Şüheda PARTAL
Kemer’de bulunan ve Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Kındılçeşme Kamp Alanı ve Günübirlik Kullanım Alanı, giriş ücreti tahsili, büfe, fırın, plaj faaliyetleri ve saha temizliği işletmeciliği karşılığında 24 Şubat 2004 yılında ihale edilmiş, ihaleyi kazanan firma ile 24 Mart 2004 yılında sözleşme imzalanarak 29 yıllığına kiraya verildi. Planda yapılan değişikliğin ardından, ‘Çadırlı Kamp Alanı’ olan Kındılçeşme’nin statüsü, ‘Kındılçeşme Kamp Alanı ve Günübirlik Kullanım Alanı’ olarak değiştirildi. Daha sonra lüks bungolovlar ve benzeri tesisler inşa edilen alan, yüksek duvarlarla çevrilerek halkın kullanımına kapatılmıştı. Konunun ısrarla takipçisi olan Kemer Gözcü Gazetesi, davaların kazanılmasının ardından sayısız habere imza atmış, “Ha bugün ha yarın” derken alanın halka açılması bir türlü sağlanamamıştı!
KINDILÇEŞME İÇİN BÜYÜK BULUŞMA
Danıştay’ın son kararı sonrası Milli Parklara geçen ve halka açılması önünde engel kalmayan Kındılçeşme için Kemer’de bulunan sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar “Kındılçeşme için büyük buluşma” adı altında biraraya geldi. Etkinliğe, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve eşi Fikriye Topaloğlu, Kemer Belediye Başkan Yardımcıları Emin Gül ile Mehmet Derya Baytekin, Belediyesi Meclis Üyeleri Mustafa Bilici, Semih Top, Mustafa Çelik, Ali Rıza Akar, Hüseyin Çelik, Mehmet Akın, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kemer Sorumlusu İsmail Selami Minta, CHP Kemer İlçe Başkanı Sedat Karakaya, Yeniden Refah Partisi Kemer İlçe Başkanı Mehmet Yıldırım, Sadet Partisi Kemer İlçe Başkanı Şafak Barbaros, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Başkanı Rıza Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri, Türk Kadınlar Birliği Kemer Şube Başkanı Hacer Akdağ, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Kemer Temsilcisi Mehmet Çokseyrek, Tekirova Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Sami Adaletli, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, Yeni Mahalle Muhtarı Münevver Erkal, Merkez Mahalle Muhtarı Yusuf Salova, Kiriş Mahalle Muhtarı Faiz Çetin, Ulupınar Mahalle Muhtarı Salih Sarıca, Arslanbucak Mahalle Muhtarı Pınar Balaman, Kuzdere Mahalle Muhtarı Serkan Günay, Göynük Muhtarı Sadık Şen, Beycik Mahalle Muhtarı Caner Kavuz, Çamyuva Mahalle Muhtarı Rıdvan Vicir, Ovacık Mahalle Muhtarı İsa Anatürk, Ahmet Erkal Destek Eğitim Kursu öğrencileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
TOPALOĞLU: KINDILÇEŞME KEMER’İNDİR VE KEMER’İN KALACAK
‘Kındılçeşme halkındır’, ‘Bir çadır da sen kur’, ‘Çocuklarımızın geleceğine dokunma’, ‘Bizleri yok saymayın’, Kındılçeşmemize dokunma’ yazılı pankartları taşıyan vatandaşlar sloganlar eşliğinde Kındılçeşme Günübirlik Kamp Alanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında Kemer Emniyet Müdürlüğü ekipleri de çevrede güvenlik tedbirleri aldı.
Etkinlikte konuşan Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kındılçeşme için alanda toplanan vatandaşlara hitaben “Kemer böyle bir kalabalık görmedi hepinize yürekten teşekkür ediyoruz” dedi. Buluşmada ortak noktanın Kındılçeşme olduğunun altını çizen Başkan Topaloğlu, “Kındılçeşme Kemer’indir ve Kemer’in kalacak. 1978 yılında ben buraya geldiğimde çadırlar ve karavanlar vardı. Vatandaşların yemeklerini pişireceği yerler, bulaşık yıkayacağı yerler, çamaşırlarını yıkayacağı yerler vardı. Herkes çok mutluydu. Ben geçenlerde burayı gezdim. Terk edilmiş atıl bir durumda. Ağaçlar devrilmiş, otlar büyümüş. Böylesine dünya güzeli bir yeri kendi haline bırakamayız. Yetkililerden istediğimiz tek şey burayı Kemer Belediyesi’ne versinler. Eğer vermeyeceklerse orman tekrar kendisi çalıştırsın ve halka açılsın. Sizleri seviyoruz. Mücadelemiz devam edecek. Allah hepinizden razı olsun” dedi.
BİLİCİ İNŞALLAH YİNE BURADA PİKNİĞİMİZİ YAPARIZ
Kemer Belediye Meclis Üyesi Mustafa Bilici de 1980’li yıllara kadar Kındılçeşme Günübirlik Kamp Alanı’nda Hıdrellez aylarında şenlik yaptıklarını hatırlatarak, “O zamanlar Kemer’linin başka gidecek yeri yoktu. Bir Ayışığı Koyu bir de burası vardı. Ayışığı Koyu’nu kurtaramadık ama inşallah burayı kurtarırız. Çocukluğumuz burada geçti. Bizim bu kadar güzel olan bir yere ihtiyacımız var. İnşallah yine burada pikniğimizi yaparız ve herkes birbiriyle kaynaşır” ifadelerini kullandı.
SÖNMEZ: BU DUVAR AŞILACAKTIR
KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez de Kemer’in elinden alınan Kındılçeşme’nin geri kazanılmasıyla ilgili 20 yıllık bir mücadele yapıldığını ifade ederek, “KEMİAD olarak 2004 yılından itibaren 20 yıl boyunca Kemer’in elinden alınarak halka kapatılan Kındılçeşme’nin geri kazandırılmasıyla ilgili mücadele ettik. Bu mücadele sonrası 3 ay önce sonuç alındı ve burası Milli Parkların uhdesine geri döndü. Milli Parkların uhdesi olan bu alanın artık Kemer’e kazandırılabilmesi için tek engel arkamızdaki duvardır. Bu duvar bu kalabalığın gösterdiği güçle ben bugün itibariyle aşılacağını inanıyorum. 20 yıl boyunca bu konuda mücadele edildi ve bu mücadelede yer alan Antalya Barosu, avukat Tuncay Genç, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, çevreci 10 kişiden fazla şahıslar, Kemer Gözcü Gazetesi, önceki dönemlerde KEMİAD yönetiminde yer alan isimler ve ismini sayamadığımız duyarlılık gösteren tüm Kemer halkına teşekkür ediyoruz. Bugünden sonra nöbet bizdedir. Hep beraber burada pikniğimizi yapacağız ve burayı Kemer’e kazandıracağız” diye konuştu.
ÜNSAL: KEMERLİNİN SESİNE KULAK VERİLSİN
Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal da Kındılçeşme’nin Kemer’in penceresi ve vitrini konumunda olduğunu belirterek, “Bugün burada olan ve Kemer’in bu sorununa sahip çıkan duyarlı esnafımız ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kındılçeşme Kemer’in penceresi ve vitrini konumunda bir yer. Eskiden insanlar buraya gelir ve çadır kurardı. Çok güzel dostluklar oluşurdu. Ama ne yazık ki burası 22 yıldır halkın kullanımına kapalı. Umarım Kemerlilerin sesine yetkililer kulak verir ve burayı Kemer’e tahsis eder. Kemer’in hak ettiği Kındılçeşme o eski çıvıl çıvıl günlerine kavuşturur. İnsanlar da tekrar buraya gelip çadırlarını kurar, dışarı çıkıp esnaftan alışveriş yaparlar ve Kemer’e katkı sunarlar” dedi.
ERKAL: TEK İSTEĞİMİZ HALKA AİT OLMASI
Yeni Mahalle Muhtarı Münevver Erkal ise duyarlılık gösterip Kındılçeşme için gelen herkese çok teşekkür ettiğini belirterek, “Bu kadar kalabalığın Kındılçeşmeye sahip çıktmasından dolayı çok mutluyum. Hepimizin çocukluğunun geçtiği ve Kemer için çok önemli olan Kındılçeşme’nin 22 sene önce halka kapatıldığını hepimiz biliyoruz. Bizim tek istediğimiz buranın halka ait olması” diye konuştu.
VİCİR: BURAYI TEKRAR, KEMER’İN HİZMETİNDE GÖRMEK İSTİYORUZ
Çamyuva Mahalle Muhtarı Rıdvan Vicir, Kındılçeşme’nin Kemer’in akciğerleri olduğuna işaret ederek, “Kındılçeşme, çocukluğumuzun gençliğimizin geçtiği, sosyalleşme alanı olarak kullandığı bir yerdi. Hatta dışardan ve buradan gelen insanların biraraya geldiği çok güzel bir sosyalleşme alanıydı. Dostlukları arkadaşlıklarıyla uzun yıllar Kemerlilere hizmet ediyordu. 22 yıllık bir esaretten sonra Danıştay üst kurulunun verdiği nihai karar neticesinde buranın eskiye döndürülmesi kararı verildi. Umarım yöneticilerimiz de bu karara uyacaktır. Burayı tekrar Kemer’in hizmetinde görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
GÜNAY: 2025 YAZINDA İLK PİKNİĞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Kuzdere Mahalle Muhtarı Serkan Günay da Kuzdere Mahallesi’nin sahile sınırı olmadığı için Kındılçeşme’yi en çok hak eden mahallenin muhtarı olduğuna değinerek, “Biz çocukluğumuzu burada geçirdik. Kndılçeşme 2024 yılında bir çıkmaza girdi. Biz evrak prosedürünü aşıp 22 yıldır Kemer’in en güzel yerini kullanamıyoruz. Son aldığımız bilgilere göre en üst mahkeme kararını verdi. Bizim devlet büyüklerimizden talebimiz 2025 yazında ilk pikniğimizi yapmak” dedi.
“BURASI KÖYLÜNÜN YERİ OLARAK KALACAK”
Türk Kadınlar Birliği Kemer Şube Başkanı Hacer Akdağ, Kındılçeşme için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Tekirova Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Sami Adaletli de Kındılçeşme’nin Kemer’in tek nefes alabileceği bir yer olduğunu belirterek, devletten tek beklentilerinin 20 yıl sonunda Kemer’in hakkı olan Kındılçeşme’nin Kemer’e verilmesi olduğunun altını çizdi.
Vatandaşlardan 80 yaşındaki Mustafa Erkal da çocukluğunun Kındılçeşme Günübirlik Kamp Alanı’nda geçtiğine vurgu yaparak, “Burası köylünün mesire yeridir. Biz her zaman buraya gelirdik. Milli Parklar burayı telle çevirdi. Köylü olarak biz buraya geldik ve telleri söktük. Milli Parklar bizi mahkemeye verdi. Köylü olarak mahkemeyi kazandık. Burası ebediyen köylünün olsun diye mücadele ettik. Burası gittiğinde köylü olarak biz nereye gideceğiz. Buranın gitmemesini istiyoruz. Burası köylünün yeri olarak kalacak” dedi.