer gösterilmesi ve sürekli denetim yapılması gerektiğine işaret etti.

 

AKBABA: TURİSTLER TARAFINDAN GARİP BİR ŞEKİLDE KARŞILANIYOR

Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kemer Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akbaba, TÜRSAB üyesi acentelerine ait araçlarda sıkıntı oluşmadığını, sıkıntının özellikle acentalar tarafından kiralanan araçlarda olduğunu tespit ettiklerini belirterek, İlçemizde hizmet veren tur, transfer ve servis araçları şoförlerinin araçların içinde yatması, araçları uygun olmayan yerlere park etmesi ve yıkamaları bölgemize gelen yerli ve yabancı misafirlerin dikkatini çektiği gibi garip bir şekilde karşılanıyor. Bu konuda verdiğimiz mücadelede TÜRSAB üyesi acentelerimize ait araçlarda sıkıntı oluşmadığı, özellikle sıkıntının acentalar tarafından kiralanan araçlarda olduğu tespitinde bulunmuştuk” dedi.

 

KAZANDIKLARI PARAYI KONAKLAMAYA VERMEK İSTEMİYORLAR

Tespitler doğrultusunda bahsedilen görüntüyü oluşturan araç şoförleri ve çalışanları ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Akbaba, “Görüşmelerimizde araç sahiplerinin veya şoförlerin bölgede konaklama sorunu yaşayıp yer bulamadıklarını, buldukları yerlerin çok pahalı olduğunu ve ‘Biz buraya para kazanmaya geliyoruz, kazandığımız parayı konaklamaya vermeye değil’ şeklinde ifadelerde bulundular. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çalışmalarda bölgemizde yoğun çalışma yapan operatör firmalara konu ile ilgili ulaşıp bilgi verdikten sonra konu hakkında çalıştıkları kişileri uyarmışlardı. 3-5 gün sonra ise yine aynı görüntüler baş göstermişti” diye konuştu.

 

ŞOFÖRLERİN İHTİYAÇLARI GİDERİLMELİ

Konunun çözümünün ise bölgedeki belli noktalara araçlar için park alanları ile araç temizliğinin gözlerden uzak ve çevreyi koruyan noktalar olacak şekilde oluşturulmasıyla olduğunu belirten Akbaba, görsel çirkinliği oluşturan bireysel çalışan veya firmanın başka bir firmadan kiraladığı araçlarda çalışan kişilerin de tuvalet ve duş gibi ihtiyaçlarının da giderilmesi gerektiğine işaret etti.

 

SARIKAYA: ÖNLEM ALINMALI

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya ise, yılda binlerce turist ağırlayan Kemer’e bu tür davranışların yakışmadığını ifade ederek gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ilçenin imajının zarar göreceğini söyledi.

 

ÜNSAL: KEMER İÇİN HOŞ BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL

Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal da, bu tür görüntülerin Kemer için hoş bir görüntü olmadığına dikkat çekerek, “Bu tür görüntüler çok sağlıklı bir görüntü değil. Kemer Kapalı Pazar yerinde araba park edecek yer bulamıyorsunuz. Aslında şoför arkadaşlarımıza yer gösterilebilir. Ama güneş altında araçları ısınmasın diye gölge yer arıyorlar. Sonuç olarak tüm bunlar Kemer için hoş bir görüntü değil. Bunlara bir depolama alanı tahsis edilmesi lazım. Sokakta, caddede, yol kenarında, rast gele yerlerde duracağına mesela ralli alanı gösterilebilir ve ‘Burada toplanacaksınız buradan servisinize gideceksiniz’ denir. Yani yer tahsisi ile bu olay biter” dedi.

 

SÖNMEZ: BÖYLE GÖRÜNTÜLERİN OLMAMASI LAZIM

Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Başkanı Rıza Sönmez ise, turizm sektöründe böyle bir görüntüye izin verilmemesi gerektiğine işaret ederek, “Görüntü çirkinliği yaratan bütün araçların cezalandırılması ve denetime tabi tutulması lazım. Yani bir turizm yerinde böyle görüntülerin olmaması lazım. Taşıma otobüslerinin şehir dışında, ana yol üzerinde ya da petrol istasyonlarında bekleyerek şoförlerin dinlemesini o bölgelerde yapması gerekiyor. Turizm merkezlerinde büyük otobüslerin bekleme yapmaması gerekiyor. Bunların mola ve dinlenme yerlerinin yerleri oralar değil. Turiste karşı uygunsuz görüntü yaratan hiçbir faaliyet kabul edilemez. Bu konuda Kaymakam beyin başkanlığında bir komisyon oluşturulması adına turizm dernekleriyle beraber ortaklaşa hareket ederek denetim konusunda eylem yapılması gerekiyor. Yani Kemer’de turizmin sahipsiz kaldığını görüyoruz diye söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

ÇELİK: ÇARE BULUNMASI GEREKİYOR

Kemer Tur Kooperatif Başkanı Oktay Çelik de, şoförlerin uygunsuz görüntülerinin yanı sıra çevreye de rahatsızlık verdiğini söyledi. İlçede bu tür davranışlara karşı emniyet destekli denetim yapılması gerektiğine dikkat Çeken Çelik, “Özellikle mahallelerde bulunan pazar yerlerinde akşam ışıkları yakıyorlar, suları açıyorlar, araç yıkıyorlar ve müzik açarak çevreyi rahatsız ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kemer otogarında böyle bir durumla karşılaştık ve Kemer Zabıta ekipleri müdahale etti. Ama bu işlerin arkasını takip etmek gerekiyor. Tek başına yapılabilecek bir şey değil. Yani buna emniyetin de destek olması lazım. Denetim ekibi olmalı. Baktığınız zaman aracın içinde tüp, tava, yastık, yorgan var. Yani can güvenliği açısından da bakmak lazım, bir tüp patlasa Kemer’in adı kötülenecek. Sıkıntı büyük. Bunlar çok çirkin bir görüntü turist açısından da, kişi ne şartlar altında geldiğini görüyor. Buna bir çare bulunması gerekiyor” dedi.

1Kemer’de değişmeyen manzara!
2Kemer’de değişmeyen manzara!
3Kemer’de değişmeyen manzara!
4Kemer’de değişmeyen manzara!
5Kemer’de değişmeyen manzara!
6Kemer’de değişmeyen manzara!
7Kemer’de değişmeyen manzara!
8Kemer’de değişmeyen manzara!
9Kemer’de değişmeyen manzara!
10Kemer’de değişmeyen manzara!
11Kemer’de değişmeyen manzara!
Neler Söylendi?

temel

bu konu antalya havalimani cevresi icinde gecerli. hem de cok fazlasi ile. ayrica bu ögrenci isci servisi, turist tranferi yapan tasit eleman ve görevlilerinin, uyusturucu, akol ve adli sicillerinin düzenli kontrölü gerekmekte. bilhassa da cocuk ve turist tasiyan araclar ve ekiplerinin, ön arastirmalari ve düzenli bu üc dört konuda ( cocuk tacizi vs, taciz, dolandiricilik vs) arabalarin teknik güvenlik durumu vs, gercek bir kontrol sistemi olusturularak önlem alma(prevention) protokolu olusturulmali.
selamlar hürmetler 9 ay önce
DİĞER HABERLER
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

29-03-2024 - GÜNDEM

Hem doğaya hem yaban keçilerine yazık ettiler!

Hem doğaya hem yaban keçilerine yazık ettiler!

21-03-2024 - GÜNDEM

itep kursu