GÜNDEM
Giriş Tarihi : 02-02-2023 02:42

Kütüphanede örgü seferberliği

Vali Ersin Yazıcı tarafından Antalya’da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma (AHENK) Projesi kapsamında il genelinde kitap okumanın önemine dikkat çekilirken, Kemer Hilmiye Serin İlçe Halk Kütüphanesi farklı bir etkinlikle kafaları karıştırdı. Kemer İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Kemer’in 7 mahallesinde el işi kursları düzenlenirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “100. Yılda 100 Etkinlik” kapsamında yıl içinde 100 etkinlik planlayan Kemer İlçe Halk Kütüphanesi de kadınlar için Örgü Etkinliği düzenledi. Haftanın 4 günü düzenlenen etkinlikte kadınlar örgü örerken, okunması gereken kitaplar ise raflarda süs olarak arka planda yer alıyor. Gazetemize ulaşan vatandaşlar, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü’nün zaten bu tarz kurslar düzenlediğini belirterek, kütüphanelerin ise amacı dışında bu şekilde kullanılmasına anlam veremediklerini söyledi.

Kütüphanede örgü seferberliği

Şüheda PARTAL

Toplumda duyuş, düşünüş ve değer birliğini oluşturan tüm düşünsel, sanatsal, bilimsel ve teknik ürünlerin üretilmesinde zorunlu olarak gereksinme duyulan bilgiyi sağlayarak, kültürün geliştirilmesi, saklanması ve aktarılması sürecinde yaşamsal bir rol oynayan kütüphanelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından “100. Yılda 100 Etkinlik” adı altında ülke genelinde farklı etkinlikler düzenleniyor. Vali Ersin Yazıcı tarafından Antalya’da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma (AHENK) Projesi kapsamında il genelinde kitap okumanın önemine dikkat çekilirken, Kemer’de ise Hilmiye Serin İlçe Halk Kütüphanesi’nde haftanın Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri kadınlar için örgü etkinliği yapılmaya başlandı. Yıl içinde 100 etkinlik düzenlemeyi planlayan Kemer Hilmiye Serin İlçe Halk Kütüphanesi’ne haftanın 4 günü gelen kadınlar, etkinlikte kadınlar örgü örerken, okunması gereken kitaplar ise raflarda süs olarak arka planda yer alıyor.

Gazetemize ulaşan vatandaşlar, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü’nün zaten bu tarz kurslar düzenlediğini belirterek, kütüphanelerin ise amacı dışında bu şekilde kullanılmasına anlam veremediklerini söyledi. Okuma, bilgilenme mekanları olan kütüphanelerde kadınların okumaya değil, örgü örmeye davet edildiğini belirten vatandaşlar, “Bizim eleştirimiz örgü değil. Kadının örgü için kütüphaneye gitmesi. Kütüphanede örgü etkinliği nedir? Kitaplar kadınların arkasında süs eşyası gibi duruyor” dediler.

Konu ile ilgili ulaştığımız Kemer Hilmiye Serin İlçe Halk Kütüphanesi Sorumlusu Duygu Yeşil, “Bakanlık bizden yıl içinde 100 tane etkinlik yapmamızı istedi bizde her ay bu şekilde 4-5 tane etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Bu etkinlik kapsamında örgü etkinliği yapıyoruz. Zaten kütüphanemizin sayfasında etkinliğimiz paylaşıldı bizim, kütüphaneyi takip edenler oradan görüyorlar belli bir saatimiz var ve o saat aralığında gelip kütüphanede örgü etkinliği gerçekleştiriyoruz bir tane odamızda” dedi.

“Halk Eğitim Müdürlüğünün yapması gereken iş değil mi? Sizlerin bu örgü etkinliği ile ilgili alınmış bir kararınız var mı?” diye sorduğumuz Yeşil, “Halk Eğitimde yapabilir ama kütüphaneler de etkinlikler yapıyor. Bu sadece Halk Eğitime özel bir şey değil. Resmi olarak bir kararımız yok ama tüm kütüphaneler bu etkinlikleri yapıyor zaten. Hangi ilçe kütüphanesine bakarsanız bakın hepsi yapıyor. Mesela İbradı İlçe Halk Kütüphanesi yapıyor bu etkinliği, yani bu sadece bizim alığımız bir karar değil” şeklinde cevap verdi.

Konu ile ilgili ulaştığımız Kemer Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kamil Bozkurt ise, “Bizim her mahallemizde zaten etkinliğimiz var, el sanatları kurslarımızın başında zaten örgü etkinliği de var. Göynük’ten Tekirova’ya kadar bütün mahallemizde var bu etkinlikler” dedi.

AdminAdmin