Şüheda PARTAL
Aşırı tuz tüketimi kalp, böbrek ve kemik sağlığını tehdit ediyor. Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Tuza Dikkat Haftası” kapsamında yaptığı açıklamayla aşırı tuzun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerken, tuz tüketiminin azaltmanın yolları hakkında da bilgilendirmede bulundu. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
AŞIRI TUZUN ZARARLARI NELER?
“Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu ve kaya tuzu olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Kaya, sofra ve deniz tuzları sodyum klorür içeriği bakımından benzerdir. Ancak fazla sodyum alımı; Kan basıncını yükselterek kalp krizi, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türlerine yol açabilir.
TUZ TUZ HER YERDE!
Günlük tuz alımı yalnızca sofradaki tuzlukla sınırlı değil. İşlenmiş ve paketli gıdalarda da yüksek miktarda sodyum bulunuyor. En fazla tuz içeren besinler arasında:
Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb soslar),
Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi),
Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.),
Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları),
Balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri,
Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler,
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinlerdir.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN 7 ÖNERİ
Yemeklerdeki tuz oranını azaltın: Ağız tadınız zamanla alışacaktır.
Lezzet için baharat kullanın: Limon, sarımsak, dereotu gibi doğal aromalara yönelin.
Tuzlukları sofradan kaldırın: Özellikle çocuklarda alışkanlık oluşmasını engelleyin.
Etiket okuyun: Az tuz içeren ürünleri tercih edin.
Tuzlu ürünleri yıkayın: Zeytin, peynir, turşu gibi besinleri tüketmeden önce suda bekletin.
İşlenmiş ürünleri azaltın: Daha çok taze sebze ve meyve tüketin.
Salçaya dikkat: Ev yapımı olsa bile yüksek tuz içerebilir.
"AZ TUZ TÜKETİN, AMA İYOTLU TUZ TERCİH EDİN"
Unutulmamalıdır ki genellikle besinler gereksinmeden daha fazla sodyum içerirler. Tüketilen sodyumun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden gelir. İşlem görmemiş besinlerde de doğal olarak tuz bulunabilmektedir. Ayrıca mutfağımızda çok sık kullandığımız salçanın da tuz içeriği göz ardı edilmemelidir. Özetle sağlığımız için daha az tuz tüketelim ama iyotlu tuz tüketelim.”