TURİZM
Giriş Tarihi : 14-08-2022 14:47

‘Sorunların çözümüne duyarsız kalıyoruz’

Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) tarafından Martı Myra Otel’de Tekirova Bölgesi Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Kemer markası altında gerçekleşen organizasyonlar ve Eylül ayında 12'incisi düzenlenecek olan Phaselis Festivali’nin konuşulduğu toplantıda, bölge turizmcilerinin sorunları ve yapılması gerekenler de tartışıldı.

‘Sorunların çözümüne duyarsız kalıyoruz’

Şüheda PARTAL

Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) organizasyonunda, Tekirova Bölgesi Koordinasyon Toplantısı Martı Myra Otel’de düzenlendi. Toplantıya Tekirovalı otel yöneticilerinin yanı sıra Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Martı Myra Otel sahibi iş insanı Halit Narin katıldı. Kemer markası altında gerçekleşen organizasyonlar ve Eylül ayında 12'incisi düzenlenecek olan Phaselis Festivali’nin konuşulduğu toplantıda, bölge turizmcilerinin sorunları ve yapılması gerekenler de tartışıldı.

YORULMAZ: SEZON EKİM AYININ SONUNU GÖRÜR

Toplantıda konuşan KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, Kemer bölgesinde otel doluluk oranlarının yüksek olduğunu belirterek, “Hem pandeminin devam edişi hem Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan tatsız durumlar ister istemez turizmi direkt etkiledi. Nisan ve Mayıs aylarının biraz zorlu geçmesine rağmen Haziran itibarıyla tüm pazarların da hareketlenmesiyle turizm istenilen randımana geldi diyebiliriz. Temmuz ayı ve bayramla birlikte de en yüksek dönemini yaşadık. Şu anda Ağustos ayı Kemer'de tahmin ediyorum oda yok denecek kadar doluluk oranları yüksek. Bu oran Ekim ayının sonunu görür diye düşünüyorum” dedi.

‘EN KISA ZAMANDA DOĞALGAZ GELMELİ’

Turizm sektöründe yaşanan sıkıntılardan da bahseden Yorulmaz, “Sektörde personel maliyetleri arttığı gibi enerji ve gıda gibi diğer tüm kalemlerde de artış yaşandı. Bizde 2 Euro civarında kaydedilen enerji kişi başı 4,7 Eurolara geldi. Yani Euro bazında nerdeyse yüzde yüzün üstünde artış oldu. Bunun yanında bölgemize en kısa zamanda doğalgaz gelmeli” diye konuştu.

ALTINKAYA: DENİZDEKİ KİRLİLİK BİZİ DİBE ÇEKİYOR

Rixos Premium Tekirova Hotel Genel Müdürü Tahir Altınkaya ise, sahilde gezi teknelerinden kaynaklı yaşanan kirliliğe değindi. Altınkaya, “Bölgemizde iklimin değişmesi sezonun uzamasına sebebiyet veriyor ve karşılığını da görüyoruz. Değinmek istediğim konu yatlardan ve dışarıdan gelen atıklar. Bu konuda çok ciddi bir sıkıntımız var. Müthiş bir denizimiz var ve gelen misafirlerimiz bizim bölgemizi başka bölgelerle hiç kıyaslamıyor. Balıkların arasında yüzüyorsunuz ama bu atıkların oluşturduğu kirlilik bizi dibe çeken noktalardan biri. Diğer bölgelerde daha fazla olduğunu biliyorum. Bu bölgeyi sıkıntıya sokan durumlardan bir tanesi de denizde oluşan kirliliktir” dedi.

TOPALOĞLU: DENİZ SÜPÜRGE ARACIYLA TEMİZLİK YAPILABİLİR

Kemer Kaymakamı Yücel Gemici de Altınkaya’nın sözleri üzerine, atıkların kaynağının tespit edilmesi gerektiğine işaret ederek, gerekli önlemlerin alınacağını söyledi. Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ise, “Bu konuyu Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy’la telefonla görüştüm, deniz süpürge araçları olduğunu söyledi. Talep etmemiz durumunda buraya gönderecekler ve komple temizleme işlemi yaparlar. Büyükşehir’e resimleri ve görüntüleri atarız ve bu deniz süpürge aracını isteriz” diye konuştu.

HALİT NARİN’DEN ANAOKULU SÖZÜ

Toplantıya katılan iş insanı Halit Narin, Tekirova Halit Narin İlköğretim Okulu’nun yanı sıra Kemer’e bir okul daha yaptırmak isteğini söyledi. Kaymakam Gemici ve Başkan Topaloğlu’na okul yaptırmak isteğini anlatan Narin, “Ne ihtiyacın varsa yapalım ve yaparız da. Benim bir tane anaokulu yapmam lazım. Projeyi bekliyorum yeri arsası hazır hemen yapacağım. Benden okul isteyin hemen yaparım ve her türlü desteğe hazırım. Bizden okul isteyin burs isteyin verelim” diye konuştu.

DİNÇER: KEMER’DE YENİ PAZARLAR OLUŞMAYA BAŞLADI

Club Boran Mare Beach sahibi Aziz Dinçer de, Kemer’de geçmişte kaybedilen Avrupalı turistin geri dönüşüyle birlikte bölgede farklı pazarların oluştuğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kemer’de değişik bir şey oldu. Geçmişte kaybettiğimiz Avrupalı başta olmak üzere Alman misafirler geri dönmeye ve yeni pazarlar oluşmaya başladı. Özellikle İngiltere ve Polonya gibi yeni pazarlarımız oluştu. Şimdi bu pazarları kalıcı hale getirmek için çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Yani bu sene bütün senelerden çok daha önemli bana göre.”

‘ESNAFIN DAVRANIŞLARI BÜTÜN ÇALIŞMALARIMIZI BALTALIYOR’

Bölgede çözülmesi gereken çok sayıda sorun olduğunu ifade eden Dinçer, “Geçmişten gelen kısa vadeli orta vadeli uzun vadeli çözülecek bir sürü problemler var. İşte sinek problemi çöp temizlik esnafla olan ilişkiler sokak vesaire bir sürü problemler. Bizim otelci olarak devletten beklediğimiz iki konunun çözümü. Bir fiziki alt yapı yani bölgede yağmur suyu atık su gibi denizlerin temizliği ve kirliliği, ikincisi ise sokaktaki güvenlik. Özellikle esnaflarla ilgili esnafların misafirlerimize sokakta davranışlarıyla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Yani bu bizim bütün çalışmalarımızı ciddi bir şekilde baltalıyor” diye konuştu.

‘MİLYON TANE BROŞÜR DAĞITSAK TELAFİ ETME ŞANSIMIZ OLMAZ’

Toplantıda Rus basınına da yansıyan bir yorumu okuyan Dinçer, “’Eğer merkezden gitmeyip mağazalara yakın bir yerden giderseniz tabi ki mağaza satıcıları sizi rahatsız ediyor. Onlar plastik sandalyelere oturup çok ışıklı mağazaların önünde turisti görünce hemen yerlerinden kalkıp bizi mağazaya çekmeye çalışıyorlar. Bu konu birçok turisti rahatsız ediyor. Yani yok dediğimiz zaman da hemen agresifleşip çok çirkin konuşuyorlar.’ Yani bakın bu en hafif yorum, çok ağırları da var ancak burada okumak istemiyorum. Şimdi misafirler döndüğü zaman bu yorumu sayfalarında yazdığında siz milyon tane broşür dağıtsanız bunu telafi etme şansımız yok. Artık iletişim çağında yaşıyoruz. Buradan yorum yazdığı zaman tüketici görüyor daha sonra bu yorumları okuyan kimse kolay kolay buraya gelmez. Yani hepimiz tüketiciyiz, başka ülkeye gitmeye niyetlensek bu yorumu okuduğunuz bir yere gider miyiz? Bu konuda ciddi bir sıkıntımız var. Kısa vadeli hemen çözüm üretilecek bir konu bu diye düşünüyorum” dedi.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DUYARSIZ KALIYORUZ’

Toplantıya az sayıda otelcinin katılmasını da eleştiren Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz mesela Kemer’in kış turizmi nasıl kurtulur diye yıllardır hep konuşuruz ama bir türlü yol alamadığımız gibi hiçbir şeyde yapmıyoruz ya da yapamıyoruz çünkü, çözüm mekanizmasını bulamadık. Yani kim çözecek? Biz önce bunu tespit edemedik. Sorunlar çok ama kim nasıl çözecek? Mesela burada KETAV olarak bir toplantı yaptık Tekirova’da 15 tane otel var ama burada toplam 3 tane otelci görüyorum. Sorunların çözümüne bile bu kadar duyarsız bir durumdayız. Şimdi sorunları hepimiz biliyoruz ama çözüm nasıl olacak bunu somutlaştırmak gerekiyor.”

‘ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN ÖNCE BİRLİK OLMAMIZ GEREKİYOR’

Çözüm üretmek için önce birlik olunması gerektiğine işaret eden Dinçer, “ALTAV örneği var önümüzde BETUYAP Örneği var. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Alanya Kent Konseyi, Alanya Otelciler, Pansiyoncular, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Esnaf Odası, Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesi, Alanya HEP Üniversitesi, Esnaf Birliği bütün şeyler var. Yani bir bölgede turizm sadece otelcinin sorunu değil, turizmin bir sürü bileşeni var. İşte esnaflar, taşımacılar, acenteler gibi bir sürü bileşenleri var. Zaten bizim önerimiz oydu. KETAV olmazda başka bir örgüt te kurulabilir ama hazır KETAV var. KETAV’ın yönetim kurulunda yada bütün bileşenlerin birer temsilcisi bulunacak bir yönetimin yeniden oluşturulması gerekiyor. Bu bize neyi getirecek? Bu işte esnafla olan sorunlarımızı yine o toplantıda konuşup kısa sürede çözüm üretme konusunu getirecek. İkincisi ekonomik anlamda ciddi bir rahatlama getirecek. Yani nasıl biz şimdi yatak başına 1 Euro aidatı toplamaktan aciziz toplayamıyoruz ama, BETUYAP milyon dolarlarla uğraşıyor. Neden? İşte o birlik olduğu için, biz ise burada 1 Euro’yu bile tahsil edemiyoruz. Biz eğer bu birliği sağlamazsak ve bu çatı örgütü kurmazsak eğer bunları hep konuşacağız hep konuşacağız ve hiçbir çözümde üretemeyeceğiz. Somut önerim bu çatı örgütünün bir an önce kurulması. Böyle bir oluşumu hayata geçirmedikten sonra hep konuşacağız hiçbir çözüm üretemeyeceğiz” dedi.

AdminAdmin