GÜNDEM
Giriş Tarihi : 20-01-2023 01:30

Kredi Kefalet Kooperatifinde Ünsal ile yola devam

Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Kredi, Kefalet Kooperatifi Olağan Genel Kurul Toplantısında mevcut Başkan Bolat Ünsal, güven tazeleyerek tekrar başkan oldu. Bugün itibari ile kooperatif ortak sayısının 1077 kişiye ve yaklaşık 41 milyonluk da bir bütçeye ulaştıklarını ifade eden Ünsal, “Geçtiğimiz dönemdeki küresel salgında, ekonomik açıdan ağır bedeller ödedik. Her ne kadar devletimiz ekonomik yaralarımızı sarmaya çalışsa da, bazı sektörler ve bazı bölgeler için yapılan yardımlar çok yeterli olmadı. Yine de bir mucize örneği gösterip ayakta kalmayı başardık. Bugün itibari ile 196 milyon kredi hacmine, yaklaşık 41 milyon TL civarında bir bütçeye eriştik. Bu geldiğimiz seviye Kemer esnafının gururu, onuru ve mutluluğudur” dedi.

Kredi Kefalet Kooperatifinde Ünsal ile yola devam

Şüheda PARTAL

Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Kredi, Kefalet Kooperatifi Olağan Genel Kurul Toplantısı Arslanbucak Düğün Salonunda yapıldı. Genel Kurula, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, Kemer Belediye Meclis Üyeleri, 6.Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi, Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Isparta ESOB Başkanı Ahmet Tural, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Burdur ESOB Başkanı Metin Sipahi, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve mevcut kooperatif Başkanı Bolat Ünsal, Kemer Ulaşım Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Tıraş, Kemer Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Akın, Kemer Tur Başkanı Oktay Çelik, Halkbank Kemer Şube Müdürü Haluk Aydın ve siyasi parti temsilcileri ile kooperatif ortakları katıldı.

Divan Başkanlığını 6.Bölge Birlik Başkanı Ahmet Tural’ın katipliklerini ise AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Burdur ESOB Başkanı Metih Sipahi, 6. Bölge Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Bucak ve 6.Bölge Denetim Kurulu Üyesi Cihangir Kolağa’nın yaptığı genel kurul, bir dakikalık saygı duruşunun ardından istiklal marşının okunmasıyla başladı.

‘AYAKTA KALMAYI BAŞARDIK’

Denetim ve faaliyet raporlarının okunmasıyla devam eden genel kurulda konuşan kooperatif başkanı Bolat Ünsal, son iki yıldır esnaf ve sanatkârlar olarak çok zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, “Bütün dünyayı tehdit eden salgın hastalık birçok sevdiklerimizi aldı götürdü. Acıları yüreğimizde tazeliğini korumaktadır. Bu vesile ile ebediyete intikal eden esnaf ve sanatkârlarımıza Tanrıdan rahmet, yakınlarına bir kez daha baş sağlığı diliyoruz. Geçtiğimiz dönemdeki küresel salgında, ekonomik açıdan ağır bedeller ödedik. Her ne kadar devletimiz ekonomik yaralarımızı sarmaya çalışsa da, bazı sektörler ve bazı bölgeler için yapılan yardımlar çok yeterli olmadı. Yine de bir mucize örneği gösterip ayakta kalmayı başardık. Birçok esnaf arkadaşlarımız ile yaptığımız sohbetlerden; geçtiğimiz yılların neden olduğu sıkıntıları, bu yıl turizm sezonu geç başlamasına rağmen biraz telafi ettik. Bunu geri dönüşümlerden de fark edebiliyoruz” dedi.

ORTAK SAYISI 1077 KİŞİYE ULAŞTI

Bugün itibari ile kooperatif ortak sayısının 1077 kişiye ulaştığını bildiren Ünsal, 2021 ve 2022 verilerini paylaşarak şunları söyledi: “Yeni ortak sayımız 2021 yılında 98, 2022 yılında da 98 kişidir. Terk eden ortak sayımız 2021 yılında 30, 2022 yılı ise 56 kişidir. 2021 yılında toplam ortak sayımız 1024 kişiyken, 2022 yılında 1065, bugün itibariyle ise 1077 kişiye ulaştık. 2021 yılında 287, 2022 yılında ise 354 ortağımıza kredi kullandırdı. Aktif ortak sayısı 2021 yılı: 799 kişi, 2022 yılı 814 kişidir. Yıllık takip oranımız 2021 yılı: yüzde 2,29, 2022 yılı yüzde 1,77’dır. Bunun da rakamsal karşılığı 207 bin 349 TL. Ortaklardan günü geçmiş takibe uğrayan taksit alacağımız mevcuttur. 196 milyon lira dağıttığımız kredi miktarından, henüz tahsil edilmemiş miktar sadece 207 bin 349 liradır. Toplam plasmanımız 2021 yılında 94 milyon 403 bin 680 TL, 2022 yılında ise 146 milyon 30 bin 710 TL, bugün itibari ile plasmanımız 196 milyon TL’dir.”

‘TALEP PATLAMASI YAŞADIK’

Kredi faiz oranlarının yüzde 9,5’dan yüzde 7,5’e düşürülmesi ile talep patlaması yaşadıklarını ifade eden Ünsal, “Risk gurubu uygulamaya konulduğu günden buyana en üst limitten kredi kullandırmaya devam ediyoruz. Bir defa bile olsa alt guruba hiç düşmedik. Bu sizlerin duyarlılığı ve memur arkadaşlarımızın titiz takipçiliği sayesinde gerçekleşti. Ödemelerde göstermiş olduğunuz titizlik için siz esnaf ve sanatkârlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün itibari ile en üst kredi limitimiz 500 bin TL’dir. Kredi faiz oranları da yüzde 7,5. Kredi üst limitlerimizin; 350 bin liradan, 500 bin liraya yükseltildiği, toplam da iki defa açılabilen dosya sayısının, ikiden üçe çıktığı 11.10.2022 tarihinden sonra, faiz oranlarının da yüzde 9,5’dan yüzde 7,5’e düşürülmesi ile talep patlaması yaşadık. Bugüne kadar görülmemiş bir müracaat oldu. İş ve işlemlerin yetiştirilmesinde, mesai kavramı olmaksızın arkadaşlarımızın çalışmasına rağmen yine de ufak tefek aksamalar oldu. Müracaat tarihine göre sırası gelen eski ve yeni ortaklarımızın, dosyalarını bankaya sevk etmeye çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Kredilerin hazırlanması kadar da; bir yandan teminatların kredi limitlerinin altında kalması nedeni ile teminat bedellerini yükseltmekte oldukça zaman almaktadır. Fazla mesai yaparak, biriken talebi en kısa sürede eriteceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın. Bu süreçte, elimizde olmayan gecikmeler nedeniyle üzdüğümüz, gönlünü kırdığımız ortaklarımız varsa da hepinizden ayrı ayrı özür diliyoruz” diye konuştu.

‘41 MİLYONLUK BÜTÇEYE ULAŞTIK’

Yaklaşık 41 milyonluk bir bütçeye ulaştıklarını aktaran Ünsal, “Bugün itibari ile ekonomik açıdan geldiğimiz nokta; sizlerin duyarlılığı, bizlerin tasarrufu ve çalışması sayesindedir. Mevduatlarımız, Bloke sermayemiz, Risk payımız, Güçlendirme fonumuz ile ulaştığımız parasal değer 14 milyon 380 bin 931 liraya ulaşmıştır. Bu rakama demirbaşlarımızı da eklediğiniz zaman yaklaşık 41 milyon TL civarında bir bütçeye eriştiğimizi görürsünüz. Bu geldiğimiz seviye Kemer esnafının gururu, onuru ve mutluluğudur” dedi.

‘SİZİN İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

“Bizler sizin için çalışıyoruz” diyen Ünsal, sözlerine şöyle devam etti: “Bu çalışmalarımızda, her zaman her koşulda yanımızda olan, istek ve taleplerimizi yerine getirmekten hiçbir zaman kaçınmayan 6. Bölge Birliği Başkanım ve TESKOMB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ahmet Tural’a; sizin huzurunuzda ve sizlerin adına çok ama çok teşekkür ediyorum. Bizimde bağlı bulunduğumuz 6. Bölge Birliğini, Türkiye’nin ikinci en büyük bölgesi konumuna getirmesi, bizlere ayrılan plasman miktarlarında bile olumlu artı katkılar sağlamaktadır. Bugün itibari ile 196 milyon kredi hacmine ulaştıysak, bunu Ahmet Tural başkanımıza borçluyuz. Bizim de bağlı bulunduğumuz TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğimiz) var. Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül de, teşkilatlarımızın sorunlarının çözümünde, plasmanların sağlanmasında, faiz oranlarının düşürülmesinde, zaman zaman yapılandırmaların gerçekleştirilmesinde ve her türlü sorunlarımızın çözümünde gece demeden, gündüz demeden bizler için çaba harcamaktadır. Sayın Genel Başkanımız Abdulkadir Akgül’e de huzurlarınızda bir kez daha çok teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını temenni ediyoruz. En uygun faizi kredi kullanmamızdaki destek için devletimize, bu kredinin bizlere ulaştırılmasında aracılık eden Halk Bankası yönetimine, Bölge Koordinatörümüz sayın Sinan Gezenler’e, Kemer Şube Müdürümüz Haluk Aydın’a ve onun nezdinde şube personeline çok teşekkür ediyoruz. Kurum olarak bağlı bulunduğumuz, bütün genel kurullarımızda ve ilgili teknik sorunların çözümünde desteklerini esirgemeyen Ticaret İl Müdürümüz Halil Özşahan ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz.”

‘BİZ NEDEN BAŞARAMAYALIM?’

Konuşmasının sonunda, 2023 yılı beklentilerini de dile getiren Ünsal, “Turizm ile hayatını istihdam eden bölgemiz esnafının durumunun iyileşebilmesi için sezon süresinin uzatılması ve ülkemiz turist potansiyelinin artırılması önem arzetmektedir. Turizm bütün dünyanın, gelecekteki yatırımlarını ve eylem planlarını yönelttiği bir sektördür. Devletimiz ileriye dönük uzun vadeli turizm politikası geliştirmelidir. Ülkemize turist getirebileceğimiz ülkeler nezdinde etkili tanıtımlar yapılmalıdır. Turizm de başarı; daha önceki yıllarda söylediğim gibi ülkemize, ülke nüfusundan fazla turist çekebilmektir. Bunu başaran İtalya, İspanya gibi ülkeler var. Biz neden başaramayalım? Ülkemizde her alanda üretim yapan, istihdam sağlayan esnaf sanatkârlar, teknik ve geliştirici projeler ile desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Yöresel anlamda, turisti çarşıya çekebilecek görsellikler ve etkinlikler geliştirmeliyiz” dedi.

TURAL: 66 KOOPERATİF İÇERİSİNDE KEMER İLK SIRALARDA

Divan Başkanı Ahmet Tural da, Ünsal’a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, “Bolat Başkanımızı tebrik ediyoruz. Kooperatifimiz bölgemizdeki 66 kooperatif içerisinde ilk sıralarda olan bir kooperatifimiz. Bundan dolayı Bolat başkanımız başta olmak üzere yönetim ve denetim çalışanlarımızı tebrik ediyoruz. Tabi bu noktaya gelmesinde siz değerli ortaklarımızın da katkısını desteğini unutmamak lazım, sizlere de teşekkür ediyorum. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde kooperatifimizi daha iyi yerlere gelir” diye konuştu.

ÜNSAL GÜVEN TAZELEDİ

Konuşmaların ardından mevcut başkan Bolat Ünsal’ın tek aday olduğu seçimlerde ortakların tüm oyunu alan Ünsal, güven tazeleyerek tekrar Kemer ve Çevresi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi, Kefalet Kooperatifi Başkanı oldu. Ünsal’ın başkanlığında yönetim kurulu üyeleri Murat Talih, Ramazan Şahin, Yunus Ordulu ve Hasan Habire olurken, Denetim Kurulu Üyeleri Şefik Doğan ve Kadir Sak, Bölge Birliği Temsilcileri ise Bolat Ünsal, Murat Talih ve Ramazan Şahin oldu.

AdminAdmin