ANTALYA
Giriş Tarihi : 06-08-2023 23:49

Serik Boğazkent Halk Plajı’nda farkındalık etkinliği

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, kıyıları ve denizleri tehdit eden plastik kirliliği konusunda farkındalık yaratmak ve plastik kirliliğiyle mücadele edebilmek amacıyla Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ortaklığıyla başlattığı “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi sürüyor. Proje kapsamında Konyaaltı Sahili’nin ardından Serik Boğazkent Halk Plajı’nda da farkındalık etkinliği düzenlendi.

Serik Boğazkent Halk Plajı’nda farkındalık etkinliği

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Muhittin Böcek’in planlı, kurallı, kimlikli bir kent için çevre ve doğa dostu çalışmaları kapsamında Antalya’nın kıyılarına ve denizlerine sahip çıkıyor. The Conservation Collective, MAVA Foundation, The GEF Küçük Destek Programı (SGP) ve Sivil Toplum için Destek Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund-Turkey’in finansal desteği ile yürütülen “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nin ardından Serik Boğazkent Halk Plajı’nda gerçekleştirildi.

PLAJDAN TOPLANAN ÇÖPLER SERGİLENDİ

Proje kapsamında temel çevre bilinci ve ekoloji eğitimi verilen yurt içi ve yurt dışından gönüllü gençler Boğazkent Halk Plajı’nda sahil temizliği yaptı. Sahil temizliğinde pet şişe ve kapakları, plastik bardaklar, izmarit, metal içecek kutuları ve kapaklar, cam içecek şişeleri toplandı ve sınıflandırılarak sergilendi. Tek kullanımlık plastiklerin sahilleri ve denizleri tehdit eden en önemli tehlike olduğu anlatıldı.

PLASTİĞE ALTERNATİF ÜRÜNLER TANITILDI

Dünyada plaj çöplerinin yüzde 73’ünü plastik atıkların oluşturduğu vurgulanırken plastik poşetin 20 yıl, plastik çatal bıçağın 100 yıldan fazla, plastik pipetin 200 yıl, plastik bardağın 450 yıl, plastik şişenin 450 yıl, bebek bezinin ise 500 yıl doğada kaldığına dikkat çekildi. Plajları temiz tutmak için sadece belediyenin yaptığı temizlik çalışmalarının yeterli olmayacağı, sahilleri kullananların da daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiği söylendi. Kurulan stantlarda tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünleri de görme fırsatı bulan vatandaşlar birçoğunu ilk kez gördükleri nişasta bazlı ve doğaya zarar vermeyen bardak, tabak gibi ürünlere yoğun ilgi gösterdi.

DAHA AZ ATIK DAHA AZ PLASTİK

Projenin önemine dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürü Mustafa Yıldırım, plastiğin kıyı ve deniz ekosisteminin en büyük problemlerinden biri olduğunu söyledi. Yıldırım, “Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, daha az atık ve daha az plastik tüketimi için çaba harcamalıyız” diyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti.

DENİZ KİRLİLİĞİ ÖNLENEBİLİR

Projenin ortaklarından TÜRÇEV’in Antalya Koordinatörü Mustafa Ergiydiren de dünyanın en önemli kirlilik sorunlarından bir tanesinin büyük çoğunluğu plastiklerden oluşan deniz kirliliği olduğunu söyledi. Projede görev alan EKAD Eğitim Programları Koordinatörü Biyolog Deniz Candaş ise, sahilleri buna bağlı olarak da denizleri tehdit eden kirliliğin önlenebilir olduğunu ifade ederek sürdürülebilir ekoloji kavramı ve bilincini yaygınlaştırmanın bu noktada birinci öncelik olduğunu söyledi. (Haber Merkezi)

AdminAdmin