GÜNDEM
Giriş Tarihi : 26-05-2023 02:00

Kemer’de 37 esnafa Usta Öğreticilik Belgesi

Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile meslek lisesi stajyer öğrencilerine işletmelerde beceri eğitimi vermek üzere düzenlen Usta Öğreticilik Kursu Diploma Töreni’nde farklı meslek gruplarından 37 esnafa ‘Usta Öğreticilik Belgeleri’, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam’ın katılımıyla verildi. Törende konuşan Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, ülkenin geleceği noktasında çok daha büyüyebilmesi ve ekonomisinin çok daha sağlam temellere oturabilmesi için muhakkak kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu kalifiye elemanı oluşturabilmek de sadece birilerinden beklenecek kadar kolay bir iş değil. Hep beraber oluşturulabilecek bir durum. Onun için bu programın güzelliği ayrıca bir örnektir. Bunun devam etmesi gerekiyor” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar da, Kemer’de meslek lisesini canlandırmak adına çalışma yaptıklarını ve Ünal Aysal Anadolu Lisesinin proje okulu olarak kabul edildiğini ifade ederek, “150 öğrenci bu sene Ünal Aysal’a sınavla yerleşecek. Kemer’de öğrencilere staj yaptıracak sektör bulamamamız durumunda verdiğimiz mezunlar bir işe yaramaz. Onun için bu program önemli, iyi ki varsınız” diye konuştu.

Kemer’de 37 esnafa Usta Öğreticilik Belgesi

Ahmet Duran YENİGÜN

Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile meslek lisesi stajyer öğrencilerine işletmelerde beceri eğitimi vermek üzere düzenlenen Usta Öğreticilik Kursu’nda farklı meslek gruplarından 37 usta için Kemer Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde diploma töreni düzenlendi. Törene, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Güngör Oruç, öğretmenler ve kursiyerler katıldı.

“GÜZEL SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI”

Törende konuşan Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, ülkenin geleceği noktasında çok daha büyüyebilmesi ve ekonomisinin çok daha sağlam temellere oturabilmesi için muhakkak kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu kalifiye elemanı oluşturabilmek de sadece birilerinden beklenecek kadar kolay bir iş değil. Hep beraber oluşturulabilecek bir durum. Hem eğitimleriyle hem de daha sonra süreçte verilecek desteklerle oluşturulabilecek bir durum. Bakanlığımız bu anlamda iyi ara eleman yetişmesi anlamında destekler veriliyor hem çalıştırılan esnafı hem de çalışan öğrenciyi desteklemek anlamında. Belki bilgi eksikliği söz konusu olabiliyor veya bunlar arasındaki koordinasyonsuzluk söz konusu olabiliyor. Onun için bu programın güzelliği ayrıca bir örnektir. Burada kurumlar bir araya geldi. Sivil toplum kuruluşuyla, ilçe milli eğitimiyle, okuluyla, okul müdürüyle ve öğrencileriyle güzel sonuçlar ortaya çıktı. Bu noktada da devlet, maaş ve sigorta anlamında destek verecek. Yani sizlerin de ihtiyacınız olan o çırağı devletin desteği ile kalifiye olarak ülkeye kazandırılması ayrı bir güzellik. Bunun devam etmesi gerekiyor. Ayrıca bu ve bunun gibi ara eleman yetiştiren okullarımızın hem sayısal anlamda hem de nitelik anlamda sayıların artması gerekiyor. Öğrenci sayılarının artması gerekir ve bununla ilgili de zaten çalışmalar yapılıyor. Bu vesile ile kurumumuza, sivil toplum kuruluşumuza, meslek odamıza, okulumuza, öğretmenlerimize ve siz kıymetli esnaflarımıza ilçe adına teşekkür ediyorum” dedi.

BEKAR: MESLEK LİSELERİNİN ÖNEMİ ÇOK ARTTI

İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar ise, geçtiğimiz yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda göreve başladığını hatırlatarak, “Eğitim adına burada en büyük gördüğüm eksiklik meslek lisesindeki öğrenci sayısının hem azlığı hem de nitelik ve nicelik bakımından bazı eksikliklerdi. Bunun sebebi de çocuklarımız sektörde staj yapacak yer bulamaması gibi birçok nedeni var. Birçok dalda ve branşta ilçemizde esnaf var ama esnafımızın usta öğreticilik belgesi olmadığından kaynaklı çocuklarımızın staj yapmasında sıkıntılar yaşamaktaydı. Eskiden meslek liselerine sınav kazanarak gidilirdi. Meslek liselerine en yetenekli, en becerikli ve en akıllı çocuklar giderdi. Sanki bu tam tersine dönmüş gibiydi. Ama bakanlığımızın son zamanlardaki bu atılımlarıyla meslek liselerinin önemi kıymeti çok arttı. Çünkü sanayiye gittiğimizde önce can tabi ama mallarımızı emanet edebileceğimiz ustalar bulamaz olduk” dedi.

‘ÜNAL AYSAL ANADOLU LİSESİ ARTIK SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK’

Kemer’de meslek lisesini canlandırmak adına çalışma yaptıklarını ve Ünal Aysal Anadolu Lisesinin proje okulu olarak kabul edildiğini ifade eden Bekar, “Kemer’de 2 tane Anadolu lisesi vardı ve ikisi de puansız öğrenci alıyordu. Yani not ortalamasıyla biz 500 mezun veriyorduk. Bunun 150 tanesi Ünal Aysal Anadolu Lisesine, 150 tanesi de Kemer Anadolu lisesine gidiyordu. Geriye kalan 200 öğrencinin 100 tanesi Turizm Otelcilik Lisesine, 50 tanesi İmam Hatip Lisesine, 50 tanesi de Endüstri Meslek Lisesi derken bizim okullarımız neredeyse kapanma noktasına gelmek üzereydi. Biz bunların Kaymakamımızın bilgisi dahilinde hepsini rapor haline getirdik ve bakanlığa sunuldu. Şu anda Ünal Aysal Anadolu Lisemiz proje okulu olarak kabul edildi. Artık sınavla öğrenci alacak ve niteliği artmış olacak. Bir taraftan hem öğrencilerimiz oraya sınavla gelecek hem de belki dışarıdan Antalya merkezden buraya öğrenci gelecek. Yani burada şu anda 150 öğrenci bu sene Ünal Aysal’a sınavla yerleşecek. Bizim meslek liselerimize artık kalifiye öğrenciler gelecek. Bunun da müjdesini vermek istiyorum buradan. Biz çocuklarımızın yetenekli becerikli olmasını istiyoruz. O yüzden de meslek lisesini gerçekten çok önemsiyoruz. Kemer’de sizlerin varlığıyla da bu çocuklarımız staj imkanına sahip olacak. Eğer çocuklarımıza staj yaptıracak sektör bulamamamız durumunda verdiğimiz mezunlar bir işe yaramaz. Onun için bu program önemli, iyi ki varsınız” diye konuştu.

ÜNSAL: KALİFİYE ELEMAN AÇIĞI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal ise, Kemer’de meslek lisesine sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerek, “Aslında bu eğitimden ziyade bizim esnaflar olarak bu okula sahip çıkmamız gerekiyor. İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün söylediği gibi eskiden sınavla öğrenci alınırdı. Sınavla öğrenci alan tek okuldu. Şimdi bu niteliğe sahip çıkmamız ve desteklememiz gerekiyor. Çünkü, ara eleman yani kalifiye eleman dediğimiz açık son yıllarda çığ gibi büyümekte. Bunu yine biz okulumuzla ele ele çözeceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bunu yapacağınızdan hiç şüphem yok. Tabi ki bu eğitimlerin yanı sıra bizim yaptığımız çok değişik eğitimler var. İş sağlığı, ilk yardım, emlak danışmanlığı gibi birçok dalda eğitimler gerçekleştirdik. Bugünkü yaptığınız iki kategori eğitimle birlikte yaptığımız eğitim sayısı 27 oldu. Bunları neden söylüyorum. Her alanda her dalda eğitim yapabiliriz, yeter ki sizler şu konuda bize eğitim verin deyin. Talep sizden gelsin biz her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

ORUÇ: GELECEĞİMİZİN MESLEKİ EĞİTİMİNİ OLUŞTURDUK

Kemer Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Güngör Oruç da, “Esnafımızın en büyük sıkıntısı olan çırak öğrenci temini için yapılan çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen İlçe Milli Eğitim Müdürüm, Esnaf Odası başkanım ve değerli esnafımızı bir araya getirdik. Güzel bir kurs sistemi oluşturarak onları belgelendirdik ve geleceğimizin mesleki eğitimini oluşturduk. İnşallah bundan sonra güzel sonuçlar elde ederiz. Kemer için eğitim noktasında hizmetimiz daha güzel noktalara gelecektir. Mesleki eğitim memleket meselesi olduğu aşikar. Ülkemizin ekonomisini belli bir noktaya getirecek tabii ki gençlerimizdir. Bunları geliştirecek olan okulumuz öğretmenlerimizdir. Sayın Kaymakamımıza da her zaman yanımızda oldular, geldiği gün itibarıyla ne istersek sağ olsunlar yaptılar. Esnafımızın da desteği ile Kemer’de mesleki eğitimi belli bir noktaya getireceğiz. Esnafımızla, İlçe Milli Eğitim Müdürüm ve Esnaf Odası Başkanımla birlikte güzel şeyler yapacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından farklı meslek gruplarından 37 esnafa ‘Usta Öğreticilik Belgeleri’ takdim edildi. Törenin ardından Kaymakam Çam, Bekar, Ünsal ve Oruç ile birlikte okulda incelemelerde bulundu.

AdminAdmin