Ciğerlerimiz yanıyor

Kemer’in Göynük Değirmendere Mahallesi'nde mezarlık mevkiindeki önceki gün akşam saat 21.08’de başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Dün akşam saatlerinde diğer hava güçlerinin söndürme çalışmasını sonlandırmasıyla, kanyon kısmı tekrar alevlendi. Gece görüş özelliği taşıyan 5 helikopter, yoğun sortiler düzenleyerek alevlerin bir yandan yayılmasını önlemeye bir yandan da söndürmeye çalışıyor. Bölgede ekiplerin karadan da çalışması sürüyor.

GÜNDEM - 26-07-2023 04:32

Ciğerlerimiz yanıyor

Kemer’in Göynük Değirmendere Mahallesi'nde mezarlık mevkiindeki ormanlık alanda önceki gün saat 21.08'de başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Arazinin sarp ve kızılçam ağaçlarının sık olduğu bölgede çıkan yangına, gece boyunca, 50'den fazla arazöz, çok sayıda su tankeri, ilk müdahale araçları ve 300'den fazla yangın söndürme ekibiyle müdahale edildi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, gece boyunca çalışmaları yakından takip etti. Ekipler yangının karşı yola sıçramaması için yoğun mücadele verdi. Dumandan etkilenen 6 kişi, hastanede tedaviye alındı. Tedbir amaçlı yangın bölgesine yakın 10 konut boşaltıldı ve Kemer Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastadan 12'si taburcu edilerek evlerine gönderildi. 2 hasta da farklı hastanelere nakledildi.

YANGININ BÜYÜKLÜĞÜ 35 KİLOMETRE UZAKLIKTAN GÖRÜNTÜLENDİ

Turizm şehri Antalya şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’ndan çekilen görüntüler ise yaklaşık 35 kilometre mesafedeki yangının büyüklüğünü gözler önüne serdi. Ormanlık alandan yükselen duman yoğunluğu görüntülere yansıdı.

HELİKOPTERLERİN SU ALMASINI PLAJDAKİ TURİSTLERDE İLGİYLE İZLEDİ

Sabah saatlerinde kontrol altına alınmak üzere olan yangın, öğe saatlerine doğru rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayıldı. Bin 50’nin üzerinde personelin karadan müdahale ettiği yangın söndürme çalışmalarına 12 uçak, 22 helikopterle denize alçalarak su aldıktan sonra alevlerin üzerine döküyor. 7-8 helikopterin denizden su aldığı anları, plajdan turistler ilgiyle takip etti. Kemer-Antalya yoluna inmesi engellenen yangın yüksek kesimlerde etkisini devam ettiriyor. Ağaçların sık, arazinin sarp olması nedeniyle karadan müdahale zaman zaman güçleşiyor. Uçak ve helikopterlerle yapılan sortilerle yangın söndürülmeye çalışılıyor. Yoğun hava trafiğinin yaşandığı bölgede yanan alan ve yangının devam ettiği bölge havadan da görüntülendi.

Öte yandan turizm merkezi Kemer'in plajlarından denize giren vatandaşlar, yüksek kesimdeki yoğun dumanı ve helikopterlerin çalışmalarını cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

BAKAN YUMAKLI: 150-200 HEKTAR ARASINDA BİR ALAN YANDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek devam eden söndürme çalışmalarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

Bakan Yumaklı, gece başlayan ve halen süren Kemer Değirmendere mevkiindeki yangınla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Manisa Saruhanlı’daki yangınla uğraştıklarını hatırlatan Bakan Yumaklı, "Bazı küçük da olsa etkilenen yerleşim yerleri olmuştu. Bunun üzerine dün gece Kemer ve 4 yangın daha ilave oldu. Bunlar Kahramanmaraş Dulkadiroğlu, Hatay Antakya, İzmir Kemalpaşa, Antalya Alanya’dır. Kemer hariç hepsinde kontrol sağlanmış dudumda. 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz, 600’e yakın çalışan arkadaşımızla birlikte, diğer kuruluşların makine ekipmanıyla yangına müdahalesi söz konusu. Bu topoğrafta biraz zorlu. Bugün öğle saatlerinde ‘kontrol altına alındı’ haberini vermek üzereyken maalesef yangının özelliği gereği 'spot atma' diye tarif edilen yangının içerisinden çıkan bir parçanın, ormanlık alanın içine düşmesiyle yeni bir yangın başladı. Arkadaşlarımız halen o alanın yayılmaması için gerekli gayreti sarf ediyor” diye konuştu.

'GECE GÖRÜŞ HELİKOPTERLER MÜDAHALEYİ SÜRDÜRECEK'

Karasal olarak herhangi bir ulaşım imkanı olmayan yangın bölgesine ekiplerin çok büyük gayretle bir bölümüne karadan ulaşabilecek bir metodu buldukları ve uyguladıklarını anlatan Bakan Yumaklı, "Şu anda bir bölümü itibarıyla yangın söndürmenin en önemli unsurlarından olan karasal gücün oraya ulaşmasını sağladılar. Saat 20.00 itibarıyla halihazırda devam eden hava müdahalesi havanın kararmasıyla birlikte hava güçlerinin yere inmesiyle sona erecek. Ancak şu an 5 gece görüş helikopterimiz buraya ulaşmak üzere, gece boyu da gece görüş helikopterlerimiz bu müdahalelerine devam edecekler" dedi.

'SPOT ATMA, BÜTÜN PLANLARI BOZDU'

Yangının bir kanyon tabir ettikleri alan içerisine hapsederek, söndürülmeye çalışıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Aslına bakarsanız büyük oranda da bu başarılmıştı ama 'spot atma' diye tabir ettiğimiz o yeniden başlatma işi bütün planlarımızı bozdu. İnşallah arkadaşlarımız gece gündüz devam edecek. Şu an için herhangi bir yerleşim tehdidi yok. Zaten olanlar için de gereken tedbir alınmış ve en azından tedbiren boşaltmışlar. Şu an için herhangi bir yaralımız, can kaybımız ya da benzeri bir nahoş olayımız yok. Yüksek hava sıcaklığı düşük nem var. Lehimize devam eden ise rüzgarın olmamasıdır. İnşallah bunu da atlatacağız. Vatandaşlarımız duyarlı olsun, yangınla ilgili urumu güvenlik güçlerine bindirsinler. 150 ile 200 hektar arasında bir yer yandı" diye konuştu.

"SÜREÇ DEVAM EDECEK"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, kontrollü şekilde sürecin yürütüldüğünü ifade ederek, “Karadan müdahale çok zor olan bir coğrafya. Süreç biraz uzuyor. Gece görüşlü helikopterlerin gelmesiyle süreç devam edecek en kısa sürede kontrol altına alıp soğutma çalışması yapacağız" şeklinde konuştu.

DAR KANYONA SIKIŞTIRDILAR

Öğle saatlerinden sonra ise hava müdahalesi yoğunlaştı. Yangına yakın kısımdaki denizden su alan helikopter ve uçaklar, yangın bölgesine sortiler düzenleyerek su bıraktı. Geniş alana yayılan yangın, yoğun hava söndürme çalışmaları neticesinde dar bir kanyona sıkıştı. Bölgedeki vatandaşlar ve turistler de söndürme çalışmalarını ilgiyle takip etti, çoğunluğu o anları cep telefonuyla kaydetti.

ALEVLER TEKRAR YÜKSELDİ

Akşam saatlerinde diğer hava güçlerinin söndürme çalışmasını sonlandırmasıyla, kanyon kısmı tekrar alevlendi. Gece görüş özelliği taşıyan 5 helikopter, yoğun sortiler düzenleyerek alevlerin bir yandan yayılmasını önlemeye bir yandan da söndürmeye çalışıyor. Denizden su alan helikopterler, kısa sürede ulaştıkları alana yoğun müdahalede bulunuyor. Bölgede ekiplerin karadan da çalışması sürüyor. (Haber Merkezi)

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalış Etkinliği düzenlendi

Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalış Etkinliği düzenlendi

29-04-2024 - GÜNDEM

Danıştay, Kındılçeşme'de son noktayı koydu!

Danıştay, Kındılçeşme'de son noktayı koydu!

25-04-2024 - GÜNDEM

itep kursu