Çıralı’da ilk yuva heyecanı

Akdeniz sahillerindeki önemli caretta caretta yuvalama alanlarından olan Kemer’in Çıralı sahilinde sezonun ilk caretta caretta yuvalarının tespit edilmesiyle “İlk Yuva” etkinliği düzenlendi.

YAŞAM - 02-05-2024 19:37

Çıralı’da ilk yuva heyecanı

Şüheda PARTAL

Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki en önemli üreme alanlarından Çıralı sahilinde bu yıl ilk yuvanın tespit edilmesiyle sezon başladı. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi tarafından düzenlenen “İlk Yuva” etkinliğinde tespit edilen 2 yuva kafeslerle korumaya alındı. Etkinliğe Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Seyhan, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Baytekin, Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü Kemer Milli Park Şefi Hasan Tıraş ve Kooperatif Başkanı Habib Altınkaya katıldı.

İki caretta carettanın Çıralı sahilinde yumurtalarını bıraktığı alan tespit edilerek, yuva çevresine güvenlik amacıyla kafes yerleştirildi. Kaymakam Ahmet Solmaz, kafes üzerine caretta caretta yuvasının sayısını ve günün tarihini yazdı. Kooperatifi Başkanı Altınkaya, yuvaların tespiti ve takibi sırasında yapılan çalışmalar ile ilgili Kaymakam Solmaz’a bilgiler verdi.

GEÇEN YIL 5 BİN 500 YAVRUYU DENİZE ULAŞTIRDIK

Burada açıklamada bulunan Kaymakam Solmaz, turizm sezonunun geçen hafta itibariyle başladığını ve misafirleri ağırlamaya başladıklarını hatırlattı. Önemli misafirlerden birinin de caretta carettalar olduğunu söyleyen Kaymakam Solmaz, “Biz de geliş tarihlerini hem umutla hem heyecanla bekliyorduk. Yakın bir tarihte birkaç gün önce ilk yavrularını bırakmak için anne carettalar Çıralı sahilimize ulaştı. Biz de bugün o yuvaları koruma altına almak için ekiplerimizle birlikte bir araya geldik. Bu canlılar dünya üzerinde artık sayısal anlamda nesli tükenmeye yüz tutmuş ve korunma altına alınmış. Bizim de kendi bölgemizde bu tür canlılara ev sahipliği yapıyor olmak hem hassasiyet hususunda hem de insani sorumluluk noktasında ciddi bir yük. Biz de bu yükün altından kalkabilmek adına, sivil toplum örgütlerimiz başta olmak üzere kamu görevlilerimizle beraber ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bölgeye gelen misafirlerimiz turizm amaçlı, deniz turizmi ve bölgeyi tanımak için geldikleri ortada, lakin bununla birlikte Çıralı bölgemizi en iyi tanıtan argümanlardan biri de caretta carettalar. Carettaların yuvalarını görmek için gelenler, yuvasında yavruların çıkışını görmek için gelenler bu bölgemizi ciddi manada rağbet edilen bölgelerden biri yapmakta. Bugün ilk yuvamızı işaretledik. Umarım önümüzdeki günlerde daha çok caretta caretta yumurta bırakır. Geçen yıl 105 yuvamızdan yaklaşık 5 bin 500 yavruyu denize ulaştırdık. Bu ciddi ve güzel bir rakam. Daha önce çok maksimum olan seviyede bir rakamımız da var. Ama inşallah bu sene bu rakamı da geçebileceğimizi düşünüyoruz. Burada ciddi çalışmalar var. Özgüveni yüksek çalışmalar var. Arkadaşlarımız, buraya gelen misafirlerimizi bilinçlendirerek, insanların ve caretta cerattaların aynı anda sahili kullanabileceklerini gösteriyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

BU SENE ERKEN YUVALAMA BAŞLADI

2024 yılı deniz kaplumbağası sezonunu ilk yuva ile başlattıklarını ifade eden Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya ise, "Bunu Çıralı'da Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokole istinaden kooperatif olarak koruma izleme çalışmalarına bugün itibarıyla başlıyoruz. Artık bu saatten sonra sahilde ateş yakmak, ses, gürültü ile ilgili sıkıntılarımız başladı. Burada herkesin bize destek olmasını bekliyoruz. İnşallah bu sene problemsiz güzel bir deniz kaplumbağası koruma ve izleme çalışması yürütmek istiyoruz. Çıralı'ya gelen müşterilerimizin, turistlerimizin bu konuda hassas olmalarını diliyoruz. Bu sene erken yuvalama başladı. Büyük ihtimalle deniz suyu sıcaklığı düşmedi, hava sıcaklığının yüksek olması sebebiyle deniz kaplumbağaları normalden 1 ay önce geldi. 3-4 yıl önce de bu şekilde olmuştu, rekor kırmıştık. İnşallah bu sene de rekor kıracağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kemer’de parklarda bakım, Sanat Sokağı’nda temizlik çalışması

Kemer’de parklarda bakım, Sanat Sokağı’nda temizlik çalışması

17-05-2024 - YAŞAM

Başkan Topaloğlu engellilerle bir araya geldi

Başkan Topaloğlu engellilerle bir araya geldi

16-05-2024 - YAŞAM

itep kursu