Şüheda PARTAL
Kemer’de dün Beydağları Sahil Milli Parkı kıyılarında yavru bir fokun kıyıda mahsur kaldığı ihbarı üzerine Milli Park ve Sualtı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) görevlileri harekete geçti. Dünyada nesli kritik derecede tehdit altındaki türlerin başında gelen Akdeniz Foklarından olan yavru fok, görevliler tarafından kontrolü yapılarak bir süre gözlem altına aldı. Kıyıda bir süre gözlemlenen yavru fok, yağmurun şiddetlenmesi, havanın kararması ve dalga boyunun yükselmesi nedeniyle görevlilerce bir gece müşahede altında tutuldu.
ANNESİNE KAVUŞTU
Sabah saatlerinde görevlilerce tekrar gözlem yapılan yavru fok, dalgaların şiddetinden dolayı kıyıdan denize giremedi. Yavrusunu arayan anne fokun da kıyıya çıkamadığını gören görevliler, tekne ile denize açılarak yavru foku tekrar denize bıraktı. İlk etapta başka bir yöne doğru yüzdüğü görülen yavru fok daha sonra annesine kavuşarak gözden kayboldu.
Tüm dünyada sayılarının 600 civarında olduğu tahmin edilen Akdeniz Foku IUCN'nin belirlediği kategorilere göre nesli tehdit altında kabul ediliyor.