SAĞLIK
Giriş Tarihi : 28-09-2022 21:33

Yılda yaklaşık 17 milyon kişi 'kalp'ten ölüyor

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yapılan açıklamada, tüm dünyada yılda 17 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden yaşamını kaybettiğini belirtilerek, 40 yaş ve üstündeki bireylerin, aile hekimine başvurarak yılda en az 1 kez kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırmasını tavsiye etti.

Yılda yaklaşık 17 milyon kişi 'kalp'ten ölüyor

Şüheda PARTAL

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bilgilendirmede bulundu. İlçe Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, tüm dünyada yılda 17 milyon kişi, kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden yaşamını kaybediyor. Türkiye'deki toplam ölümlerin yüzde 86'sından bulaşıcı olmayan hastalıklar sorumlu tutuluyor. Kalp ve damar hastalıkları da bir numaralı ölüm nedeni olarak ifade ediliyor. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının yüzde 47'si, kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Kardiyovasküler hastalıklar, değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildiriyor. Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitenin azlığı, alkol kullanımı, hipertansiyon, obezite, diyabet, trigliserit yüksekliği, değiştirilebilir risk faktörlerinden bazıları olarak gösteriliyor.

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırıyor. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada, tek bir risk faktörünün değil tümünün birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi önem taşıyor. Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireylerin, aile hekimine başvurarak yılda en az 1 kez kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırması tavsiye ediliyor.

Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınıyor, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değerine bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanıyor.

Hesaplama sonrasında aile hekimi, yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık veriyor, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlıyor, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendiriyor.

Aile hekimlerince yapılan tarama ve izlemlerle, hastalık riski bulunan bireylerin erken tespiti, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olanların daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerini artırmaları hedefleniyor.

AdminAdmin