ANTALYA
Giriş Tarihi : 24-10-2023 17:13

AÜ’de ‘Atatürk’ü Anlamanın Neresindeyiz’ Konferansı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk’ü Anlamanın Neresindeyiz Konferansı düzenlendi.

AÜ’de ‘Atatürk’ü Anlamanın Neresindeyiz’ Konferansı

Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Leyla Derviş, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

BULUNDUĞUMUZ KONUMLARIMIZI CUMHURİYETE BORÇLUYUZ

Akdeniz Üniversitesi olarak Cumhuriyetin değerlerine sahip çıktıklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimizde yaptıkları çalışmalarla geçmişte yaşanan tarihimize gelecek kuşaklara aktarmak için güzel çalışmalara imza atıyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi. Prof. Dr. Cengiz Toker, “Cumhuriyetin geçmişten aldığımız güç ile gelecek nesillerin hayatını şekillendireceğini ve bu gençliğin ülkemizin bir geleceği olduğunu düşünüyorum. 100 yıldır yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nde her birimiz cumhuriyete çok şey borçluyuz. Demokrasi ve cumhuriyet olmasaydı Anadolu’nun bir köyünden çıkan bir kişi yönetici ya da akademisyen olamayacaktı. Bizler bugün bulunduğumuz konumlarımızı cumhuriyete borçluyuz. Bu borcumuzu da vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır düsturuyla gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyorum. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin kazanılmasında canını ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere gazilerimiz ve şehitlerimizi şükranla anıyorum.” şeklinde konuştu.

29 EKİM 1923 TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN DOĞDUĞU BÜYÜK BİR GÜNDÜR

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Leyla Derviş, “29 Ekim 1923, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferle taçlandığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğduğu büyük bir gündür. Çok mutluyuz, çok kıvançlıyız. Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, milletimiz tarihinin en büyük dönüşümünü gerçekleştirdi. Cumhuriyet, çağdaşlık, bilim, eğitim ve ilerleme için açılan yoldu. O yolda emek veren herkes, bugünkü güçlü ve modern Türkiye'nin temellerini atmıştır. Bu iş hiçbir zaman burada bir cümleyle anlatıldığı kadar kolay olmadı. Bir imparatorluktan Cumhuriyet’e doğru giden yolu çok iyi bilmek, anlamak, kavramak ve her zaman hatırlamak, her daim canlı tutmak zorundayız. Çünkü bu süreç yüce devletimizin geleceği açısından çok önemli bir kılavuzdur.” ifadelerini kullandı.

BİRLİĞİMİZ VE DAYANIŞMAMIZ BİZİ DAHA DA GÜÇLÜ KILIYOR

Prof. Dr. Leyla Derviş, “Cumhuriyetimiz, sınırları dışında olan devasa bir Türk Dünyası için her zaman bir örnek, bir rol model olmuştur. Desteklerini ve dualarını hiç eksik etmemişlerdir. Bugün de bu anlamlı etkinliğimizde yanımızda olmak için, Kırgızistan Cumhuriyeti’nden kıymetli tarihçi hocalarımız gelmiştir. Hocalarımıza ve başta Abdrasul İsakov hocamıza teşekkür ediyorum. Biz bir milletiz. Farklılıklarımız bizi zenginleştirirken, birliğimiz ve dayanışmamız bizi daha da güçlü kılar. 100 yıl boyunca kazandığımız deneyim ve birlik duygusu, bize her zorluğun üstesinden gelebileceğimizi hatırlatır.” dedi.

Konuşmaların ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı “Atatürk’ü Anlamanın Neresindeyiz” adlı konferans konuşmasını gerçekleştirdi. Konferans sonunda Prof. Dr. Kemal Arı’ya teşekkür edilerek çiçek takdimi gerçekleştirildi. (Bülten)

AdminAdmin